Gemeente Breda

Geschikt wonen voor iedereen in Tuinzigt/Westerpark en Prinsenbeek

Burgemeester en wethouders hebben voor Tuinzigt/Westerpark en Prinsenbeek de gebiedsnotities Geschikt wonen voor iedereen vastgesteld.

Ze vormen de basis voor een aanpak om wonen, welzijn en zorg voor iedereen bereikbaar te maken. De komende maanden gaat de gemeente met maatschappelijke partners na welke maatregelen nodig zijn en wanneer die uitgevoerd worden. Dit moet leiden tot wijkconvenanten en uitvoeringsprogramma's die begin volgend jaar aan de gemeente worden aangeboden.

Het doel van GWI is om iedereen zo lang mogelijk zelfstandig te lanten wonen daar waar hij of zij dat prettig vindt, oftewel mensen laten wonen in levensloopgeschikte wijken. Hiermee speelt Breda in op de toenemende vergrijzing. De gemeente heeft onderzocht wat die vergrijzing voor Tuinzigt/ Westerpark en Prinsenbeek betekent. Zo is gekeken naar de omvang en samenstelling van de bevolking, de aanwezigheid van geschikte woningen, het voorzieningenniveau en de woonomgeving. Ook zijn maatschappelijke partners (bewonersorganisaties, woningbouwcorporatiies, welzijns- en zorginstellingen) geraadpleegd die gezamenlijk een aantal speerpunten hebben benoemd.

Voor Tuinzigt/Westerpark betekent dat onder meer het verder uitwerken van de functie van zorgkruispunt Westerwiek. Ook komt er een haalbaarheidsonderzoek door Elisabeth en Singelveste om te kijken of uitbreiding van Westerwiek mogelijk is. Daarnaast willen de partners vraag en aanbod van voorzieningen goed op elkaar afstemmen, rekening houdend met de grote sociale en fysieke verschillen in Tuinzigt/Westerpark. Punt van aandacht is bijvoorbeeld het kleine aantal huisartsen. Verder kijken de partners hoe samenwerking van organisaties op het gebied van zorg en ondersteuning (zorgkruispunt, buurthuizen) beter kan. Daarbij wordt ook de wijkraad betrokken.

De GWI-werkgroep wil ook nagaan op welke manier ze kan bijdragen aan een oplossing om het tekort aan kleinschalige woonvormen met zorg voor ouderen en woonvormen voor mensen met een beperking te verminderen.

Prinsenbeek

Een van de uitgangspunten in Prinsenbeek is onder andere het verder uitwerken van de functie van zorgkruispunt Hagedonk. Ook willen de betrokken partijen kijken naar mogelijkheden voor zorg en ondersteuning aan huis, met aandacht voor ouderen in het buitengebied. Van belang is verder het afstemmen van werkzaamheden met organisaties als woningbouwcorporaties en met degenen die zich richten op bijzondere doelgroepen.

De gemeente gaat nu samen met de werkgroep GWI na hoe en wanneer deze doelen kunnen worden bereikt. Het accent moet liggen op activiteiten die gezamenlijk en op korte termijn kunnen worden uitgevoerd en die tot meebare resultaten leiden. Afspraken en verantwoordelijkheden worden vastgelegd in een wijkconvenant. Het uitvoeringsplan en het wijkconvenant zijn niet statisch. Andere partijen kunnen zich aansluiten als ze de GWI-doelen onderschrijven.

De gebiedsgewijze aanpak van Geschikt wonen voor iedereen is eind 2007 gestart. Toen hebben 26 maatschappelijke partners en de gemeente Breda het manifest GWI 2007 -2010 ondertekend, De stedelijke afspraken in dit manifest worden nu per wijk uitverwerkt in de vorm van gebiedsnotities. Na de gebiedsvisie GWI Brabantpark/Heusdenhout, zijn de gebiedsvisies GWI Tuinzigt/Westerpark en Prinsenbeek respectievelijk de tweede en derde van de vijftien die dit jaar en volgend jaar verschijnen. Zo komen alle 15 woongebieden van Breda aan de beurt.

Breda, 9 oktober 2008