Brussel, 15 oktober 2008
De kwaliteit van de voedingsmiddelen en dranken uit de EU als troef: de
Commissie houdt een raadpleging over de kwaliteit van landbouwproducten
De Europese Commissie heeft vandaag een groenboek goedgekeurd waarmee de
aanzet wordt gegeven tot een discussie over de vraag hoe de Europese
landbouwers kunnen worden geholpen om de kwaliteit van de door hen
geproduceerde voedingsmiddelen en dranken uit te spelen als troef. Nu de
mondialisering voortschrijdt, de concurrentiedruk toeneemt van producten van
buiten de EU die tegen lage kosten worden geproduceerd, en de wensen van de
consumenten aan het veranderen zijn, is "kwaliteit" het krachtigste wapen
van de Europese voedingssector. In het groenboek wordt een overzicht gegeven
van het hele scala van momenteel in de EU toegepaste normen, kwaliteits- en
certificeringsprogramma's en etiketteringsregelingen, waaronder de
regelingen op het gebied van geografische aanduidingen en biologische
landbouw en particuliere en regionale regelingen voor de certificering van
de voedselkwaliteit. Ook wordt in het groenboek de vraag gesteld wat zou
kunnen worden gedaan om meer te halen uit de sterke kanten van de landbouw
in de EU en om de consumenten beter te informeren over de aangeboden
producten. Met het groenboek wordt beoogd de belanghebbenden de kans te
geven om kenbaar te maken hoe doeltreffend zij de bestaande maatregelen op
het gebied van de kwaliteitsgaranties en de voorlichting over de kwaliteit
van de producten vinden, en om verbeteringen voor te stellen. De raadpleging
duurt tot eind 2008. Op basis van de resultaten zal een mededeling worden
opgesteld, die in een latere fase tot voorstellen voor regelgeving kan
leiden.
"In een wereld waarin de concurrentie almaar heviger wordt, moeten de
Europese landbouwers hun grootste troef uitspelen, en dat is de
kwaliteit van hun producten.", aldus Mariann Fischer Boel, commissaris
voor Landbouw en plattelandsontwikkeling. "Dit betekent dat de
landbouwers in de EU producten moeten leveren met de eigenschappen die
de consumenten wensen, dat zij die eigenschappen moeten garanderen en,
wat misschien wel het belangrijkste is, dat zij de consumenten
doeltreffend moeten voorlichten over die eigenschappen. Daartoe
beschikken wij in de EU over een hele reeks van beleidsinstrumenten en
specifieke kwaliteitsregelingen. Ik zou graag van de betrokkenen te
weten komen of al die maatregelen goed functioneren en wat er
eventueel nog meer zou moeten worden gedaan.", zo besloot Mariann
Fischer Boel.
Androulla Vassiliou, commissaris voor Gezondheid, heeft het volgende
verklaard: "Het verheugt mij zeer te worden betrokken bij het op gang
brengen van een discussie op basis van dit groenboek over
voedselkwaliteit. Zo krijgen onze burgers de kans ons te laten weten
wat zij van ons verwachten wat garanties voor de kwaliteit van hun
voedsel betreft. Dankzij het groenboek zullen wij ook informatie
krijgen over wat wij verder kunnen doen op het gebied van voorlichting
over de voedselkwaliteit waarvoor onze bestaande regelgeving reeds
borg staat. Zo zorgen onze hygiënische voorschriften ervoor dat de
voedingsmiddelen uit de EU voldoen aan zeer hoge normen op het gebied
van voedselveiligheid. Ook stellen wij hoge eisen wat de gezondheid en
het welzijn van dieren betreft.".
Voor een landbouwer betekent "kwaliteit leveren" dat hij producten met
de juiste kenmerken (zoals het percentage mager vlees) produceert
volgens de juiste landbouwmethoden (zoals specifieke diervriendelijke
methoden). Dit geldt voor het hele scala van producten, dat varieert
van producten die alleen aan de basisnormen voldoen, tot producten die
hun hoge toegevoegde waarde danken aan de toepassing van veeleisende
productiemethoden.
In toenemende mate ondervinden de landbouwers in de EU echter op hun
eigen markt en daarbuiten de concurrentiedruk van producten die
afkomstig zijn uit opkomende landen met lage productiekosten. Dit
proces is bevorderd door de mondialisering, de sluiting van
handelsovereenkomsten, de liberalisering van de markten en de
vermindering van de bescherming tegen importen. Geconfronteerd met
deze uitdaging, moeten de landbouwers in de EU er met volle kracht
tegenaan gaan. Zij voldoen al aan enkele van de meest veeleisende
landbouwvoorschriften ter wereld en zij hebben de nodige
vakbekwaamheid om producten te kunnen leveren met de eigenschappen die
de markt vraagt. Daarom is de Commissie ervan overtuigd dat de
landbouwers in de EU de gestelde eisen niet als een last mogen zien,
maar dat hier integendeel een echte kans voor hen ligt om die eisen
tot een voordeel om te buigen door precies datgene te leveren wat de
consumenten wensen, en daarbij hun producten op de markt duidelijk van
die van anderen te onderscheiden, zodat zij voor die producten een
meerprijs kunnen verkrijgen.
Het groenboek bestaat uit drie delen die respectievelijk betrekking
hebben op: de basisvoorschriften voor de productie en de
handelsnormen; de specifieke kwaliteitsregelingen van de EU zoals die
betreffende geografische aanduidingen, traditionele specialiteiten en
biologische landbouw; de regelingen voor de certificering van de
voedselkwaliteit.
In het groenboek worden vragen aan de orde gesteld zoals:
* Moet het verplicht worden de plaats te vermelden waar de
landbouwproductie van de primaire producten heeft plaatsgevonden
(in de EU/buiten de EU)?
* Moet worden toegestaan producten die niet aan de handelsnormen
voldoen omdat zij er niet goed genoeg uitzien, toch te verkopen?
* Moet de EU definities vaststellen voor vermeldingen zoals "product
uit de bergen" of "bereid volgens boerenrecept"?
* Hoe moet de regeling inzake geografische aanduidingen (GA's)
verder worden ontwikkeld ?
* Hoe kunnen de GA's doeltreffender worden beschermd in derde
landen?
* Hoe kan ervoor worden gezorgd dat de eengemaakte EU-markt beter
functioneert waar het gaat om biologische producten?
* Hoe kan de productie van kwaliteitsproducten in de ultraperifere
gebieden van de EU worden vergroot?
* Is er behoefte aan nieuwe kwaliteitsregelingen van de EU,
bijvoorbeeld op het gebied van milieubescherming, en als het
antwoord ja is, hoe kan de administratieve last dan zo licht
mogelijk worden gehouden?
* Hoe kan worden voorkomen dat consumenten door
certificeringsregelingen worden misleid ?
Om nadere informatie te krijgen en ook om deel te nemen aan de
raadpleging kunt u terecht op het volgende adres:
http://ec.europa.eu/agriculture/quality/policy/index_en.htm
European Union