Gemeente Hoorn


Minister Vogelaar 9 oktober op Hoornse participatietop

7 oktober 2008 - De minister voor Wonen, Wijken en Integratie, mevrouw Ella Vogelaar, komt 9 oktober naar Hoorn om deel te nemen aan de participatietop Meedoen in Hoorn. Naast de minister zijn organisaties uit Hoorn en de regio uitgenodigd om tijdens deze top ideeën over participatie aan te dragen.

De centrale vraag is: hoe kan de gemeente ervoor zorgen dat iedereen in Hoorn mee kan doen in de samenleving? De minister bezoekt die dag ook een aantal vooruitstrevende Hoornse inburgeringsprojecten. Minister Vogelaar meldde eerder dit jaar dat Hoorn een van de vijf gemeenten in Nederland is (naast Amstelveen, Gouda, Oss en Venlo) die op koers is met de inburgering.

Lokale en regionale bedrijven, instellingen en organisaties die te maken hebben met mensen die niet of onvoldoende meedoen in de samenleving zijn uitgenodigd voor de participatietop. Ook de collega-bestuurders uit West-Friesland zijn uitgenodigd. De gemeente Hoorn vraagt hun inbreng om te komen tot een goede participatieagenda. De onderwerpen zijn onder andere: ondersteuningsmogelijkheden voor inwoners met een laag inkomen, het bereiken van deze inwoners, het regionale arbeidsmarktbeleid, en het bevorderen van interactie tussen inburgeraars en overige inwoners van Hoorn. Aan het einde van de conferentie zal de minister samen met de andere deelnemers de participatieagenda van de gemeente samenstellen.

Kinderoppas en inburgering De minister bezoekt die dag ook een aantal vooruitstrevende Hoornse inburgeringsprojecten. Hoorn is een van de eerste gemeenten in Nederland die inburgeringslessen aanbiedt in combinatie met kinderoppas. Dit is een van de redenen dat Hoorn op koers is met de inburgering. Veel inburgeraars hebben kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar. Door wachtlijsten in de reguliere kinderopvang konden deze mensen geen inburgeringslessen volgen. In Hoorn worden elke week zon 60 kinderen van inburgeraars op dezelfde locatie waar hun ouders les volgen, tijdens deze lessen opgevangen door gekwalificeerde leidsters. De minister bezoekt deze locatie en het verblijf dat speciaal voor deze kinderen is opgezet.

Taalstages en taalkoppels Ook bezoekt de minister een kookstudio. Daar gaat ze in gesprek met een inburgeraar die daar een taalstage volgt en haar begeleider. Sinds 2007 zijn in Hoorn 242 mensen gestart met hun inburgering. 62 inburgeraars volgen een taalstage. Voor het eind van het jaar wil de gemeente het aantal taalstagiaires verdubbelen. In de kookstudio ontmoet de minister ook een aantal taalkoppels. Een taalkoppel bestaat uit een Nederlandstalige die een anderstalige helpt met het leren van de Nederlandse taal. De gemeente zorgt ervoor dat er jaarlijks 30 taalkoppels worden gevormd. Door aanvullende financiering vanuit het Rijk kunnen de komende drie jaren 150 extra koppels worden gevormd.

Allochtone coaches Verder spreekt de minister met twee Hoornse re-integratiecoaches die al vele allochtonen aan het werk helpen geholpen. Ze begeleiden allochtone werklozen die ver van de arbeidsmarkt zijn verwijderd. Vaak spreken deze mensen slecht Nederlands en hebben ze meerdere problemen. Ze hebben over het algemeen weinig zelfvertrouwen en denken dat ze niet meer aan het werk komen. Echter na gemiddeld drie tot vijf maanden intensieve begeleiding door de allochtone coaches zijn de meeste mensen klaar om aan het werk te gaan. De succesvolle Hoornse aanpak staat ook beschreven in de uitgave 'Alsnog op weg naar werk - De kracht van allochtone coaches'.