Nuon sponsort zonne-energiecentrale in Afrika
09/10/2008 13:20
Nuon Mediarelaties
Achterstand wordt voorsprong
Amsterdam/Kimparana, 9 oktober 2008 - Gisteren is in het dorpje Kimparana de eerste zonne-energiecentrale van Mali geopend. Met de centrale kan dagelijks voldoende zonne-energie worden geoogst om 500 huishoudens en kleine bedrijfjes toegang tot schone en betaalbare elektriciteit te verschaffen. Doede Vierstra, Chief Financial Officer van Nuon, opende de zonnecentrale in bijzijn van de Secretaris-Generaal van het Ministerie van Energie van Mali en de ambassadeur van Nederland in Mali, Ellen van der Laan. Initiatiefnemer is de Foundation Rural Energy Services (FRES), een stichting zonder winstoogmerk met als doel voor 2015 een miljoen huishoudens en kleine bedrijven te voorzien van stroom. Dit ter ondersteuning van de Millennium Doelstellingen. Nuon is sponsor van FRES.
Het platteland in Mali heeft veelal geen toegang tot elektriciteit. Door lokaal elektriciteit op te wekken, verandert die achterstand in een voorsprong. Deze gemeenschappen wekken zelf schone elektriciteit op en maken gebruik van de meest krachtige energiebron die er bestaat en die in Mali volop aanwezig is: de zon. FRES is sinds 2001 actief op het platteland van Mali en heeft sindsdien zo'n 2.400 huishoudens en kleine bedrijven aangesloten op elektriciteit met behulp van zonne-energiesystemen. De centrale in Kimparana is de eerste zonnecentrale in Mali, en de grootste in West-Afrika. Met de centrale in Kimparana is de eerste stap gezet naar grootschalige opwek van elektriciteit met behulp van zonne-energie.
Elektriciteit zorgt dat de lokale bedrijvigheid zich kan ontwikkelen tot een gezonde lokale economie. Kinderen kunnen als het donker is toch hun huiswerk maken. Winkels kunnen gekoelde waar aanbieden en voorraden opbouwen. Medicijnen kunnen goed opgeslagen en bewaard worden. Voedsel, een kostbaar goed op het vaak arme platteland, kan koel bewaard worden en is minder aan bederf onderhevig. En gezinnen kunnen besparen op hun uitgaven doordat zij bijvoorbeeld geen dure lampolie, kerosine en kaarsen meer hoeven te kopen.
Waar nog geen zonnecentrale is, kan een individueel zonne-energiesysteem voor elektriciteit zorgen. Op een doorsnee dag levert een zonnepaneel in Mali voldoende energie op voor een gezin of klein bedrijf. Een lokaal, kleinschalig, elektriciteitsbedrijf zorgt voor onderhoud en uitbreiding van de energievoorziening. De deelnemende gezinnen betalen maandelijks een bedrag aan hun lokale elektriciteitsbedrijf. Van dit bedrag worden de systemen onderhouden, gerepareerd en indien nodig, vervangen. Een doeltreffend en eenvoudig business model dat FRES samen met Nuon heeft ontwikkeld.
Een zonne-energiesysteem bestaat o.a. uit een zonnepaneel, een accu, een kabel, een stekker en een stopcontact. Energie die niet direct wordt gebruikt, wordt opgeslagen in accu's. Zodat er ook 's avonds elektriciteit is.
Nuon is sponsor van FRES, een onafhankelijke stichting zonder winstoogmerk. De stichting helpt plattelandsdorpen in Zuid-Arfika, Mali en Burkina Faso met het oprichten van hun eigen lokale energievoorziening. Samen met FRES spant Nuon zich in voor een belangrijke voorwaarde voor het behalen van de millenniumdoelstellingen: elektriciteit. Zonder elektriciteit zijn vele van de millenniumdoelen, waarvan het uitbannen van armoede wereldwijd de belangrijkste is, moeilijk haalbaar.
Over Nuon
Nuon is een ambitieuze energieonderneming die met ruim 10.000 medewerkers meer dan 3 miljoen consumenten en organisaties bedient in Nederland, België en Duitsland. Nuon produceert, transporteert en levert elektriciteit, gas, warmte en koude, en handelt in energie op de belangrijke internationale markten. Ook biedt Nuon aanvullende diensten en technische innovaties aan bedrijven en consumenten. Nuon streeft daarbij naar een betrouwbare, duurzame en betaalbare energievoorziening. Met een omzet van 5,7 miljard euro in 2007 heeft Nuon een vooraanstaande positie in de Nederlandse energiemarkt. De aandelen zijn in handen van lokale en regionale overheden. Nuon heeft met ingang van 1 juli 2008 het bedrijf organisatorisch gesplitst in een netwerkbedrijf en een productie- en leveringsbedrijf. Vanaf die datum functioneren beide ondernemingen operationeel zelfstandig onder een financiële holding en onder een gezamenlijke Raad van Bestuur.
Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.
http://www.nuon.com/nl/pers/index.jsp