Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
Utrecht, dinsdag 14 oktober 2008
Geocachen bij Fort Vechten
Twee belangrijke verdedigingslinies kruisen elkaar bij Fort Vechten: de Limes (de oude Romeinse Rijksgrens) en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Beiden gebruikten vroeger water als verdediging. Bij de Romeinen was dat de Rijn en de Nieuwe Hollandse Waterlinie had inundatievelden als verdedigingsmiddel. Het is nu voor het eerst mogelijk te geocachen in dit bijzondere gebied.
Wat is geocaching?
Iemand verstopt op een bijzondere plaats, meestal in de natuur, een waterdichte 'schat'(bij geocaching 'de cache' genoemd). In deze cache vind je een logboek en uitleg over geocaching. De cache ligt niet onder de grond, maar altijd erboven, zodat er nooit gegraven hoeft te worden. Hij kan bijvoorbeeld in een holle boomstam liggen, of onder een stapel takken.
Met een hand-GPS bepaalt de maker van de route de precieze coördinaten van de schuilplaats, die hij vervolgens publiceert op de geocache-website, www.geocaching.com en in dit geval ook op www.limes.nl. Anderen lezen die coördinaten en kunnen op zoek gaan naar de cache. Vervolgens loggen ze hun bezoek in het logboek van de cache en eenmaal thuis ook op de speciale cache-pagina van www.geocaching.com.
Geocachen bij Fort Vechten
Op de plek van de huidige boomgaard bij Fort Vechten stond zo'n 2000 jaar geleden Castellum Fectio, een Romeins fort. Tijdens kleinschalige opgravingen zijn hier een castellum, vicus (kampdorp), grafvelden, een Romeins scheepswrak en een altaar aangetroffen. Nu is er een mooie replica van een wachttoren te bekijken. Tijdens de geocache-wandeling moet al puzzelend het eindcoördinaat gevonden worden, die de plek aanduidt waar de 'schat' ligt. Deze bijzondere wandeling neemt ongeveer 3 kwartier in beslag en begint bij de rode poort op de parkeerplaats van tankstation 'De Forten' langs de A12 van Utrecht richting Arnhem.
______________________________________________________________________________Bijgevoegd : afbeeldingen wachttoren Fort Vechten en poort bij tankstation 'De Forten'
Programmabureau de LIMES
Judith Nijland, projectcoördinator
(030) 231 75 76
j.nijland@limes.nl
---- --