Gedupeerde aandeelhouders Fortis bereiden claim voor
09/10/2008 08:50
My-Work
Utrecht, 9 oktober 2008 - Aandeelhouders en beleggers in het aandeel Fortis hebben hun krachten gebundeld. Het Utrechtse advocatenkantoor De Gier Business Law bereidt voor een groep aandeelhouders een claim voor.
Nederlandse aandeelhouders van Fortis willen een claim indienen tegen diverse partijen die een rol hebben gespeeld bij de 'doorstart' van Fortis afgelopen week. "Verschillende aandeelhouders hebben ons kantoor gevraagd te onderzoeken of bij de doorstart van Fortis door de bank en haar bestuurders en wellicht ook de Nederlandse overheid onjuiste informatie is verstrekt", zegt advocaat mr. De Gier van het in Utrecht gevestigde advocatenkantoor De Gier Business Law. "Bovendien zijn volledige dochtermaatschappijen verkocht, zonder toestemming van de aandeelhouders".
Onjuiste informatie
Hoewel de handel in het Fortis aandeel op dit moment geschorst is, zullen de aandeelhouders vrijwel zeker miljoenen euro's schade lijden. De koers van Fortis is sinds de bekendmaking van de kapitaalinjectie door de drie Benelux overheden sterk gedaald. Toen het aandeel in de loop van vorige week weer steeg en de Fortis top in een brief naar haar klanten communiceerde dat zij "financieel sterker stond dan ooit tevoren", zijn weer veel particuliere beleggers ingestapt. Een dag na deze brief werd bekend gemaakt dat meer maatregelen nodig waren om Fortis van de ondergang te redden.
"Als je een beursgenoteerd bedrijf leidt, mag je geen onjuiste informatie verspreiden,'' aldus advocaat De Gier. Ook de rol van de Nederlandse overheid wordt in het onderzoek betrokken. "Bij het ingrijpen door de Nederlandse overheid zijn er diverse uitlatingen gedaan om het vertrouwen te wekken dat het toch goed kwam met Fortis. Voor wat betreft de topholding, waar de beleggers hun aandelen in hebben, klopt dat simpelweg niet. Misschien is het goed gekomen voor de spaarders, maar zeker niet voor de aandeelhouders/beleggers", aldus mr. Van Dis, verbonden aan het kantoor, dat gespecialiseerd is in ondernemingsrechtelijke zaken.
Geen toestemming aandeelhouders
Fortis heeft daarnaast volledige dochtermaatschappijen verkocht zonder toestemming van de aandeelhouders, met als gevolg dat de resterende holding waar men aandeelhouder van is als een lege huls achterblijft. Het maar zeer de vraag of daarbij wel is gehandeld conform de geldende wettelijke en statutaire bepalingen over inspraak van aandeelhouders. Aandeelhouders hebben nu niet meer dan een aandeel in een portefeuille met onduidelijke Amerikaanse hypotheken en een verzekeringsbedrijf in Portugal en Engeland.
Enqu(ee)teprocedure
Ook bereidt De Gier Business Law een enqu(ee)teprocedure voor bij de Ondernemingskamer, de autoriteit in Nederland die in staat is om de transacties van de verkochte Fortis onderdelen terug te draaien als daar grond voor is.
Gedupeerden
Op de site van het Utrechtse advocatenkantoor (www.dgb.nl) is een mogelijkheid geopend voor gedupeerde beleggers om zich te melden en kenbaar te maken dat men geïnformeerd wil worden over de verdere stappen.