Groen!

Brussel, 9 oktober 2008

Groen! en Ecolo lanceren 20-puntenplan voor structurele hervorming van de financiële sector

Vandaag hebben Mieke Vogels, Groen! voorzitster, en Meyrem Almaci, Groen! fractieleider samen met Ecolo een 20puntenplan voorgesteld voor een structurele hervorming van de financiële sector. Voor Groen! is het noodzakelijk om zo snel mogelijk een stabiel investeringsklimaat te creëren waarin duurzame ontwikkeling mogelijk is. Bovendien moet het beschermen van de spaarder en de kleine belegger centraal komen te staan. Groen! en Ecolo hebben daarom samen een 20-puntenprogramma uitgewerkt dat als doel heeft om stabiliteit, vertrouwen en transparantie in het financiële systeem te betonneren. Het huidige neoliberale systeem van deregulering heeft immers voor het omgekeerde gezorgd.

"Groen! wil uit de huidige financiële crisis, de grootste sinds de jaren '30, structurele besluiten trekken. Eén van die besluiten is dat alles zonder meer terug in handen geven van de privé, zonder een duidelijke regulering, hoegenaamd geen optie is. Groen! wil de discussie aangaan over een permanente overheidsinbreng. Moeten we bijvoorbeeld niet opnieuw kiezen voor één of meer openbare financiële instellingen? In 1993 werd de ASLK opgekocht door Fortis. Wat via de ASLK over bijna 130 jaar werd opgebouwd, werd door de privé op amper 15 jaar naar de knoppen geholpen." verklaart Meyrem Almaci, fractieleider in het federale parlement.

Met het plan willen Groen! en Ecolo de financiële wanorde terug onder controle brengen. Er moeten snel structurele hervormingen komen om toekomstige crisissen te vermijden. Enkele voorstellen uit het 20 puntenprogramma van Groen! en Ecolo:
* Er moet een Europese toezichthouder te komen die controle uitvoert op de internationale financiële instellingen en transacties in de EU. Dit lijkt evident maar op 23 september werd een voorstel van de Europese groene fractie in die zin weggestemd, ook door de Vlaamse vertegenwoordigers van de CD&V en de liberalen.
* Het CBFA moet tegelijkertijd versterkt worden in zijn rol van nationaal toezichtorgaan. De consumentenorganisaties dienen eveneens vertegenwoordigd te zijn in de raad van toezicht.
* Het beschermingsfonds voor de spaarder, gefinancierd door de banken, moet worden aangespekt.

* Banken worden verplicht om meer kapitaal aan te houden onder de vorm van eigen vermogen zodat ze beter bestand zijn tegen tijdelijke verliezen en waardeverminderingen.
* Ter bescherming van de aandeelhouder moet er meer transparantie en controle komen, zodat risico's beter gekend zijn.
* Managers krijgen nu torenhoge bonussen als het goed gaat en een gouden parachute als het fout loopt. Dit perfide beloningsmechanisme stimuleert risicovol management en dient te worden aangepast. Groen! En Ecolo dienden hiertoe reeds een wetsvoorstel in.

* De corporate governance codes worden aangescherpt en krijgen een wettelijk afdwingbaar kader.

* Commerciële banken mogen niet langer speciale investeringsvehikels oprichten buiten hun balans. Dit kadert in het strikt scheiden van de activiteiten van commerciële banken en zakenbanken.

Groen! wil maatschappelijk verantwoord ondernemen tot norm verheffen in de financiële wereld. Dit is niet nieuw. Meyrem Almaci: "De Triodos Bank bijvoorbeeld, die al sinds 1980 van ethisch bankieren haar kerntaak maakte, ondervindt vandaag weinig effecten van de financiële crisis. Een maatschappelijk verantwoorde ondernemer laat zich niet enkel inspireren door winstbejag. Hij of zij kiest altijd bewust voor persoonlijke relaties, sociale en ecologische meerwaarde, en (in het geval van een bank) vermijdt zuiver abstracte en virtuele financiële transacties." Groen! voert een vurig pleidooi voor het veralgemenen en institutionaliseren van dit ondernemerschap. Het is het enige systeem dat ooit een duurzame welvaart kan creëren. Het volledige 20-puntenprogramma met concrete voorstellen kan u hier downloaden.

Meyrem Almaci, Groen! fractieleider Mieke Vogels, Groen! voorzitster