07/10
/2008 15:27
Rijksakademie van beeldende kunsten
De Prix de Rome, de oudste en meest genereuze 'staats'-prijs voor kunstenaars en architecten bestaat 200 jaar in Nederland. Dit jubileum wordt gevierd met een acht maanden durende manifestatie, bestaande uit een publicatie, een televisiedocumentaire, een tentoonstelling en een lezingenreeks. De manifestatie wordt feestelijk afgesloten met de prijsuitreiking van de PRIXDEROME.NL 2009.
Bestellen:
200 jaar Prix de Rome
Hans den Hartog Jager & Hertog de Jager, H.
Prix de Rome
200 jaar na het ontstaan van de Prix de Rome in Nederland wordt de kleurrijke geschiedenis zichtbaar gemaakt voor een groot publiek. Een geschiedenis waarin de rol van kunst en architectuur voortdurend in beweging is geweest en is veranderd. Het uitgangspunt en doel van de Prix de Rome is altijd gebleven: het stimuleren van talent en het signaleren van trends in kunst en architectuur.
De geschiedenis van de Prix de Rome is tot op heden nooit getoond. Kunsthistorici Marguerite Tuijn en Frederique Bergholtz hebben in opdracht van de Rijksakademie een verkennend onderzoek uitgevoerd naar de geschiedenis van de Prix de Rome, als basis voor onder andere de tentoonstelling '200 jaar Prix de Rome' in de Kunsthal. Een deel van de tot nu toe onbekende collecties van de Rijksakademie is speciaal ten behoeve van de tentoonstelling gerestaureerd, in samenwerking met Instituut Collectie Nederland. Het Instituut Collectie Nederland heeft als taak de Rijkscollecties te beheren en behouden, inclusief het restaureren van de werken ten behoeve van tentoonstellingen.
Het verhaal
De fundamenten van de Prix de Rome in Nederland werden bijna 350 jaar geleden gelegd in Frankrijk. De Prix de Rome werd in 1666 in Frankrijk ingesteld door Lodewijk XIV en in 1808 in Nederland ingevoerd door Lodewijk Napoleon. Met de oprichting van de Rijksakademie in 1870 is de Prix de Rome aan dit instituut verbonden. Sinds die tijd is het organiseren van de Prix de Rome een van de kerntaken van de Rijksakademie, naast de internationale research residency en het beheer van de historische collecties, die teruggaan tot in de zeventiende eeuw.
In het verleden werkten gerenommeerde kunstenaars als Jan Toorop, H. P. Berlage, G. H. Breitner, Piet Mondriaan, Constant en Karel Appel aan de Rijksakademie. De de Prix de Rome kent vermaarde kunstenaars onder de winnaars als Pier Pander (1885), Jan Sluijters (1904), Antonius Lüske (1925) Pieter Defesche (1949) Erik Andriesse (1988) Viviane Sassen (2007) en architecten als Cornelis van Eesteren (1921), Arthur Staal (1935), Wim Quist (1958), Piet Blom (1962), Koen van Velsen (1986) en Ronald Rietveld (2006).
Het programma
De manifestatie heeft een gevarieerd programma dat onder de aandacht van een breed publiek wordt gebracht.
Documentaire AVRO KunstUur
In de driedelige documentaire- serie 'Prix de Rome' gaat presentator Hans Smit op zoek naar de oorsprong, heden en toekomst van deze prestigieuze Nederlandse prijs. Het programma wordt uitgezonden in AVRO KunstUur op Nederland 2: 11 oktober, 18 oktober en 25 oktober om 17.00 uur. Herhalingen op 18 oktober, 25 oktober en 2 november, zaterdagochtend om 11.25 uur.
Jubileumpublicatie
Bij uitgeverij Nieuw Amsterdam verschijnt eind november 2008 de kunsthistorische publicatie 200 jaar Prix de Rome, geschreven door vooraanstaande kunsthistorici, rijk geïllustreerd en vormgegeven door grafisch ontwerpster Irma Boom. In de publicatie wordt de geschiedenis van de prijs in woord en beeld verteld aan de hand van zeven levensverhalen van prijswinnaars. ISBN 978 90 468 0461 2 (Nederlandse editie). ISBN 978 90 468 0522 0 (Engelse editie).
Tentoonstelling Kunsthal Rotterdam
In de Kunsthal Rotterdam wordt van 28 februari tot en met 1 juni 2009 een historisch overzicht van twee eeuwen Prix de Rome getoond. Dit is een unieke, eenmalige presentatie: een ontmoeting met waardevolle kunstwerken van bekende en minder bekende kunstenaars en architecten, die zelden of nooit voor publiek toegankelijk waren.
De tentoonstelling, een co-productie tussen de Rijksakademie en de Kunsthal, vertelt het verhaal van succes, triomf, tragedie en strijd aan de hand van herkenbare voorbeelden. Ongeveer 200 schilderijen, tekeningen, objecten, maquettes en video's uit de periode 1808-2008 en verder documentatie, zoals fragmenten uit juryrapporten, briefwisselingen en persoonlijke verhalen van Prix-winnaars, zijn bijeengebracht.
Slotmanifestatie
De manifestatie wordt in mei 2009 afgesloten met een Finissage, waarbij onder andere winnaars, juryleden en relaties uit binnen- en buitenland aanwezig zijn. De Finissage valt samen met de presentaties van PRIXDEROME.NL 2009 in De Appel, Amsterdam en Witte de With, Center for Contemporary Art, Rotterdam.
Website
Op donderdag 9 oktober 2008 zal de website van de manifestatie online gaan, www.200jaar.prixderome.nl. De site biedt naast het verhaal van de geschiedenis van de Prix de Rome onder andere ook een overzicht van de activiteiten.
Samenwerking
De manifestatie 200 jaar Prix de Rome wordt georganiseerd door de Rijksakademie van beeldende kunsten in samenwerking met AVRO KunstUur, Bouwfonds MAB Development, Dr. Hendrik Muller's Vaderlandsch Fonds, Instituut Collectie Nederland, Inbo, Kunstbeeld, Kunsthal, M.A.O.C. Gravin van Bylandtstichting, Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap, Mondriaanstichting, Prins Bernhard Cultuurfonds, SNS REAAL Fonds, Uitgeverij Nieuw Amsterdam, Van Bijleveltstichting, Westergasfabriek.
Persbijeenkomst 25 november 2008 - kick-off van de manifestatie
Op dinsdagmiddag 25 november vindt de kick-off van de manifestatie plaats (16.30 - 20.00 uur). Er wordt een bijeenkomst voor de pers georganiseerd waarbij het eerste exemplaar van de publicatie door staatssecretaris voor Europese Zaken, Frans Timmermans, wordt uitgereikt aan de nazaat van Lodewijk Napoleon: Prins Charles Napoléon. Daarnaast vinden enkele voordrachten plaats door onder andere Rudi Wester, directeur van het Institut Néerlandais te Parijs, Bert Treffers, hoofd afdeling Kunstgeschiedenis Koninklijk Nederlands Instituut Rome en Jannet de Goede, curator Kunsthal Rotterdam. De bijeenkomst zal feestelijk worden afgesloten.
Voor het bijwonen van deze persbijeenkomst kunt u zich aanmelden via info@200jaar.prixderome.nl.
De persbijeenkomst zal Engelstalig zijn vanwege de aanwezigheid van buitenlandse pers.
Een gedetailleerd programma zal u worden toegestuurd.
Voor informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Hilde Eising, Bureau Prix de Rome,tel. 020 5270314 of mail naar info@200jaar.prixderome.nl
Bij publicatie graag vermelden: info: 020 5270314, www.200jaar.prixderome.nl,
200 jaar Prix de Rome wordt georganiseerd als netwerkorganisatie door de Rijksakademie van beeldende kunsten.
Rijksakademie van beeldende kunsten
Sarphatistraat 470
1018 GW Amsterdam
T 020 527 0 314
F 020 527 0 301
http://www.200jaar.prixderome.nl