Gemeente Berkelland


Persbericht
10 oktober 2008

College besluit tot verruiming van het armoedebeleid Wethouder Dennis Meijerink: "nóg meer aandacht voor kinderen"

Met ingang van 1 januari 2009 wijzigt het armoedebeleid van de gemeente Berkelland. Wethouder Dennis Meijerink in een korte toelichting: "Berkelland staat voor een goede dienstverlening in het algemeen en een gedegen aanpak van de armoedeproblematiek in het bijzonder. Sinds de totstandkoming van de gemeente in 2005 zetten we al bovengemiddeld in op armoedebestrijding. In 2007 hebben we het armoedebeleid nog eens kritisch tegen het licht gehouden en benaderden we de doelgroep extra en gericht door de serie 'Het geheim van de Berkelkade' in BerkelBericht en de uitgifte van een speciale folder met minimaregelingen. Dit maal voeren we een aantal wijzigingen door waardoor minima nóg meer en beter bediend kunnen worden. Ook richten we ons extra op minimavoorzieningen voor kinderen. We blijven werken aan het 'sociale gezicht' van Berkelland."

Herzien minimabeleid succesvol
In 2007 heeft het college het bestaande armoedebeleid uitvoerig herzien. Bovendien is er toen een brede voorlichtingscampagne gehouden. Het feuilleton "Het geheim van de Berkelkade" is twee maal in het gemeentekatern BerkelBericht verschenen. En de regeling Minima (participatieregeling) en de regeling studiekosten kinderen 12 tot 18 jaar gaven meer mogelijkheden voor minimavoorziening voor kinderen. Dit herziene beleid is succesvol. Het blijkt dat veel meer inwoners met een minimumuitkering geholpen zijn. Dit geldt vooral ook voor de regelingen die bedoeld zijn voor kinderen.

Nieuwe verbeteringen
Door toevoeging van extra geld aan de gemeentebegroting 2009 en de extra aandacht van de politiek en de Cliëntenraad Wet werk en bijstand (WWB), behandelt het college dit thema nu weer. We blijven werken aan verbeteringen. Mét de staatssecretaris van Sociale Zaken vindt Berkelland het vooral van belang dat kinderen kansen krijgen om hun talenten te ontplooien. Dit ongeacht het inkomen van de ouders. Vooral jongeren krijgen daarom bij de nieuwe beleidsaanpassingen aandacht.

Wijzigingen armoedebeleid
De belangrijkste wijzigingen zijn:
. We sluiten aan bij het convenant 'Kinderen doen mee!'. Dit convenant wordt door het college van Burgemeester en wethouders en Staatssecretaris Aboutaleb van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ondertekend. Dat betekent eigenlijk dat de gemeente zich inspant om het aantal kinderen van minima zo veel mogelijk te laten participeren. De uitwerking van het convenant vertaalt zich in de uitbreiding van de regelingen minimabeleid alsook het verder leggen van verbindingen met andere organisaties en netwerken. . De regeling Minima regeling wordt uitgebreid: Voor volwassenen blijft de bijdrage E 100 per volwassene per jaar, voor kinderen gaat die van E 100 per kind per jaar naar E 200 per kind per jaar Het kan dan gaan om:
o lidmaatschap van een sportclub
o lidmaatschap van een ouderenbond
o muzieklessen
o creatieve cursussen
o bezoeken van museum, schouwburg of bioscoop, een pretpark of dierentuin o kosten van individuele sportactiviteiten o vergoeding van de peuterspeelzaal
o abonnement van een krant/tijdschrift
o abonnement van bibliotheek
o contributie van de buurtvereniging, kindervakantieweek o zwemabonnement/babyzwemmen
o aanschaf tweedehands fiets
. Voortaan is het mogelijk om het budget flexibel in te zetten (Budget van ouders mag naar kinderen of tussen kinderen onderling) . De regeling Studiekosten kinderen 12 tot 18 jaar wordt als volgt uitgebreid: De leeftijd van 12 jaar wordt gewijzigd in 4 jaar Voor kinderen van 4 tot en met 11 jaar E 175 per jaar verstrekken Voor kinderen van 12 tot en met 17 jaar E 350 per jaar verstrekken plus éénmalig een bedrag van E 500 als startpakket in het jaar dat het kind voortgezet onderwijs gaat volgen. Voorwaarde voor de bijdrage voor een computer is dat er één computer per huishouden is. . We gaan onderzoek doen of het mogelijk is om de automatische kwijtschelding voor gemeentelijke heffingen te verruimen De kwijtschelding gemeentelijke heffingen is gebonden aan wettelijke regelgeving en is gebaseerd op 100% van de geldende bijstandsnorm. Aanpassing van de regeling is dan ook niet aan de orde. Wel is het mogelijk de regeling eenvoudiger te maken voor de doelgroep die bekend is bij de gemeente. Bijvoorbeeld door de kwijtscheldingsregeling te versoepelen. Door de mensen die een WWB-uitkering ontvangen automatisch kwijtschelding toe te kennen. Het verzoek vanuit de cliëntenraad WWB is of dit ook mogelijk is voor die mensen waarvan de situatie niet verandert. Bijvoorbeeld 65-plussers, chronisch zieken met een volledig WAO, etc. Dit is niet eenvoudig te realiseren, met name omdat er ook een vermogenstoets is. Ten aanzien van vermogen kan de situatie wel veranderen. Er zal nader worden onderzocht of er een mogelijkheid is de regeling eenvoudiger te maken voor de minima. . De regelingen voor kinderen gelden voortaan ook voor huishoudens die in een schuldsanering zitten . We gaan onderzoeken hoe de groep zelfstandigen makkelijker in aanmerking kan komen voor een tegemoetkoming

Aparte website
Uit onderzoek blijkt, dat veel mensen niet weten waar ze allemaal recht op hebben. Daarom is de website www.berekenuwrecht.nl ontwikkeld.
---