NAi roept iedereen op mee te denken over de toekomst van Nederland
24/09/2008 15:38
Nederlands Architectuurinstituut
NAi roept iedereen op mee te doen
'Maak ons land - Werkplaats voor de ruimtelijke inrichting' van 12 oktober 2008 tot en met 3 mei 2009 in en vanuit het NAi Rotterdam
Met de manifestatie 'Maak ons land' roept het Nederlands Architectuurinstituut iedereen op ideeën aan te leveren over hoe Nederland er in de toekomst uit moet zien. Vanaf 12 oktober 2008 is het NAi ruim zes maanden een werkplaats voor de ruimtelijke inrichting. Denk mee, kom naar het NAi, bezoek de website www.nai.nl/maakonsland en bepaal hoe Nederland er uit moet zien: maak ons land jouw land.
Kan de ruimtelijke inrichting van Nederland weer een bevlogen missie zijn? Is in onze poldercultuur met langdurige en gecompliceerde procedures daadkrachtig handelen nog mogelijk? Zien we ondanks globalisering, het veranderende klimaat en het beslag dat dit alles op de ruimte legt, nog kans ons land te maken zoals we dat zelf willen? Het 'gevoel' van onbehagen over de ruimtelijke inrichting van Nederland lijkt groot. Mensen ergeren zich aan de nivellering van het landschap met langs de snelwegen overal dezelfde anonieme, vaak leegstaande bedrijventerreinen. Met in de stedelijke randgebieden een overdaad aan megabioscopen, kinderparadijzen, skihellingen en klimmuren. En met een landelijk gebied dat versnipperd raakt door vakantiedorpen, golfbanen en stedelijke uitbreidingswijken.
Noodzaak
Het NAi brengt met de manifestatie 'Maak ons land' de noodzaak van een heldere alom gedeelde visie op de toekomstige ruimtelijke ordening onder de aandacht. Het instituut roept de overheid, marktpartijen en ontwerpers op om met creatieve oplossingen en daadkrachtige besluiten te komen. En het roept de bevolking op om daarvoor heldere ideeën aan te dragen. Aan het eind van de manifestatie maakt het NAi de balans op en zal het instituut zich, afhankelijk van de aard van de voorstellen, met zijn directe achterban hard maken voor de realisatie van de meest innovatieve ideeën.
Werkplaats
Elke maand staat er in de Grote Zaal van het NAi een specifiek thema centraal: mobiliteit, wonen, werken, vrije tijd, groen en water. De zaal wordt met een bibliotheek en verschillende werkplekken een werkplaats waar architecten, kunstenaars, theatermakers en filmregisseurs, met bijdragen van het publiek, een visie ontwikkelen op de ruimtelijke inrichting van Nederland. Het debatspel 'The-Making-Of' en de dialoog die de theatermakers aangaan met het publiek, zorgen ervoor dat bezoekers geconfronteerd worden met dilemma's waarvan de gevolgen dagelijks voelbaar zijn in leef- en werkomgeving. Hun nieuwsgierigheid wordt geprikkeld, ze worden uitgedaagd mee te doen. Zes maanden lang worden de meest innovatieve voorstellen en ideeën van het publiek opgenomen in de tentoonstelling en verwerkt in een theatrale voorstelling.
Website
Ook via de website www.nai.nl/maakonsland worden bezoekers uitgenodigd een bijdrage te leveren. Naast alle informatie over de manifestatie en de ideeën van andere bezoekers worden ze uitgedaagd hun eigen voorstel vorm te geven. Dit kan met behulp van een online 'spel' waarbij het idee in de vorm van een motto of slagzin voorzien van tekst, beeld en video gepubliceerd kan worden. Alle ideeën zijn online te bekijken.
Partners
Aan de manifestatie werken mee Observatorium (ruimtelijk ontwerp werkplaats), Bureau Venhuizen (debatspel The-Making-Of), 75B (grafisch ontwerp), theatermakers Proluder, De glazen kin, Caspar Nieuwenhuis, Fabian Holle, het Beeldcollectief Leopold Emmen, fotografen Dieuwertje Komen en Carel van Hees en vele anderen.
'Maak ons land' is financieel mede mogelijk gemaakt door bijdragen van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij, het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, het Ministerie van VROM, de ANWB, Bouwfonds MAB, de BankGiro Loterij en Woningcorporatie Ymere. Het project wordt inhoudelijk ondersteund door de volgende partners: BNA, BNSP, NIROV, Atelier Rijksbouwmeester, Routeontwerp, Kasteel Groeneveld, Habiforum en dit aantal groeit nog steeds.
http://www.nai.nl/maakonsland