Stadsdeel Oost/Watergraafsmeer Amsterdam


Amsterdam is de eerste gemeente met een opvoedkrant

9 oktober 2008

Vandaag is in Amsterdam de eerste Tipkrant over positief opvoeden uitgebracht voor ouders van kinderen van 0 tot en met 12 jaar. De gratis krant wordt breed verspreid in Amsterdam. De gemeente Amsterdam ondersteunt de opvoedmethode Positief Opvoeden om te voorkomen dat kleine opvoedvragen grote opgroeiproblemen worden.

Stadsdeel Oost-Watergraafsmeer had vandaag de primeur. Stadsdeelvoorzitter Martin Verbeet overhandigde de eerste Tipkrant aan de trotse vader Marc Menon, die samen met zijn pasgeboren zoontje Julian Marc Anthony naar het stadsdeelkantoor was gekomen. Ook bezoekers van de Dappermarkt ontvingen uit handen van Martin Verbeet de nieuwe opvoedkrant en konden meteen advies inwinnen.

Foto: Suzanne Blanchard

Ervaringen delen

In de Tipkrant, die gefinancierd wordt door de gemeente Amsterdam en de gemeenten binnen de regio Zaanstreek-Waterland, geven ervaringen van ouders, tips van opvoedingsdeskundigen en reportages, antwoord op veelgestelde opvoedvragen. Stadsdeelvoorzitter Verbeet: "De overheid moet niet op de stoel van de ouders gaan zitten, maar het is wel belangrijk dat we op een eenduidige manier met onze jeugd omspringen. Positief Opvoeden geeft het goede voorbeeld". Ouders krijgen de krant via basisscholen, Ouder- en- Kindcentra, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven. De krant is ook te downloaden van de site www.positiefopvoeden.nl.

Taak ouder

De gemeente Amsterdam staat volledig achter het faciliteren van goede opvoedondersteuning omdat kinderen en jongeren recht hebben op een goede opvoeding, een veilige omgeving, bescherming en verzorging. Kinderen zijn belangrijk. Zij zijn de toekomst van de stad. Ouders worden regelmatig geconfronteerd met vragen waarop ze het antwoord niet weten. Zij hebben recht op informatie en advies over opvoeding. Het is de taak van de ouder om te zorgen voor een optimale ontwikkeling van hun kinderen. De gemeente ondersteunt deze belangrijke taak door een gedegen structuur voor preventie en opvoedondersteuning aan te bieden.

Stadsbrede opvoedondersteuning

Binnen de gemeente Amsterdam en de regio Zaanstreek-Waterland worden 1200 beroepskrachten opgeleid om ouders te stimuleren om positief op te voeden volgens de methode Triple P. Wethouder Asscher: "Ouders, opvoeders en kinderen kunnen er nu op vertrouwen dat er in de hele stad op dezelfde manier wordt gewerkt. Het kan niet meer zo zijn dat er tegenstrijdige adviezen worden gegeven.".

Gedragsproblemen voorkomen

De opvoedmethode Triple P is van oorsprong een Australisch programma voor opvoedondersteuning. Het programma is evidenced based, wat betekent dat bewezen is dat gedragsproblemen bij kinderen verminderd en voorkomen worden en ouders competenter worden. Triple P richt zich op álle ouders en opvoeders. Het programma kent verschillende fases, van lichte opvoedingsondersteuning bij het Ouder en Kind Centrum tot aan intensieve ondersteuning bij ernstige gedragsproblemen van kinderen bij de jeugdzorg.

Meer informatie

Meer informatie leest u op www.positiefopvoeden.nl.