Gemeente Rotterdam

Industrieel afvalwater van drinkkwaliteit, drijvende wijken, superdijken, brandstof uit plasticafval en energieopwekking uit de bewegingen van eb en vloed van de Maas.

Met innovatieve en schone technologieën moet Rotterdam uitgroeien tot dé Clean Tech Delta van Europa. De motor hiervoor is een groep bedrijven, kennisinstituten en overheden die vanaf het tweede kwartaal van 2009 gaat samenwerken in de Rotterdam Climate Campus (RCC). De RCC richt zich op onderzoek en innovatie op het gebied van watermanagement en schone energie. Plaats van handeling is het Stadshavensgebied in Rotterdam, waar voor de campus een futuristisch, drijvend gebouw zal worden gerealiseerd. Al Gore geeft hiervoor op 14 oktober a.s. het startsein.

Onder meer de petrochemische industrie, TU Delft, Erasmus Universiteit, het ministerie van VROM, de gemeente Rotterdam, Eneco en het Wereld Natuurfonds investeren in de Rotterdam Climate Campus. Al Gore spreekt hierover morgen met diverse Rotterdamse vertegenwoordigers en geeft de officiële aftrap. De campus gaat van start in het gebied Merwehavens/Vierhavens, onderdeel van het Stadshavensgebied. De omringende Stadshavens fungeren als proeftuin: wat in de campus wordt bedacht, wordt in het Stadshavensgebied meteen toegepast. Denk hierbij aan de winning van energie uit algen, industriële restwarmte om huizen te verwarmen, groene daken en energieopwekking uit eb en vloed van de Maas.

Ontwikkeling clean tech sector
De samengevoegde expertise van alle partners moet kennis en innovaties opleveren waarmee de deelnemers aan Rotterdam Climate Campus sneller de markt op kunnen. Speerpunten zijn water(management) en schone energie. De Rotterdam Climate Campus is een impuls voor de concurrentiepositie van de Rotterdamse regio en draagt bij aan het klimaatbestendig maken van het gebied. De deelnemers aan Rotterdam Climate Campus zien het ontwikkelen van nieuwe duurzame technologieën dus niet alleen als noodzaak maar vooral als een economische kans om nieuwe markten aan te boren, wereldwijd. In het gezamenlijk opgestelde businessplan is een groei voorzien van de werkgelegenheid met tientallen procenten in de 'clean tech' sector. Het gaat om vele honderden extra banen in 2015.

Concurrentiepositie
"De overgang naar een tijdperk van schone en duurzame energie is van dezelfde orde als die van de Industriële revolutie", zegt Mark Harbers, wethouder Economie, Haven en Milieu van de gemeente Rotterdam. "Over 50 jaar zal het vermogen om schonere energie en energiezuinige technologie te ontwikkelen, te produceren en te exporteren doorslaggevend zijn voor de economie van een land. Voor zowel de concurrentiepositie, de zekerheid van energiebronnen, de werkgelegenheid en de kwaliteit van het milieu. Rotterdam Climate Campus start op een goed moment. De tijd dringt en de leercurve moet versneld omhoog. Het op schaal toepassen en vermarkten van deze innovaties moet resulteren in een
nieuwe clean tech economie waarin Rotterdam koploper is."

Over Rotterdam Climate Campus
De Rotterdam Climate Campus (RCC) is zowel het centrum als het fysieke symbool van de technologische vernieuwingen op het gebied van water(management) en nieuwe, schone energievormen. Bedrijfsleven, wetenschappers en overheden werken binnen de RCC samen aan onderzoek en innovaties voor een wereldwijde markt. Dit versterkt de economische concurrentiepositie van de Rotterdamse regio en draagt bij aan de klimaatbestendigheid van het gebied. De RCC is de gerichte bundeling van innovatiekracht van bedrijfsleven, wetenschap en overheid met als doel om ontwikkelingen op het gebied van cleantech (mitigatie én adaptatie) te versterken én te versnellen. De campus is het icoon voor duurzaamheid en moet uitgroeien tot dé Clean Tech Delta van Europa.

Bron: Bestuursdienst, 13-10-2008