Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Apeldoorn, 9 oktober 2008

Vrije vogels tussen de vrije apen in Apenheul

Apenheul zet nieuwe stap op weg naar groot Amazonia-gebied

Apenheul staat sinds jaar en dag bekend om zijn honderden apen en aapjes die vrij tussen de bezoekers door het bos klimmen en klauteren. Daar zijn nu ook vrije vogels bij gekomen, namelijk in de nieuwe Amazonia-voliere. Dit is een 1.500 m2 grote volière met vogels die voorkomen in Zuid-Amerika, waar de bezoekers doorheen kunnen lopen. De Amazonia-voliere is het vierde voltooide onderdeel van het grote Amazonia-themagebied, dat Apenheul aan het bouwen is. Eerder kwamen al gereed: het Apenboompad, Expeditie Saimiri, en de 200 meter lange Amazonebrug.

Vogels tussen de apen
De afgelopen maanden is er in Apenheul hard gewerkt aan de Amazonia-volière. De grote volière is gebouwd over een deel van de Amazonebrug. Bezoekers kunnen in de volière nu al genieten van verschillende Zuid-Amerikaanse vogels. Tussen de aanwezige beekjes en bomen vliegen koereigers, kwakken, roodshoudertalingen en andere bijzondere vogels vrij rond. Eind volgend jaar gaat Apenheul werken aan een nieuw binnenverblijf voor tropische vogels. Uiteindelijk komt de volière vol met onder meer ibissen, boomeenden en seriema's.

Slingeren tussen de apeneilanden
De Amazonebrug, volledig gemaakt van gecertificeerd FSC-hout, slingert niet alleen door de Amazonia-volière maar ook tussen enkele apeneilanden. Zo krijgen bezoekers een beter zicht en een verrassende kijk op de slingerapen, bonobo's en witschouder capucijnapen. Vooral de bonobo's wisten zich nog wel eens aan het zicht van de bezoeker te onttrekken door op een strandje aan de andere kant van hun eiland heerlijk in de zon te liggen. Vanaf de nieuwe brug is er prachtig zicht op het strandje van het bonobo-eiland. Op 'aaphoogte' zien bezoekers ook de slingerapen en witschouder capucijnapen - jong en oud - met elkaar spelen en stoeien, of lekker van het zonnetje genieten.

Amazonia in Apenheul
Met het tienjarenplan wil Apenheul een vernieuwingsslag maken. De meest recente verbouwingen staan in het teken van het grote Amazoniagebied, waarin drie gebieden van het park samengevoegd worden tot één groot gebied. Centraal in dit gebied staan de Zuid-Amerikaanse apensoorten, zoals wolapen, slingerapen, brulapen, dwergaapjes en doodshoofdaapjes. Twee gebieden zijn er al. Expeditie Saimiri is een spannende ervaring tussen de grootste groep doodshoofdaapjes ter wereld. In het gebied rond het avontuurlijke Apenboompad ontmoeten bezoekers vrije apen tussen de boomkruinen. Hier bevinden zich ook de Amazonebrug en de Amazonia-volière. Het derde tussenliggende gebied gaat in de toekomst de twee bestaande gebieden met elkaar verbinden.

Amazonia in Zuid-Amerika
Apenheul heeft zich laten inspireren door het Amazone regenwoud van Zuid-Amerika. Het is niet alleen het grootste, maar ook het meest gevarieerde bos ter wereld. Tussen elke riviertak en op elke helling leven weer net iets andere dieren en planten dan aan de overkant van de rivier of in een naastgelegen zijdal. Amazonia herbergt dan ook een zeer groot deel van de totale biodiversiteit op aarde. De apen van Amazonia laten die diversiteit op treffende wijze zien: met tientallen soorten dwergaapjes, zeven soorten nachtaapjes, minstens evenzoveel soorten titi's en drie soorten doodshoofdaapjes, om van soorten als wolapen, slingerapen, capucijnapen en brulapen nog maar niet te spreken. In Apenheul leven 14 Zuid-Amerikaanse apensoorten.


- - - einde bericht - - -