Gemeente Twenterand
College presenteert begroting met motto: Twenterand werkt door
Gemeentebegroting 2009 van Twenterand sluitend
Oud wethouder Koops van 't Jagt, die de voorbereiding van de begroting 2009 voor zijn rekening heeft genomen, zei het tijdens zijn afscheidsreceptie: "Twenterand werkt." En 'Twenterand werkt door' zo blijkt uit de begroting 2009, waarin de doelstellingen van het college van burgemeester en wethouders voor 2009 zijn vastgelegd. Een sluitende begroting, maar burgemeester Koetje, die de honneurs waarneemt tijdens de inwerkperiode van wethouder Oordt, is terughoudend: "Hoewel de begroting sluitend is, liggen financiële risico's op de loer, zoals de Wet maatschappelijke ondersteuning". Toch is hij niet ontevreden: "De begroting 2009 geeft de ruimte om te werken aan een beter Twenterand met daarin speciale aandacht voor mensen in een achterstandsituatie."
Eén van de gevolgen is dat de lasten voor de inwoners van de gemeente Twenterand minimaal stijgen. Het college gaat uit van een lasten- en tariefsverhoging van 3 % voor alle (niet kostendekkende) belastingen, rechten en tarieven. Deze minimale stijging is noodzakelijk om de inflatie en uitgaven van nieuw beleid deels te dekken. Het vaste bedrag per huishouding van de afvalstoffenheffing daalt in 2009 met ¤ 10,-. Met de voorgestelde lasten- en tariefsverhoging beperkt het college de stijging van de lastendruk voor bewoners van Twenterand zoveel mogelijk.
Financiële risico's
De begroting is weliswaar sluitend, toch ziet het college voor het komende jaar een aantal risico's op zich afkomen. Het betreft ondermeer de uitvoering van de Wet maatschappelijk ondersteuning en de Regiotaxi. Van de regiotaxi wordt meer gebruik gemaakt dan verwacht en daarnaast wordt gewerkt aan een nieuwe vorm van financiering door de regio. Het is niet duidelijk of deze nieuwe vorm van financiering voldoende mogelijkheden biedt de Regiotaxi te kunnen betalen. Indien het meer kost dan verwacht, moet de gemeente meer betalen.
Onderwijs en sport
De positie van mensen in een achterstandsituatie moet in 2009 nog meer verbeteren. Deze lijn wordt doorgetrokken want ook in 2008 was en is er veel aandacht voor deze doelgroep. Maar waar in 2008 het accent lag op minimabeleid, daar zal voor 2009 de meeste aandacht uitgaan naar projecten op het gebied van onderwijs en sport.
Andere initiatieven van het college om de positie van mensen in een achterstandsituatie te verbeteren zijn:
* Activiteiten van de St. De Klup in het Kulturhus te Westerhaar, voor mensen met een beperking;
* sociale pijler KernOntwikkelingsplan Westerhaar;
* meer inzet op het gebied van algemeen maatschappelijk werk;
* activiteiten in het kader van de Brede School;
* inzet op het gebied van straathoekwerk.
Milieu, cultuur, dienstverlening en 150 jaar
Ook andere zaken krijgen in de begroting 2009 aandacht, zoals het 150 jarig bestaan van Vroomshoop. Het college wil deze mijlpaal voor het dorp niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Daarnaast is er extra aandacht voor de uitvoering van het cultuurbeleid en voor de verbetering van de dienstverlening van de organisatie. In opdracht van de gemeenteraad heeft het college de Millenniumproblematiek in de begroting verwerkt. Daarnaast heeft het college ook oog voor het milieu: het milieubeleidsplan wordt aangepast en er is aandacht het terugdringen van het energieverbruik.
De gemeenteraad heeft bij de behandeling van de voorjaarsnota 2009 het college een aantal duidelijke richtingen meegegeven. Het college geeft daar uitvoering aan bij deze begroting 2009.
De begroting wordt vastgesteld in de raadsvergadering van 11 november aanstaande.