Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Kwetsbare carrières in Cusco

1 oktober 2008

In het centrum van de Peruaanse stad Cusco proberen honderden straatverkopers dagelijks hun souvenirs te slijten aan toeristen. Griet Steel deed onderzoek naar deze straatverkopers en het effect van een toenemend toerisme op hun bestaan. Steel promoveert op 13 oktober aan de Universiteit Utrecht.

'Kwetsbare carrières' luidt de titel van Steels onderzoek. Want ondanks de mogelijkheden die het toerisme de Cusqueense straatverkopers biedt, blijft hun bestaan onzeker en onderhevig aan risico's. Zo schommelt hun inkomen: de ene dag verdienen ze meer dan een gemiddeld Peruaans weeksalaris, de andere dag verdienen ze niets. Hun politieke status is onzeker. De lokale overheid weert hen uit het centrum van Cusco en neemt bovendien hun koopwaar in beslag als ze betrapt worden op handel.

Van bediende tot zelfstandige

De meeste straatverkopers wonen in de verpauperde buitenwijken van Cusco. Het zijn vrouwen, jongeren en kinderen. In haar analyse van deze groep ontkracht Steel een aantal stereotiepe beelden. Zo toont zij aan dat niet alle straatverkopers arm zijn en dat niet alle kinderen die op straat werken `straatkinderen' zijn. Ook blijkt uit haar analyse dat straatverkoop een proces is waarmee carrière gemaakt kan worden. Straatverkopers kunnen zich bijvoorbeeld opwerken van bediende tot zelfstandige of van postkaartverkoper tot schilderijenverkoper.

De straatverkopers met het meeste succes verkopen waardevolle producten, beheren hun inkomsten op een efficiënte manier en hebben uitgebreide sociale netwerken. Verkopers die minder vooruitgang boeken, leven van dag tot dag. Het zijn meestal alleenstaande moeders die niet de middelen en sociale netwerken hebben om zich op te werken. Verkopers die erop achteruit gaan, zijn vaak in de criminaliteit terecht gekomen, failliet gegaan of niet opgewassen tegen maatregelen van de lokale overheid.

Creatieve oplossingen

Toerisme staat bovenaan de politieke agenda van Cusco. Hotels, restaurants en internetcafés schieten als paddestoelen uit de grond. Straatverkopers passen niet in het plaatje dat de Cusqueense overheid toeristen wil presenteren. Toch bestaat er geen consistent beleid ten aanzien van de verkopers. De ene burgemeester kiest voor extreme repressie, de ander is wat milder. Om zich in de straten van Cusco staande te kunnen houden, bedenken de straatverkopers steeds weer creatieve oplossingen. Ze zoeken bijvoorbeeld nieuwe verkoopplekken, maken hun producten makkelijk verstopbaar, zoeken bescherming bij toeristen en participeren in informele spaar- en kredietsystemen.

Steels onderzoek maakt deel uit van het project 'Inca toerisme in de Andes' van het CEDLA, dat gefinancierd wordt door NWO-WOTRO. Dit project richt zich op sociaal-wetenschappelijke debatten over duurzaamheid waaruit niet alleen positieve maar ook negatieve effecten van toerisme blijken.

..............................

Meer informatie:

* Drs. Griet Steel (CEDLA)

* t.: +32 (0)49 946 1267, grietsteel@hotmail.com
* Promotie: 13 oktober (Universiteit Utrecht)
* Promotoren: prof.dr. E.A. Zoomers en prof.dr. J.M. Baud
* Titel proefschrift: Vulnerable careers, tourism and livelihood dynamics among street vendors in Cusco, Peru.