Gemeente Deurne


Contract met Sociale Verzekeringsbank levert voordeel voor minima logo sociale verzekeringsbank

Eerste actie uit Sociaal Programma wordt gestart op donderdag 9 oktober om 10.00 uur

Op donderdag 9 oktober sluit de gemeente Deurne een contract met de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Wethouder Jasper Ragetlie en SVB Roermond directeur Peter Tunnisen starten hiermee de allereerste actie uit het Sociaal Programma 2008-2010, dat onlangs door de raad is vastgesteld.

Met ingang van 1 oktober 2008 gaat de SVB Roermond namens de gemeente Deurne de bijstandsverstrekking voor ouderen met een onvolledig AOW-pensioen uitvoeren. Het grote voordeel voor de burger is dat hij dan niet langer met twee instanties (gemeente en SVB) te maken heeft, maar met één instantie (SVB).

De SVB gaat actief op zoek naar mensen met een onvolledige AOW. Op het moment dat deze mensen onvoldoende aanvullend (particulier) pensioen en vermogen hebben, worden ze actief gewezen op de mogelijkheid om een aanvulling te krijgen via de bijstand (Wet Werk en Bijstand). Mensen hoeven daarvoor dan niet meer aan te kloppen bij de gemeente, maar ontvangen rechtstreeks van de SVB de aanvulling. Wel blijven de zogenaamde minimaregelingen uitgevoerd worden door de gemeente (waaronder bijzondere bijstand, en kwijtschelding gemeentelijke belastingen).

Armoedebestrijding

Dit is één van de vele acties die de gemeente Deurne gaat verrichten om in Deurne de armoede te bestrijden. In januari van dit jaar heeft de gemeente Deurne samen met diverse belangengroeperingen waaronder de cliëntenraad WWB, een nieuw armoedebeleid opgesteld. Onder de vlag van het `Sociaal Programma 2008-2010' worden de komende jaren de nodige acties verricht, waarbij het zwaartepunt van de aandacht naar kinderen uit gaat.

Enerzijds gaat het om acties gericht op financiële inkomensondersteuning van mensen en gezinnen. Denk daarbij aan vereenvoudiging van regels en procedures, tegengaan van `stille' armoede, maar bijvoorbeeld ook aan de opmaak van nieuwe financiële regelingen. Zo wordt in 2009 een zogenaamde PC-regeling geïntroduceerd voor minima met kinderen. Ook de zogenaamde regeling duurzame gebruiksgoederen wordt opnieuw geïntroduceerd.

Van de andere kant zal armoedebestrijding plaatsvinden door sterk in te zetten op participatie en arbeidsreïntegratie van burgers. Armoede is meer dan financieel moeilijk kunnen rondkomen. Armoede betekent ook dat mensen niet mee kunnen doen in de maatschappij. Dat ze in een sociaal isolement terecht kunnen komen, dat ze hun kinderen niet aan allerlei dingen mee kunnen laten doen en dat mensen zich schamen voor het feit dat ze bijna niets hebben en daarom maar liever thuis blijven.