Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
Nieuwe tentoonstelling in het muZEEum
DE VLAAMSE SCHELDE, Pieter Jan de Clercq (1891-1964)
Vanaf 11 oktober is in het muZEEum in Vlissingen de tentoonstelling 'De Vlaamse Schelde, Pieter Jan de Clercq (1891-1964)' te zien. Deze Vlaamse schilder behoort tot de kring 'De schilders van de Schelde'. Hij studeerde aan de Academie in Antwerpen en bij diverse leermeesters. Zijn schilderijen bevinden zich in de musea van Belgrado en Mexico en zijn wereldwijd terug te vinden in particuliere verzamelingen.
Het muZEEum toont een unieke overzichtstentoonstelling van De Clercq's werken waarop de Schelde centraal staat. Zijn Scheldelandschappen hebben iets groots en weids in hun verre horizonten en iets eindeloos melancholisch.
Zeeuws licht
Of het Mondriaan, Toorop, Schütz of de uit Vlaanderen afkomstige Vlissingse schilder Ger Jacobs was, allen werden geïnspireerd door het 'Zeeuws licht'. Zittend in de Scheldezaal van het muZEEum, met uitzicht op de Westerschelde, valt regelmatig de wisselende lichtval op. Of het nu komt door de golfslag bij kerend tij en een bepaalde windrichting of door een westerstorm die het stof uit de lucht wegblaast, ... niemand heeft het kunnen verklaren.
Opvallend is wel dat veel kunstenaars geïnspireerd worden door de Zeeuwse wateren. Er wordt soms zelfs gesproken over een 'scheldeluminisme'.
Als zo'n 'scheldeluminisme' zou bestaan, dan behoort Pieter Jan de Clerq daar ook toe.
Pastelkleuren maar ook weer heldere kleuren. Lage horizonten. Vooral 'het licht' speelt een rol in zijn werk en daarom past het zo mooi in het muZEEum, in de Scheldezaal.
Bloemlezing
Door de jaren heen is er heel wat gezegd en geschreven over Pieter Jan de Clercq. Een aantal citaten van diverse critici levert de volgende bloemlezing op:
"In deze tijd, waarin haast iedereen er een eigen esthetiekje, een eigen artistiek leertje op nahoudt, is De Clercq wars van alle theorie. Hij voelt zich bij instinkt "schilder", weet zich ertoe geroepen, om wat zijn ogen zien in kleuren weer te geven, en hij poogt dit te doen zo oprecht en zo waarheidlievend mogelijk."
"Hij bleef- onwrikbaar- zijn visie, zijn techniek, evengoed als zijn onderwerpen getrouw. Hij bleef wat hij van eerst af was, de hartstochtelijke minnaar van de Schelde, zoals deze zich toont in al haar grootsheid tussen Temse en Vlissingen... "
"Aan zijn kunst ligt een stevig vakmanschap ten grondslag. Ze is de weerspiegeling van
zijn joviale geaardheid, van iemand die behagen schept in het leven, Pieter Jan De Clercq
schildert met losse zwierige toets en bezit een sterk ontwikkelde zin voor nuances. Voor
hem blijft het werkstuk, volgens de gevleugelde woorden van Zola, steeds "un coin de la
nature vu à travers un tempérament" ofschoon er voor het overige geen literatuur aan te
pas komt. Wat hij opmerkt, interpreteert hij, eenvoudig en eerlijk, in volkomen overgave
des harten. Te allen tijde heeft de waterkant hem aangelokt. Aldus is hij
één van onze innigste vertolkers van de Schelde geworden. Zowel stroomop als stroomafwaarts plantte hij zijn ezel..."
Westerschelde
Pieter Jan De Clercq werd geboren te Ekeren op 27 maart 1891 en overleed op 17 Juli 1964 te Combrit Bretagne. Hij was neef van de Kempense kunstschilder Alfons De Clercq en van dichter René De Clercq.
De Clercq maakte vele schilderijen van de Westerschelde. De tot de verbeelding sprekende zeearm die Nederland en België al eeuwenlang, in strijd en verbroedering, met elkaar verbindt.
Vanaf 11 oktober kunt u de Westerschelde van De Clercq met eigen ogen komen bekijken. De tentoonstelling is te zien tot en met 8 februari 2009.
Wilt u meer weten? Neem dan gerust contact op met het muZEEum op telefoonnummer 0118 - 41 24 98.
Het muZEEum is het hele jaar geopend van:
Maandag t/m vrijdag 10.00-17.00 uur
Zaterdag, zondag en feestdagen 13.00-17.00 uur
U vindt het muZEEum aan de Nieuwendijk in Vlissingen, telefoon 0118-412498. Wilt u meer informatie? Kijk dan op