Ingezonden persbericht


PERSBERICHT - 8 oktober 2008

Europees plan voor emissiehandel zet de Nederlandse basismetaalindustrie onder druk

De Vereniging Nederlandse Metallurgische Industrie (VNMI) maakt zich zorgen over de toekomst van de Nederlandse basismetaalindustrie na de stemming over het emissiehandelssysteem (EHS) gisteren in het Europees Parlement. Voor energie-intensieve industrieën als staal, aluminium en zinkproducenten wordt het vanaf de invoering van het EHS moeilijk om concurrerend te blijven. Vooral voor sectoren die in hun productie veel elektriciteit gebruiken, zoals aluminium en zink, biedt de richtlijn geen oplossingen.

De VNMI steunt het streven van de Europese Unie om de meest energie-efficiënte economie van de wereld te worden. De Nederlandse basismetaalproducenten behoren al tot de wereldtop op gebied van energie-efficiëntie. Een CO2-emissiehandelssysteem kan deze efficiëntieverbetering verder stimuleren. Echter alleen als deze op wereldniveau zou werken. Directeur VNMI Mark Dijk: "Het EHS binnen Europa leidt voor onder andere de Nederlandse basismetaalindustrie tot hogere kosten, die ze niet kan doorberekenen. De opbrengstprijs wordt namelijk bepaald op de wereldmarkt."

In de geamendeerde tekst van de EHS richtlijn is het mogelijk dat sectoren die sterk onderhevig zijn aan globale concurrentie, gratis rechten krijgen. Zo kan een industrie toch voor een gelijke opbrengstprijs handelen totdat er een akkoord is op wereldniveau. Dit geldt echter alleen voor die producenten met directe uitstoot van broeikasgassen (emissies) in hun productieproces. Dit geldt voor zowel producenten met directe (oa hoogoven staal) als ook indirecte (oa elektrostaal, aluminium, zink) uitstoot van broeikasgassen. Voor deze emissies is voorlopig geen zicht op gratis rechten.

Dit kan leiden tot een vermindering of beëindiging van het productieproces in Nederland of de Europese Unie. Dijk: "Het gevaar op middellange termijn bestaat dat deze producten dan in landen worden geproduceerd, waar de proces installaties en de energiecentrales minder schoon zijn. Het is dus niet alleen in het belang van de arbeidsmarkt, maar ook in het belang van het milieu en de technologische innovatiekracht dat deze industrie behouden blijft voor Nederland en de EU."

De VNMI is ook verbaasd dat in de geamendeerde tekst metaalrecycling wordt toegevoegd aan het EHS. Metaalrecycling draagt juist sterk bij aan een beter milieu. De VNMI verwelkomt wel dat de indirecte emissies worden erkend als een oorzaak voor carbon leakage. Tevens ondersteunt de VNMI de verhoging van de drempel om aan EHS deel te nemen, van 10 naar 25 kton CO2-uitstoot. Tenslotte is het positief dat in de geamendeerde tekst de restgassen in aanmerking komen voor gratis rechten, al is het nog onduidelijk in welke mate.

Een definitief besluit over deze geamendeerde tekst van het Europees Parlement valt in december bij de Europese Raad. De VNMI blijft zich in nauwe samenwerking met de Europese koepelorganisaties Eurometaux (non-ferro) en Eurofer (ferro) inzetten voor het behoud van de basismetaalindustrie voor Nederland en de EU.

De VNMI, opgericht op 7 december 2000, is de brancheorganisatie van Nederlandse producenten van ruwe metalen en metaallegeringen en halffabrikaten daarvan. Bij de VNMI zijn die bedrijven aangesloten die zich bezighouden met de productie van en/of eerste verwerking van 'metalen in primaire vorm' Bij de aangesloten ferro en non-ferro bedrijven werken meer dan 15.000 mensen in 2007 goed. Er werd voor bijna 6 miljard euro omgezet. VNMI behartigt de belangen van de aangesloten bedrijven op het terrein van technologie en economie in de ruimste zin van het woord. Zij fungeert als aanspreekpunt van de Nederlandse metallurgische industrie voor de Nederlandse overheid en is bij de uitvoering van haar taken niet alleen in het 'Haagse' actief maar ook in het 'Brusselse'. De VNMI is onderdeel van de ondernemersorganisatie voor technolgisch-industriële sector FMW-CWM.