Politie Limburg-Zuid

Wereldtop specialisten op ENFSC-conferentie

Gezamenlijk persbericht hogeschool zuyd en politie limburg-zuid

Politie Zuid-Limburg en het Regionaal Platform
Criminaliteitsbeheersing Zuid-Limburg werken nauw samen met Hogeschool Zuyd bij de organisatie van de European Network Forensic and Security Conference 2008 (ENSFC 2008) die van 15 tot en met 17 oktober in Heerlen wordt gehouden om organisaties en mensen meer alert te maken op de enorme schade die ze kunnen oplopen door computercriminaliteit en hoe ze zich daartegen met de meest moderne middelen beter kunnen wapenen.

"De conferentie is beslist niet alleen bedoeld voor digibeten of cybercobs. Bepaalde onderwerpen zijn juist gericht op ouders en kinderen, kleine organisaties en middenstanders.Geen enkele andere conferentie op dit gebied in Europa bestrijkt een dergelijk breed spectrum en heeft zo'n praktijkgerichte diepgang", zegt Joep Aerts, senior docent Hogeschool Zuyd, Netwerk Infrastructuur Design. "Wij richten ons bijvoorbeeld in afzonderlijke workshops op professionals op het gebied van beveiliging van bedrijfsnetwerken of opsporing van computercriminaliteit, en op individuele burgers en ouders. De schade die wordt veroorzaakt door zaken als hacking, phreaking, phishing en identity theft, is enorm en kan iedereen treffen! Daarom besteden we extra aandacht aan fraude(bestrijding) en de economische effecten daarvan."

In parallelle sessies en workshops wordt ingegaan op fraude & security, forensisch onderzoek, juridische aspecten & bewustmaking. Door de samenwerking van de Politie Limburg-Zuid met Hogeschool Zuyd is de organisatie is er in geslaagd een aantal deskundigen naar de ENFSC 2008 te halen, die tot de absolute wereldtop behoren, zoals de keynotespeakers Laura Chappell van de Wireshark University en Graham Butler van Bitek International Inc.

"Ter illustratie van de breedte van het programma noem ik Manon Thomas die op de conferentie een informatietoer start, die ze door het land gaat maken naar aanleiding van haar ervaringen met compromitterende beelden op internet", aldus Joep Aerts. "En, we hebben bijvoorbeeld een groep kinderen die we spelenderwijs bewust maken van gevaren op internet."

Manon Thomas start "de digitale schandpaal" op ENFSC Eind 2007 kwam Manon ongewild in de media toen gestolen privé materiaal op het internet werd geplaatst. De verwachting was dat Manon stil zou zitten, terwijl de `bui' overwaaide. Met een team van ICT- en juridische experts sprak zij echter de verantwoordelijke partijen aan. Het gevolg was een wetswijziging waarbij het expliciet verboden is geworden om privé materiaal zonder toestemming van de eigenaar op internet te publiceren. Het linken naar dergelijk materiaal werd door de Raad voor de Journalistiek veroordeeld en de Code voor de Journalistiek werd met verwijzing naar deze zaak, aangepast. Het was voor Manon niet alleen een pijnlijke, maar ook zeer leerzame periode. De ervaringen die zij opdeed, gebruikt zij inmiddels om anderen alert te maken. Daarbij wordt zij ondersteund door het digitale rechercheteam van Com-Connect (www.com-connect.nl). Dit bedrijf beschikt over expertise op het gebied van ICT en heeft ruim 25 jaar ervaring bij Recherche Nederland. Manon Thomas presenteert haar ervaringen voor het eerst tijdens de conferentie in Heerlen. Daarna gaat zij een serie lezingen in het land geven op het gebied van internet en veiligheid, de reputatieschade die daarmee kan worden opgelopen - één van de grootste risico's voor bedrijven én publieke figuren - en wat daar tegen is te doen.

75 kinderen doen spelenderwijs mee aan workshop In samenwerking met de landelijke politie expertisegroep Digikids is één programmaonderdeel speciaal opgezet voor kinderen. Via kinderopvang Humanitas in Heerlen zijn 75 kinderen aangemeld die spelenderwijs alert worden gemaakt op gevaren die zijn kunnen lopen op de digitale snelweg en hoe ze daartegen kunnen worden beschermd. Ook hebben ouders en verzorgers van kinderen zich via Humanitas kunnen aanmelden voor speciale op deze groep gerichte presentaties. Daarbij wordt vooral ingegaan op gedrag en mentaliteitsvormen van kinderen op het internet, wetgeving en digitale ontwikkelingen in begrijpelijke taal.
"Dat we kinderen al op jonge leeftijd bewust maken voor gevaar dat ze in het verkeer lopen, is algemeen geaccepteerd. Datzelfde moeten we zeker ook doen als ze zich op digitale snelweg begeven", zegt Joep Aerts.