Activisten tegen het stierenvechten 'gemarteld' in Brussel
EU laat belastingbetalers 'bloeden' om een bloedsport te promoten, zeggen organisaties
BRUSSEL, 20081007 -- Topless en 'bebloed' door de banderillas (scherpe speren met weerhaken) die in hun rug 'steken', houden veertig leden van People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) Europa en Comité Anti Stierenvechten (CAS International) op donderdag 9 oktober a.s. een publieksactie voor het Europees Parlement in Brussel. Hiermee wordt geprotesteerd tegen het gebruik van belastinggeld door de EU om fokkers van stieren, stierenvechtscholen en renovaties van arena's in Spanje financieel te steunen. Datum: donderdag 9 oktober Tijdstip: 12.00 uur Plaats: Voor het Europees Parlement, Place du Luxembourg (Luxemburgplein), Brussel
Tijdens een stierengevecht worden lansen in de nekspieren van de stier gestoken en rondgedraaid om ervoor te zorgen dat de stier veel bloed verliest. Ook de paarden die in dit gedeelte een rol spelen raken regelmatig ernstig gewond. Daarna worden banderillas in de rug van de stier gestoken om ervoor te zorgen dat hij veel bloed verliest. Als de matador er vervolgens niet in slaagt om de dieren te doden, komen beulen de arena in om de stieren met dolken af te slachten. Maar soms missen ze de ruggengraat van de stieren, waardoor de dieren bij bewustzijn blijven, maar wel verlamd raken. De oren van de bij bewustzijn zijnde dieren worden afgesneden en de stieren krijgen kettingen om hun horens en worden de arena uitgesleept.
In Spanje groeit het verzet tegen stierengevechten. Nadat de gemeenteraad van Barcelona zich in april 2004 uitsprak tegen het stierenvechten in een poging om de bloedsport uiteindelijk te verbieden, volgden andere Spaanse steden hun voorbeeld, waaronder Calldetenes, Torello en Olot, waar de op een na oudste stierenvechtarena van Spanje staat.
"Het zou voor de EU net zo misplaatst moeten zijn om stierengevechten te financieren, als om kinderarbeid of hondengevechten te financieren", zegt PETA Europa's Lauren Bowey. "De EU kan net zo goed een minister van Martelingen aanstellen of zich eindelijk eens realiseren dat dit de 21ste eeuw is en dat bloedsporten niet langer als 'cultuur' in stand kunnen worden gehouden." Saskia Oskam, persvoorlichter CAS International: "De EU steekt op zijn minst twintig miljoen euro per jaar in de bloederige stierenvechtindustrie. Van de Europese belastingbetalers zijn de meesten tegen stierenvechten, maar ze kunnen niet anders dan deze bloeddorstige industrie steunen".
Ga voor meer informatie en videobeelden van stierengevechten naar PETA.org.uk of cas-international.org.
Comite Anti Stierenvechten (CAS International)