European Union



Brussel, 15 oktober 2008

De kwaliteit van de voedingsmiddelen en dranken uit de EU als troef: de Commissie houdt een raadpleging over de kwaliteit van landbouwproducten

De Europese Commissie heeft vandaag een groenboek goedgekeurd waarmee de aanzet wordt gegeven tot een discussie over de vraag hoe de Europese landbouwers kunnen worden geholpen om de kwaliteit van de door hen geproduceerde voedingsmiddelen en dranken uit te spelen als troef. Nu de mondialisering voortschrijdt, de concurrentiedruk toeneemt van producten van buiten de EU die tegen lage kosten worden geproduceerd, en de wensen van de consumenten aan het veranderen zijn, is "kwaliteit" het krachtigste wapen van de Europese voedingssector. In het groenboek wordt een overzicht gegeven van het hele scala van momenteel in de EU toegepaste normen, kwaliteits- en certificeringsprogramma's en etiketteringsregelingen, waaronder de regelingen op het gebied van geografische aanduidingen en biologische landbouw en particuliere en regionale regelingen voor de certificering van de voedselkwaliteit. Ook wordt in het groenboek de vraag gesteld wat zou kunnen worden gedaan om meer te halen uit de sterke kanten van de landbouw in de EU en om de consumenten beter te informeren over de aangeboden producten. Met het groenboek wordt beoogd de belanghebbenden de kans te geven om kenbaar te maken hoe doeltreffend zij de bestaande maatregelen op het gebied van de kwaliteitsgaranties en de voorlichting over de kwaliteit van de producten vinden, en om verbeteringen voor te stellen. De raadpleging duurt tot eind 2008. Op basis van de resultaten zal een mededeling worden opgesteld, die in een latere fase tot voorstellen voor regelgeving kan leiden.

"In een wereld waarin de concurrentie almaar heviger wordt, moeten de Europese landbouwers hun grootste troef uitspelen, en dat is de kwaliteit van hun producten.", aldus Mariann Fischer Boel, commissaris voor Landbouw en plattelandsontwikkeling. "Dit betekent dat de landbouwers in de EU producten moeten leveren met de eigenschappen die de consumenten wensen, dat zij die eigenschappen moeten garanderen en, wat misschien wel het belangrijkste is, dat zij de consumenten doeltreffend moeten voorlichten over die eigenschappen. Daartoe beschikken wij in de EU over een hele reeks van beleidsinstrumenten en specifieke kwaliteitsregelingen. Ik zou graag van de betrokkenen te weten komen of al die maatregelen goed functioneren en wat er eventueel nog meer zou moeten worden gedaan.", zo besloot Mariann Fischer Boel.

Androulla Vassiliou, commissaris voor Gezondheid, heeft het volgende verklaard: "Het verheugt mij zeer te worden betrokken bij het op gang brengen van een discussie op basis van dit groenboek over voedselkwaliteit. Zo krijgen onze burgers de kans ons te laten weten wat zij van ons verwachten wat garanties voor de kwaliteit van hun voedsel betreft. Dankzij het groenboek zullen wij ook informatie krijgen over wat wij verder kunnen doen op het gebied van voorlichting over de voedselkwaliteit waarvoor onze bestaande regelgeving reeds borg staat. Zo zorgen onze hygiënische voorschriften ervoor dat de voedingsmiddelen uit de EU voldoen aan zeer hoge normen op het gebied van voedselveiligheid. Ook stellen wij hoge eisen wat de gezondheid en het welzijn van dieren betreft.".

Voor een landbouwer betekent "kwaliteit leveren" dat hij producten met de juiste kenmerken (zoals het percentage mager vlees) produceert volgens de juiste landbouwmethoden (zoals specifieke diervriendelijke methoden). Dit geldt voor het hele scala van producten, dat varieert van producten die alleen aan de basisnormen voldoen, tot producten die hun hoge toegevoegde waarde danken aan de toepassing van veeleisende productiemethoden.

In toenemende mate ondervinden de landbouwers in de EU echter op hun eigen markt en daarbuiten de concurrentiedruk van producten die afkomstig zijn uit opkomende landen met lage productiekosten. Dit proces is bevorderd door de mondialisering, de sluiting van handelsovereenkomsten, de liberalisering van de markten en de vermindering van de bescherming tegen importen. Geconfronteerd met deze uitdaging, moeten de landbouwers in de EU er met volle kracht tegenaan gaan. Zij voldoen al aan enkele van de meest veeleisende landbouwvoorschriften ter wereld en zij hebben de nodige vakbekwaamheid om producten te kunnen leveren met de eigenschappen die de markt vraagt. Daarom is de Commissie ervan overtuigd dat de landbouwers in de EU de gestelde eisen niet als een last mogen zien, maar dat hier integendeel een echte kans voor hen ligt om die eisen tot een voordeel om te buigen door precies datgene te leveren wat de consumenten wensen, en daarbij hun producten op de markt duidelijk van die van anderen te onderscheiden, zodat zij voor die producten een meerprijs kunnen verkrijgen.

Het groenboek bestaat uit drie delen die respectievelijk betrekking hebben op: de basisvoorschriften voor de productie en de handelsnormen; de specifieke kwaliteitsregelingen van de EU zoals die betreffende geografische aanduidingen, traditionele specialiteiten en biologische landbouw; de regelingen voor de certificering van de voedselkwaliteit.

In het groenboek worden vragen aan de orde gesteld zoals:
* Moet het verplicht worden de plaats te vermelden waar de landbouwproductie van de primaire producten heeft plaatsgevonden (in de EU/buiten de EU)?

* Moet worden toegestaan producten die niet aan de handelsnormen voldoen omdat zij er niet goed genoeg uitzien, toch te verkopen?
* Moet de EU definities vaststellen voor vermeldingen zoals "product uit de bergen" of "bereid volgens boerenrecept"?
* Hoe moet de regeling inzake geografische aanduidingen (GA's) verder worden ontwikkeld ?

* Hoe kunnen de GA's doeltreffender worden beschermd in derde landen?

* Hoe kan ervoor worden gezorgd dat de eengemaakte EU-markt beter functioneert waar het gaat om biologische producten?
* Hoe kan de productie van kwaliteitsproducten in de ultraperifere gebieden van de EU worden vergroot?

* Is er behoefte aan nieuwe kwaliteitsregelingen van de EU, bijvoorbeeld op het gebied van milieubescherming, en als het antwoord ja is, hoe kan de administratieve last dan zo licht mogelijk worden gehouden?

* Hoe kan worden voorkomen dat consumenten door certificeringsregelingen worden misleid ?

Om nadere informatie te krijgen en ook om deel te nemen aan de raadpleging kunt u terecht op het volgende adres: http://ec.europa.eu/agriculture/quality/policy/index_en.htm