Philips

EMBARGO - DONDERDAG 9 OKTOBER 20.00 UUR CET

Donderdag 9 oktober, 2008

Philips Radiologieprijs 2008 voor onderzoek naar nieuwe niet-operatieve behandeling die baarmoeder spaart

Medisch onderzoek dat aantoont dat viervijfde van de vrouwen een ingrijpende chirurgische baarmoederverwijdering wegens een vleesboom kan worden bespaard, is vandaag door een onafhankelijke jury van Nederlandse radiologen unaniem gekozen tot beste wetenschappelijk radiologisch onderzoek 2007. Arts-onderzoekers Nicole Volkers en Wouter Hehenkamp ontvangen voor hun werk de Philips Radiologieprijs 2008. Deze prijs ter waarde van 7.500 euro wordt jaarlijks door Philips uitgereikt en heeft als doel onderzoek en innovatie voor betere behandelmethoden en patiëntenzorg te stimuleren. Volkers en Hehenkamp bewezen dat embolisatie, een nieuwe niet-operatieve behandeling van vleesbomen (myomen), effectief, veilig, minder belastend en aanzienlijk goedkoper is dan het wegnemen van de baarmoeder. Bij embolisatie wordt de patiënt met een minimale ingreep geopereerd door middel van een katheter, dat onder geleide van röntgen en met behulp van beeldvormende technieken zoals echografie, CT en MRI, via een slagader in de lies naar de te opereren plek wordt gestuurd. De medische handeling duurt slechts drie kwartier. Patiënten hebben aanzienlijk minder pijnklachten, kunnen na de behandeling sneller naar huis en zijn veel sneller in staat hun dagelijkse taken op te pakken. Aan het onderzoek, dat vijf jaar duurde, werkten 177 vrouwen en 28 Nederlandse ziekenhuizen mee. De prijs is uitgereikt tijdens de Nederlandse Radiologendagen 2008 die vandaag van start zijn gegaan in Rotterdam en waar de nieuwste trends op het gebied van radiologie worden besproken. "De vakjury onderstreept de maatschappelijke winst van de niet-operatieve behandelmethode en prijst de aandacht voor kosteneffectiviteit," stelt juryvoorzitter Prof. Dr. Matthijs Oudkerk, professor en hoofd radiologie van het UMC Groningen. "Het succes van embolisatie onderschrijft het belang van minimaal-invasieve behandelmethoden onder visuele controle van radiologische technieken. Deze belangrijke innovatie draagt bij aan de maatschappelijke wens naar effectieve maar kortere ziekenhuisopnames, waarbij patiënten sneller kunnen terugkeren naar de vertrouwde thuissituatie," stelt Hans Bossink, Vice-President Philips Healthcare Benelux. Philips ondersteunt deze wens door innovatieve oplossingen in röntgen, echografie, CT en MRI die nieuwe behandelmethoden mogelijk te maken en patiëntenzorg verbeteren.

Bij ongeveer 5.000 vrouwen slaan reguliere behandelmethoden niet aan Myomen zijn goedaardige gezwellen die zich ontwikkelen in de spierwand van de baarmoeder. Geschat wordt dat een derde tot een kwart van de vrouwen in de leeftijd vóór 50 jaar myomen heeft. Een aanzienlijk deel van de vrouwen gaat gebukt onder de last van zware bloedingen, tijdens en buiten de menstruatie om. Pijn, moeheid en bloedarmoede zijn enkele symptomen bij myomen. Bij ongeveer 5.000 vrouwen slaan reguliere behandelmethoden niet aan en rest niets anders dan verwijdering van de baarmoeder. Een zeer ingrijpende en onherroepelijke chirurgische ingreep, waar veel vrouwen tegenop zien. De ingreep vraagt om een langdurige herstelperiode.

Afbeeldingen met hoge resolutie: http://www.philips.nl/about/news/press/20081009_radiologieprijs_2008.page Tevens beschikbaar via ANP