Ingezonden persbericht


De beste tips en trucs onthuld om kinderen groente te laten eten

Blog Knorr Vie Kidz een succes van en voor moeders die dol zijn op groente

Rotterdam, 7 oktober 2008 - Vanaf 25 augustus nodigt het nieuwe product Knorr Vie Kidz moeders en vaders uit om hun trucs en tips te delen om kinderen meer groente te laten eten. Op de site www.degrotegroentestrijd.nl wisselen zij hun ervaringen, tips en receptideeën uit om zo van kinderen ware groentefans te maken.

Groenten zijn noodzakelijk voor een goede gezondheid, maar zijn helaas niet altijd favoriet bij kids. Vier op de vijf kinderen eet te weinig groente en fruit; in Nederland eten kinderen zelfs maar 51% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid.* Met de winter in aantocht - het seizoen waarin de behoefte aan vitaminen meer dan ooit voelbaar is - presenteert Knorr Vie Kidz een overzicht van de trucjes en tips die het beste werken om kinderen groente te laten eten.

De site staat nu meer dan een maand online. Een eerste blik laat zien dat het advies van de Nederlandse ouders in te delen is in drie categorieën:
- tips om groente te verbergen;

- presentatiewijzen;

- spelenderwijs groente eten.

Verstoppertje spelen met groente
Gruwelt je kind al als hij iets groens op zijn bordje ziet liggen? Dan kun je opteren voor de meest radicale strategie: het verbergen van groenten. Deze methode werkt zelfs bij de moeilijkste eters. Je kan ze op deze manier beetje bij beetje laten wennen aan groente door de dosis verborgen groente telkens te verhogen en/of door hun aanwezigheid geleidelijk te onthullen. Zo wennen ze rustig aan de smaak en het idee.

Tip 1: Stop een aardappel en wat sperziebonen in de blender. Meng dit met gehakt en draai en een mooie bal van. Mmmm, een heerlijke gehaktbal...

Tip 2: Tomaten, wortelen en courgettes worden samen gekookt en gepureerd. Zo krijg je een saus zonder stukjes waarin alle groente verborgen zitten. Bij de saus voeg je kleine pasta's in leuke vormpjes.

Tip 3: Als je wortelen in de lengte snijdt, door geklutste eitjes en paneermeel haalt en ze vervolgens 4 minuten in olie bakt, lijken ze op frietjes!

Presentatie is alles
Een tweede methode om het eten van groente aantrekkelijker te maken, is de manier van presenteren aan te passen.

Tip 1: Maak een groentespies door aan een satéprikker verschillende groente te spiezen zoals champignons, tomaatjes, worteltjes. Zelfs spruitjes zijn zo een feestje om te eten.

Tip 2: Laat ze zelf een pizza beleggen met vrolijk gekleurde groente. Combineer nieuwe of minder geliefde groente met ingrediënten waar je kinderen dol op zijn.

Tip 3: Lust je kind geen andijvie, maar wel spinazie, zeg de volgende keer dat de andijviestampot een spinaziestampot is. Wedden dat het dan wel opeens lekker is!

Spelenderwijs groente eten
Een andere manier om winnaar te worden van de groentestrijd is om van het eten en bereiden van groente een spelletje te maken.

Tip 1: Je kind actief betrekken bij de bereiding van de gerechten blijft natuurlijk een heel doeltreffend middel. De kleine zal er trots op zijn dat hij meegeholpen heeft en het eten aan de rest van het gezin kan laten proeven. En hoe meer kleur gebruikt wordt in een gerecht, des te meer zin het kind zal hebben om ervan te proeven.

Tip 2: Verhalen over superhelden kunnen ook heel doeltreffend zijn. Vertel bijvoorbeeld het verhaal over de groente-etende superheld en zijn trouwe vriend die als kleine jongen in het toverdrankje van Knorr Vie Kidz viel. Het drankje geeft hem nu meer kracht!

Tip 3: De 'groente- en fruitklantenkaart' werkt ook heel goed: als je kind een week lang elke dag minstens één groente gegeten heeft, krijgt hij een (groente)sticker die hij op zijn klantenkaart mag plakken. Idem voor fruit. Zodra de kaart vol is, krijgt hij een cadeau of een uitstapje!

Dankzij deze ingestuurde tips & trucs zullen weer heel wat meer kinderen dit najaar groente verorberen. Bijdrages blijven welkom op www.degrotegroentestrijd.nl. Tot 17 oktober kunnen tips en trucs ingestuurd worden en maak je kans op een minikoelkast boordevol Knorr Vie Kidz.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht