TenneT


Gemeenschappelijk veiligheidscentrum TenneT en RWE

09-10-2008 TenneT heeft samen met een van de Duitse beheerders van het hoogspanningsnet, RWE Transportnetz Strom, een gemeenschappelijk veiligheidscentrum opgericht. Dit centrum wordt bemand door een team van deskundigen, dat ondersteunende diensten zal verlenen voor het netwerkbeheer in Nederland en Duitsland. De betrokken partijen zijn momenteel in staat om voorspellingen te doen aan de hand van veiligheidsberekeningen en eventuele risico's op overbelasting van het netwerk in de afzonderlijke regio's op te sporen. Met het nieuwe gemeenschappelijke veiligheidscentrum kunnen we deze taken efficiënt uitvoeren voor de gehele regio. Een van de aspecten waar beter op kan worden ingespeeld is de enorme toename in de Duitse productie van windenergie. Daardoor kunnen er fluctuaties op het net ontstaan, die effect hebben op de interconnecties tussen Duitsland en Nederland.

"Met deze intensievere internationale samenwerking schrijven we een nieuw hoofdstuk in het Europese elektriciteitstransport. Niet alleen de 43 miljoen inwoners van het supraregionale gebied plukken de vruchten van de grotere leveringszekerheid, maar het gehele Europese hoogspanningsnet is erbij gebaat. We intensiveren onze samenwerking vanwege de toenemende belasting van het transportnet, die wordt veroorzaakt door de groeiende Europese energiehandel en de sterke toename in de productie van windenergie", aldus TenneT-directeur Mel Kroon.

Het team experts gaat januari 2009 aan de slag en zal tijdelijk worden gestationeerd in Rommerskirchen in de deelstaat Noordrijn-Westfalen nabij de Nederlands-Duitse grens, waar momenteel de eerste voorbereidingen worden getroffen. Er wordt nog gezocht naar een definitieve locatie in de buurt van Duisburg/Düsseldorf. Aangezien de integratie van de Europese elektriciteitsmarkt steeds verder vordert, staat het centrum ook open voor deelname door andere TSO's.

Intensievere samenwerking

TenneT heeft afgelopen jaren diverse initiatieven genomen om de samenwerking met de Duitse partijen te intensiveren. Zo werken TenneT en RWE aan een nieuwe hoogspanningsverbinding tussen Doetinchem en Niederrhein. Deze verbinding krijgt een capaciteit tussen de 1000 en 2000 megawatt. Samen met E.ON werkt TenneT onder meer aan de verbetering van de bestaande verbinding tussen Meeden en Diele, waardoor de capaciteit wordt vergroot. Tevens werken Nederlands en Duitse TSO's beurzen samen aan de introductie van een marktkoppeling, waardoor de grensoverschrijdende handel effectiever wordt.