PERSBERICHT
Amsterdam, 29 september 2008
Voorlichtingsbijeenkomst over dwangstoornissen
GGZ Buitenamstel organiseert op donderdagavond 9 oktober een voorlichtingsbijeenkomst over dwangstoornissen. Tijdens deze bijeenkomst geven therapeuten en ervaringsdeskundigen antwoord op vragen als: Wat is een dwangstoornis? Is er iets aan te doen? Hoe ga ik om met iemand met een dwangstoornis? De bijeenkomst vindt vanaf 19.00 uur plaats in de Vrije Universiteit in Amsterdam. Deelname is kosteloos. Voor meer informatie en aanmelding: afdeling Preventie GGZ Buitenamstel, T 020 788 4570, E
Controleren of het gas uit is, kleren netjes opruimen of regelmatig je handen wassen. Niemand die daar gek van opkijkt. Maar bij een dwangstoornis nemen bepaalde gewoontes extreme vormen aan. Je handen tot bloedens toe schrobben. Je kleren eindeloos opvouwen. Of steeds naar huis gaan om te controleren of de deur echt op slot is. Met een dwangstoornis is een normaal sociaal leven bijna onmogelijk geworden. Het veroorzaakt gevoelens van schaamte en onmacht.
In Nederland krijgen ongeveer 400.000 mensen ooit in hun leven last van een dwangstoornis. Een dwangstoornis gaat vrijwel nooit vanzelf over, maar is wel goed te behandelen. Toch blijkt uit onderzoek dat veel mensen lang wachten met het zoeken naar hulp, gemiddeld 15 jaar. In het kader van de Landelijke Dag Psychische Gezondheid wil GGZ Buitenamstel aandacht vragen voor dwangstoornissen.
Naast de voorlichtingsbijeenkomst zijn er nog meer activiteiten: op dinsdag 7 oktober zendt RTV Noordholland in het programma Gezond TV een reportage uit over de behandeling van dwangstoornissen bij GGZ Buitenamstel. En in dezelfde week komt het Hulpboek Dwang (uitgeverij Boom) uit van Yvette van der Pas en Manja de Neef, beiden werkzaam als psychotherapeut bij GGZ Buitenamstel. Met het Hulpboek Dwang kunnen mensen zelfstandig aan de slag met hun klachten.
Meer informatie is te vinden op
Noot voor de redactie,