Ingezonden persbericht
Nederlander betaalt recordprijs voor blonde kaviaar
DEN HAAG - Kredietcrisis of niet, een Nederlander heeft donderdag 9
oktober het laatst beschikbare blikje blonde Beluga kaviaar gekocht voor
liefst EUR 10.000,-. Dat is een recordprijs. ,,Het is het duurst
eetbare product ooit verkocht," zegt kaviaarimporteur Ashkan Mossafaian
van House of Caviar and Fine Food.
De eigenaar, die anoniem wil blijven, zal het blikje van 250 gram met
vrienden en een exclusieve Krug-champagne tijdens de feestdagen
nuttigen. Mossafaian, een in Iran geboren Nederlander, had op de veiling
van wilde kaviaar in Iran twee blikjes van 250 gram op de kop kunnen
tikken. ,,De wilde steur is met uitsterven bedreigd en het is
waarschijnlijk het laatste jaar dat we deze blonde kaviaar te zien
krijgen en kunnen eten," aldus Mossafaian. De prijzen voor blonde
Belugakaviaar zijn buitensporig gestegen.
Vorig jaar betaalde Mossafaian nog EUR 25.000,- per kilo, dit jaar EUR
40.000,-. ,,Het is toch bijzonder dat er in het calvinistische Nederland
mensen zijn die dit exclusieve product kopen," aldus de
kaviaarimporteur. Blonde Belugakaviaar komt van 110 jaar oude steuren
uit de Kaspische Zee, heeft een delicate smaak en was vroeger het
favorietje hapje van de Sjah van Perzië.
Kweekkaviaar
Sinds wilde kaviaar als Beluga steeds schaarser wordt, is de
kweekkaviaar in opkomst in Nederland. Een betaalbaar en in veel gevallen
goed alternatief. ,,Bijna elk land is wel bezig met kweekbassins, maar
er zijn grote verschillen in kwaliteit," zegt kaviaarimporteur Ashkan
Mossafaian. Mossafaian heeft aan de Kaspische Zee in Iran 7 hectare aan
kweekbassins. ,,Wij halen het water met een pijplijn van 150 meter uit
zee en bootsen op die manier de werkelijkheid na. Deze kaviaar is
nauwelijks van wilde te onderscheiden," aldus Mossafaian.
Kaviaar is een uitstekende smaakbegeleider bij vis, schaal en
schelpdieren, aardappelen en blini's. Topchefs als Erik van Loo
(Parkheuvel) en Sergio Herman (Oud Sluis) werken graag met kweekkaviaar.
Van Loo: ,,Bij coquilles is kaviaar een heel subtiele toevoeging.
Eigenlijk is kaviaar van oudsher een delicaat zout, een natuurlijk aroma
en bedoeld om bijvoorbeeld bouillon helder te maken."
Kaviaarsoorten op een rij:
Perle Caviar
Deze Italiaanse kaviaar komt uit de kweekbassins uit Noord-Italië aan de
voet van de Alpen bij Brescia en is het meest veelbelovende alternatief
voor de wilde kaviaar omdat het water van de kweekbassins zo zuiver is.
Het duurt 12 jaar voordat er kaviaar kan worden 'geoogst'. De smaak is
nootachtig en minder zilt dan andere soorten.
Blikje van 30 gram EUR 59,-.
Asietra Seafarm
Deze steur is in een nagenoeg identieke omgeving als de Kaspische Steur
grootgebracht. De smaak is mild, nootachtig, licht zout en blijft lang
op de tong hangen.
Blikje van 30 gram EUR 59,-.
Kaviaar d'Aquitaine
Deze Asietra-steursoort komt uit de kweekvijvers van de Gironde, bij
Bordeaux. Hij heeft een ziltige en romige smaak die lang in de mond
blijft hangen.
Blikje van 30 gram EUR 59,-.
Wilde Amerikaanse Spatelsteur
Spatelsteur kaviaar komt uit de Amerikaanse Mississippi-rivier en is
verre familie van de Kaspische steursoorten en door zijn korrelige
structuur en lichtgrijze kleur vergelijkbaar met de Iraanse Sevruga. De
smaak is ziltig en heeft de kenmerkende zilte smaak die kaviaar typeert.
Blikje van 50 gram EUR 59,-.
Hoe eet men kaviaar?
Wip met de achterkant van een benen (geen metaal gebruiken want dat
neemt de smaak weg) lepeltje het blikje open. Schep met het lepeltje de
kaviaar uit het blikje en leg het op de muis van uw hand. Laat het een
paar seconden rusten zodat het de temperatuur van uw lichaam aanneemt en
slurp het dan op. Serveren met een glaasje ijskoude wodka, maar beter
nog een glas rijpe champagne omdat deze de smaak van kaviaar meer in ere
laat.
House of Caviar
House of Caviar and Fine food heeft shops in de Bijenkort en levert aan
de tophoreca gastronomische producten als kaviaar, schotse handgesneden
wilde zalm, verse truffels, Jamon Iberico en NIEUW is het gepekelde
Wagyubeef van superslager Piet van den Berg. ,,Ik wil alleen producten
verkopen die een intense beleving hebben. Producten waar je stil van
wordt," zegt Mossafaian.
---