Gemeente Dalfsen

Verkeersveiligheid in Dalfsen

15-10-2008

Het College heeft het Actieplan Verkeersveiligheid vastgesteld.

Verkeersveiligheid in Dalfsen

Dalfsen - In de gemeente Dalfsen staat verkeersveiligheid hoog aangeschreven. Dalfsen heeft een GVVP (gemeentelijk verkeers- en vervoersplan) waarin staat beschreven hoe wordt omgegaan met verkeersveilighied. Door het verbeteren van de infrastructuur is het mogelijk de verkeersveiligheid te optimaliseren. Belangrijke tendens is dat projecten gericht op voorlichting en educatie de komende jaren een steeds prominente rol gaan vervullen bij het bestrijden van de verkeersonveiligheid. Het Actieplan Verkeersveiligheid staat daarbij centraal. Het college van burgemeester en wethouders heeft dit plan onlangs vastgesteld.

Actieplan Verkeersveiligheid
De gemeente Dalfsen stelt jaarlijks een Actieplan Verkeersveiligheid op. In dit verkeersveiligheidsplan zijn verschillende educatie- en voorlichtingsprojecten beschreven. In tegenstelling tot veel andere verkeersveiligheidsplannen, gaat het om de niet-infrastructurele projecten. Veilig verkeer Nederland en het ROVO (Regionaal Orgaan voor de Verkeersveiligheid in Overijssel) zijn nauw betrokken bij de totstandkoming van het verkeersveiligheidsplan. Samen met hen wordt jaarlijks een zorgvuldige selectie gemaakt van de projecten en activiteiten die in het verkeersveiligheid terugkomen.

Doelstelling
Doel van het verkeersveiligheidsplan is met behulp van gedragsprojecten zowel de objectieve- als subjectieve verkeersonveiligheid in de gemeente Dalfsen gericht te verbeteren. Door educatie- en voorlichtingsprogramma's moet er een gedragsverandering van de weggebruiker worden bewerkstelligd. Veel ongevallen die plaatsvinden zijn namelijk voor een groot deel toe te schrijven aan menselijk falen. Doordat weggebruikers verkeerssituaties verkeerd inschatten, over te weinig kennis / vaardigheden beschikken of (te veel) risico's nemen in het verkeer, kunnen ze overige weggebruikers in gevaar brengen. Naast een goede weginfrastructuur, die het gewenste gedrag moet afdwingen, is het daardoor evenzo belangrijk weggebruikers door middel van educatie en voorlichting (extra) vaardigheden bij te brengen en hun kennis en inzichten te vergroten.
De projecten en activiteiten uit het verkeersveiligheidsplan zijn toegespitst op doelgroepen die negatief scoren in de ongevallenanalyse en vaak bij ongevallen betrokken zijn. Belangrijke doelgroepen zijn bijvoorbeeld de jonge automobilisten, kinderen en ouderen.

Kinderen
Kinderen (tot circa 9 jaar) hebben een beperkt gezichtsveld en beschikken vaak (nog) niet over de benodigde kennis en vaardigheden om goed aan het verkeer deel te nemen. In het verkeersveiligheidsplan zijn daarom voor deze doelgroep enkele projecten opgenomen. Eén van die projecten is `streetwise'. Dit project wordt op basisscholen eens in de twee jaar uitgevoerd. Streetwise is een praktisch verkeerseducatieprogramma dat kinderen op aansprekende wijze traint in verkeersvaardigheid. De groepen 3 tot en met 8 werken allen een apart programma af. Doel van het project is kinderen bewust te maken van de gevaren in het verkeer en ze te leren om te gaan met bepaalde veelvoorkomende situaties.

Naast het project streetwise, wordt er in het verkeersveiligheidsplan ook aandacht besteed aan de `verkeersouders'. Verkeersouders zijn als het ware de schakel tussen school, ouders en gemeente (overige instanties zoals VVN). Bijna alle basisscholen in Dalfsen hebben verkeersouders. De verkeersouder vervult een coördinerende rol binnen de basisschool en denkt mee over het verkeersbeleid van de school.

Jongeren
Met name jonge automobilisten, maar ook personen op de bromfiets zijn relatief vaak bij verkeersongevallen betrokken. Alcohol- of drugsgebruik en risicovol gedrag in het verkeer zijn daarbij bepalende factoren. Het is een doelgroep waar ook in het verkeersveiligheidsplan de nodige aandacht aan is gegeven.

Het project `veilig uitgaan, veilig thuiskomen' is een project bedoeld voor jongeren in het voortgezet onderwijs (in de leeftijdsgroep van 14-18 jaar). Door middel van interactief toneelspel wordt informatie gegeven over de effecten van alcohol en agressie in het verkeer. Jongeren worden bewust gemaakt van de effecten / gevolgen van alcoholgebruik en de gevaren hiervan in het verkeer.

Ander project dat in 2009 wordt uitgevoerd is `school events 49cc'. Dit project richt zich niet per definitie tot jongeren in het algemeen, maar specifiek tot de groep bromfietsgebruikers. Het project bestaat uit een te volgen communicatietraject. In educatieworkshops wordt gesproken over diverse onderwerpen, zoals het dragen van een helm, opvoeren van scooters en de gevaren van hard rijden. Doel is dat bij de bromfietsgebruikers een proces van bewustwording optreedt bij jongeren. Belangrijk is dat zij (gaan) inzien dat ongewenste gedragingen op de bromfiets nadelige gevolgen kan hebben. Niet alleen voor henzelf, maar vooral ook voor anderen.

Ouderen
De fietsvaardigheidstraining voor 60 plussers, genaamd `fietsen zonder zorgen', is een project dat senior verkeersdeelnemers leert om te gaan met fysieke beperkingen bij het ouder worden bij fietsen. De training bestaat uit teen theoretisch en praktisch deel. De deelnemers worden enerzijds bijgepraat over de (gewijzigde) verkeersregels, anderzijds wordt er geoefend op de fiets (op een fietsparcours en in de praktijk). Doel is de deelnemers kennis en vaardigheden bijbrengen, waardoor een veilige deelname aan het verkeer gewaarborgd blijft.