Update Economische Visie: Rotterdam moet investeren in de uitvoering
15/10/2008 12:00
Economic Development Board Rotterdam
Koers houden, doorpakken en uitvoeren, dat is de kern van de update Economische Visie 2020, die de voorzitter van de Economic Development Board Rotterdam (EDBR), Hans Blankert, vandaag aan wethouder Harbers (Haven, Economie en Milieu) overhandigde in het Rotterdamse Stadhuis. De Economische Visie werd in 2004 gepresenteerd. Na ruim drie jaar was het tijd om de balans op te maken.
Koers houden
Rotterdam heeft aan de hand van de Economische Visie 2020 een doordacht fundament gelegd voor de verdere ontwikkeling van het haven- en industriecomplex, het medische en zorgcluster en de creatieve industrie. De EDBR is groot voorstander van de verdere ontwikkeling van deze sectoren vanwege o.a. de impact op de arbeidsmarkt, de unieke infrastructuur en internationale netwerken, ondernemerschap en het innovatieve karakter. De EDBR adviseert in de update vast te houden aan de drie economische kernsectoren.
Doorpakken
Vanuit meerdere invalshoeken is aan de verschillende doelstellingen van de drie sectoren gewerkt. Er is een aantal zaken in gang gezet en ook bereikt. Alleen moeten voor de economische kernsectoren de schouders eronder om meer resultaat en voortgang te boeken. Dat betekent volgens de EDBR nog meer focus binnen de sectoren zelf.
Met de Economische Visie uit 2004 heeft Rotterdam heldere doelstellingen bepaald: een welvarende, concurrerende regio Rotterdam, die internationaal, slim en aantrekkelijk is. Deze ambitie houdt in dat Rotterdam op een groot aantal terreinen voorop moet lopen; bijvoorbeeld als het gaat om wonen, werken, leren, voorzieningen, de leefomgeving of de bereikbaarheid. Helaas loopt Rotterdam achter in vergelijking met de ontwikkeling van andere Nederlandse of Europese topregio's.
Belangrijkste oorzaak van deze achterstand is het ontbreken van vooruitgang op basisvoorwaarden als opleidingsniveau, leefkwaliteit en bereikbaarheid. Gelukkig zijn er in Rotterdam uitstekende plannen voorhanden (waaronder Stadsvisie, Binnenstadsvisie) om de basisvoorwaarden te verbeteren. Plannen genoeg, maar op het gebied van uitvoering valt er nog een hoop te winnen.
Uitvoeren
Om de basisvoorwaarden te verbeteren en de drie economische kernsectoren te versterken heeft de uitvoering de hoogste prioriteit. Het is dan ook noodzakelijk dat het bedrijfsleven, kennisinstellingen, intermediaire organisaties en de overheid in Rotterdam op andere wijze met elkaar gaan samenwerken. De EDBR draagt in de update de volgende oplossingsrichtingen voor:
- Interne organisatieveranderingen binnen de overheid, met name meer frontlijnsturing. Dat wil zeggen meer handelen vanuit de praktijk en minder op basis van op voorhand gefiatteerde beleidsplannen. Hier hoort ook een andere budgetsystematiek bij;
- Samenwerkingsmodellen met bedrijfsleven, kennisinstellingen en de overheid, die de uitvoering- en actiegerichtheid succesvol vergroten;
- Het 'loslaten' van beleid en/of uitvoering: een stap terug doen als overheid kan in de praktijk tot een succesvolle, betere uitvoering leiden.
Ambities voor de stad
Rotterdam moet zichzelf een stevig doel voor ogen stellen en de volgende ambitie nastreven: "Rotterdam is in 2020 naar het niveau van de Randstad gegroeid als het gaat om de arbeidsmarkt, quality of life en bereikbaarheid."
Deze ambitie is echter alleen haalbaar als alle betrokken partijen in Rotterdam bereid zijn om op een actiegerichte wijze met elkaar samen te werken. De gemeentelijke overheid moet daartoe als eerste het initiatief nemen aan de hand van de drie genoemde oplossingsrichtingen.
EDBR
De EDBR is een platform met ruim dertig opinieleiders uit het bedrijfsleven, onderwijs, wetenschap en cultuur. De EDBR adviseert het College van Burgemeester & Wethouders, gevraagd en ongevraagd, over economische succesvolle sectoren en maakt zich sterk voor een snelle uitvoering van kansrijke (economische) projecten.
(einde bericht)
http://www.edbr.nl
Noot voor de redactie: