Stadsdeel Zeeburg

Ringslangeieren zoeken in Diemerpark

22 oktober 2008
Elk jaar onderzoekt stadsdeel Zeeburg de broedhopen en het aantal eieren van de ringslang in het Diemerpark. Een enthousiaste groep vrijwilligers en kinderen hebben op 11 oktober weer meegeholpen om de broedhopen te onderzoeken en de eieren te tellen. Er zijn meer dan 500 eieren gevonden die bijna allemaal zijn uitgekomen. De diertjes lijken het erg naar hun zin te hebben in het Diemerpark, er is namelijk een stijgende lijn te zien in de ringslangpopulatie.

Ringslang

De ringslang is een beschermde diersoort van Nederlandse bodem. Hij is ongevaarlijk en bang voor mensen. Hij komt op verschillende plekken in Amsterdam voor, zo ook in het Diemerpark.
De ringslang is ongevaarlijk en bang voor mensen. De ringslang is ongevaarlijk en bang voor mensen.

Met het ecologisch beheer in het Diemerpark zorgt stadsdeel Zeeburg voor een aantrekkelijke omgeving voor de ringslang. Zo is er bijvoorbeeld een speciaal maairegime en worden er winterverblijven aangelegd. "Wij zijn erg blij dat wij als stadsdeel onderdak mogen bieden aan de ringslang." Zegt Dennis Straat, stadsdeelwethouder milieu. "We proberen het de diertjes in het Diemerpark zo veel mogelijk naar de zin te maken zodat ze blijven."

Broedhopen

Omdat de ringslang bang is voor mensen is het lastig om ze te tellen. Om de populatie toch bij te kunnen houden tellen we de eieren in de broedhopen. In het voorjaar zijn er daarom een aantal broedhopen gemaakt van paardenmest en maaisel. Dit is de perfecte combinatie voor een warm nestje waar de ringslang haar eieren in kan leggen.

broedhopen maken

Rond juli worden de eieren gelegd en eind augustus kruipen de slangetjes uit de eieren.