Gemeente Putten

Bezoek aan het Congres Present-day Threats of Neo-Nazism and Signs of Xenophobia te Praag (10-10-2008)
---

Van 30 september t/m 4 oktober 2008 hebben gemeenteraadslid Janneke Brons, raadsgriffier Marieke Florijn en wethouder Ard Kleijer deelgenomen aan het congres over neo-nazisme en vreemdelingenhaat. Vanaf vrijdag 3 oktober hebben burgemeester Jan van Putten en zijn echtgenote zich bij hen aangesloten.

Dit congres is georganiseerd door de gemeente Lidice (Tsjechië) en is gehouden aan de Karels-Universiteit in Praag. Ook zijn bezoeken gebracht aan de plaatsen Lidice en Lezaky, twee dorpen in Tjechië, die door de nazis in 1942 volledig zijn verwoest.

De organisatie had delegaties van Europese plaatsen uitgenodigd die - net als Putten -zwaar te lijden hebben gehad in de Tweede Wereldoorlog onder de terreur van de nazis.

Op het congres werd door prominente Tjechische sprekers ingegaan op nazisme en vreemdelingenhaat. Steeds werden er lessen getrokken vanuit de oorlog voor het heden. Zo sprak een van de sprekers over het onderscheid tussen populisme, fascisme en neonazisme. Een tweede lezing ging over het hedendaagse neonazisme. Andere onderwerpen die aan bod kwamen, waren de vrijheid van meningsuiting en hoever een democratische rechtstaat mag en moet gaan om anti-democratische partijen uit te sluiten. Daarnaast waren er lezingen over de Holocaust op de zigeuners en de huidige positie van zigeuners in Europa.

Op de eerste dag van het congres kregen alle delegaties 10 minuten spreektijd over het onderwerp neonazisme en vreemdelingenhaat. Namens de gemeente Putten heeft wethouder Kleijer gesproken over de razzia in Putten, over de banden tussen Putten en Ladelund, zoals die sinds de jaren 50 bestaan, en hoe in Putten de geschiedenis en de gedachtenis levend wordt gehouden door basisschoolleerlingen elk jaar te vertellen over de razzia. Daarnaast is hij ingegaan op het populisme en de groeiende aanhang die deze politieke stroming in Europa, maar zeker ook in Nederland heeft.

Op vrijdag werd een bezoek gebracht aan Lidice. Naast een aantal lezingen over de tragedie die daar heeft plaatsgevonden in juni 1942, was vooral het bezoek aan het voormalig dorp en het museum indrukwekkend. Een dorp dat totaal verwoest is, alle mannen boven de 15 jaar geëxecuteerd, alle vrouwen naar concentratiekampen en de kinderen, op een aantal na, vergast in een concentratiekamp.

De verhalen van deze gebeurtenissen maken duidelijk dat vrijheid kostbaar is en dat de lessen uit de geschiedenis geleerd en onthouden moeten worden. Op het congres hebben alle delegaties de slotverklaring getekend, waarin o.a. wordt verklaard dat zij zich hiervoor in zullen zetten.