Wat doet Nederlander met 12,6 miljoen euro?
09/10/2008 14:28
De Lotto
De Jackpot van Lotto staat op 12,6 miljoen euro en groeit elke week met EUR 400.000. Hij kan zomaar vallen. Het zal je maar gebeuren dat je in een klap multimiljonair bent. Wat doe je dan? In de afgelopen zeven jaar kwamen er dankzij de kansspelorganisatie 145 nieuwe Lottomiljonairs bij in Nederland. In 2008 zijn er al 15 spelers die een miljoen euro of meer hebben gewonnen.
Uit onderzoek blijkt dat na het winnen van een miljoen euro maar liefst 48 procent van de Nederlanders zou gaan sparen. De grootste groep spaarders zijn jongeren tussen de 18 en 24 jaar. Van de groep 45 plussers zou slechts 35 procent gaan sparen. Deze groep zou eerder stoppen met werken, namelijk 12 procent ten opzichte van 3 procent van de jongeren. Reizen is bij iedereen populair, 44 procent van de Nederlanders zou voor het geld onder andere een verre reis gaan maken. Een nieuw huis kopen of een nieuwe auto komt ook vaak voor, respectievelijk 42 procent en 34 procent. Een eigen bedrijf beginnen is het meest populair bij de groep Nederlanders van 25 tot en met 34 jaar. Tenslotte kan geconstateerd worden dat Nederlanders ook behoorlijk gul zijn. Geld weggeven hoort erbij, 30 procent geeft geld aan familie of vrienden en 18 procent geeft geld aan goede doelen. De goede doelen zijn het meest populair bij jongeren tussen de 18 en 24 jaar. Maar liefst 31 procent zou een gedeelte van het geld weggeven aan goede doelen.
Provinciale verschillen
Van de Noordelingen zou slechts 28 procent, namelijk 22 procent van de Groningers en 31 procent van de Friezen, een nieuw huis kopen ten opzichte van 58 procent van de mensen die in een van de drie grootste agglomeraties woont, namelijk 53 procent uit de provincie Utrecht en 51 procent van de mensen uit Noord-Holland. Het eigen huis verbouwen komt weer vaker voor bij de Groningers (21 procent). Bij de Zeeuwen kiest maar 7 procent voor deze optie. Zij kopen liever een nieuwe inrichting (47 procent), terwijl dat bij de Groningers weer niet populair is (3 procent).
Flevolanders willen liever emigreren (22 procent), maar mensen uit Drenthe, Utrecht en Zeeland weer helemaal niet (0 procent). Zij geven het geld liever uit aan familie of vrienden, namelijk 37 procent van de mensen uit Drenthe, 38 procent uit Utrecht en 30 procent uit Zeeland. Van de Friezen geeft slechts 13 procent iets aan familie of vrienden. Er zijn ook maar weinig Friezen die schulden of leningen afbetalen (17 procent). Bij de Zeeuwen is dat 68 procent. Bovendien sparen de Zeeuwen flink, 67 procent kiest ervoor om het gewonnen geld te sparen. Dat is misschien iets typisch zuidelijks, want ook mensen uit Noord-Brabant (56 procent) en Limburg (56 procent) sparen graag.
De Zeeuwen stoppen tenslotte ook niet graag met werken, slechts 9 procent zou minder gaan werken. Dat is anders bij mensen uit Drenthe (40 procent) en Overijssel (36 procent).
Lottomiljonairs
Echt spectaculaire dingen doen Nederlanders niet als ze een miljoen euro of meer winnen. Een speler uit Oirschot die twee weken geleden een miljoen euro won, gaat zijn droomauto aanschaffen. Een andere winnares van twee weken geleden uit Amsterdam heeft met haar miljoen weer een zonnige toekomst. Zij is arbeidsongeschikt verklaard, maar nu is ze de suikertante voor de familie. De grootste Lottomiljonair ooit in Nederland komt uit Goor en won drie jaar geleden 21 miljoen euro. In een interview met de Twentsche Courant Tubantia zegt hij: "Ik werk nog steeds fulltime, doe nog steeds dezelfde dingen als drie jaar geleden, alles gaat gewoon zijn gangetje."
Iedereen wint met Lotto
Niet alleen Lottospelers winnen met Lotto maar ook goede doelen winnen. "Zonder De Lotto kunnen de Nederlandse sportorganisaties en veel goede doelenorganisaties niet voortbestaan", stelt Harrie Linders, algemeen directeur van De Lotto. "Lottospelers dragen al bijna vijftig jaar bij aan een goed sportklimaat." Na de overheid is De Lotto al 47 jaar de grootste structurele financier van de Nederlandse sportwereld. Van de netto-opbrengsten van De Lotto en Toto gaat maar liefst 73,5% naar sport en lichamelijke vorming; van de netto-opbrengst van Krasloten nog eens 65%. Deze afdracht, die in 2007 in totaal 39 miljoen euro bedroeg, wordt verdeeld door NOC-NSF. Naast de topsport profiteert ook de amateursport en breedtesport van een grote jaarlijkse bijdrage.