Buitengewoon Boergondisch feestmaal op Aver Heino
1 okt 2008

Onderdeel: Animal Sciences Group

Op zaterdag 11 en zondag 12 oktober a.s is boerderij Aver Heino dé culinaire locatie om te genieten van een buitengewoon âBoergondisch feestmaalâ. Ook collegaâs van de Animal Sciences Group en de WUR zijn van harte uitgenodigd om âin de stal te komen etenâ. Het bijzondere menu voor de mensen is bereid met de biologische oogst van eigen land, van het seizoen en uit eigen streek. Reserveren via www.vaneigenerf.nl

Gastvrouw Ans Niens en bedrijfsleider Ben Timmerman heten de gasten van harte welkom op proefboerderij Aver Heino, een van de praktijkcentra voor de biologische melkveehouderij. Het onderzoek is vooral gericht op de voederwinning, veevoeding, bemesting, graslandbeheer en snijmaïs. En op een aantal praktische zaken. Zo worden in de stal de ligbedden voor de koeien uitgetest. Wat ligt lekkerder: een hard of een zacht bedje voor de koe? Gasten van het Boergondisch feestmaal kunnen dat zelf zien tijdens diner in de ruime stal van de boerderij. De tafel staat gedekt naast de ligweide in de stal, bedekt met een dikke laag stro, waar de koeien rustig naast u liggen te herkauwen. Bovendien is de stal voorzien van een loopbrug en een bezoekersgang. U heeft daarom alle gelegenheid om de roodbonte en zwartbonte koeien, de lekkere ligbedden, de automatische mestschuif en de moderne melkrobot te bekijken. En misschien wordt er in de kraamstal wel een kalfje geboren!

Overheerlijk dineren of lunchen op het boerenerf Topkok Eric van Veluwen en Olivier van der Staal bereiden in het weekend van 20 en 21 september op het boerenerf in Baexem, een bijzonder driegangen menu met de dauwverse oogst van eigen grond. Seizoens- en streekgebonden eten op zijn best! Om de maag vast te prikkelen geeft bedrijfsleider Timmerman, onder het genot van een heerlijk glaasje melk, een rondleiding langs de dieren en gewassen en vertelt daarbij over wat biologische landbouw en streekeigen productie voor hem zo aantrekkelijk maakt. Hierna is het aanschuiven aan de rijk gedekte tafels voor het driegangenmenu.

Menu
van Chefkok Olivier van der Staal en Eric van Veluwen

Voorgerecht
Romig soepje van pompoen, verse koriander, reuze crostini's van zuurdesembrood met pesto en gezouten hoeveboter, smeuïge knoflook dip en een frisse salade Mesclun van het boerenerf.

Hoofdgerecht
Zacht gestoofd âZoervleischâ heerlijk gemarineerd en ouderwets gesudderd in verse geweckte citroen, tomaat en afgemaakt met volle room.
Gratin van aardappel en knolselderij, geroosterde bietjes en courgettes of een verrukkelijk vegetarisch hoofdgerecht vanPaddenstoelen risotto met gegrilleerde courgettes

Nagerecht
Appeltaart uit de boomgaard met gele room, verveine en marmelade van appeltjes van Oranje

Boergondisch genieten kan op 11 en 12 oktober op Aver Heino, Lemelerveldseweg 32 te Heino.
Reserveren via www.vaneigenerf.nl; Er zijn ongeveer 100 plaatsen.

Het Boergondisch feestmaal is mede mogelijk gemaakt door het VSBfonds, de provincies Noord-Brabant en Overijssel en de Rabobank Maas en Leudal.

Contact
Zwier van der Vegte
Tel. 0320 - 293 367
zwier.vandervegte@wur.nl