Persbericht Gemeente Amersfoort woensdag 8 oktober 2008
Amersfoort pakt alcoholgebruik onder jongeren aan
De gemeente Amersfoort wil het alcoholgebruik door de jeugd onder de 16 jaar tegengaan en het overmatig drankgebruik onder jongeren tussen de 16 en 25 jaar terugdringen.
Met een aanpak die bestaat uit een mix van effectieve communicatie, regels en intensieve handhaving verwacht Amersfoort in 2010 het drankgebruik onder jongeren aanzienlijk te hebben teruggebracht.
Effectieve alcoholpreventie bestaat niet .uit voorlichting geven aan jongeren, maar ook uit het betrekken van de mensen in hun omgeving, de inzet van regels én adequate handhaving. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat extra handhaving op naleving van de leeftijdsgrenzen bij alcoholverkoop, een direct effect heeft op de beschikbaarheid van alcohol aan minderjarigen en daarmee op het alcoholgebruik.
Uit recent lokaal onderzoek, dat op verzoek van de gemeenteraad werd uitgevoerd, blijkt dat Amersfoortse alcoholverstrekkers (zoals supermarkten, horecagelegenheden en jongerencentra) op dit moment de wettelijke leeftijdsgrens van 16 jaar niet naleven. In alle 80 aankooppogingen die in het kader van het onderzoek werden gedaan, kreeg een jongere van 15 jaar de alcohol zonder problemen mee.
Op basis van de uitkomsten van het onderzoek is een plan van aanpak opgesteld waarin het intensiveren van handhavingsacties één van de peilers is. De handhavingsacties van betrokken partijen, zoals politie, Openbaar Ministerie en de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) worden geïntensiveerd en op elkaar afgestemd. Ook worden de populaire aankooplocaties voor alcohol door jongeren in kaart gebracht en gaat de Voedsel en Waren Autoriteit deze locaties minimaal vier maal per jaar controleren op naleving van de leeftijdsgrenzen voor alcoholverkoop.
Geen alcohol onder de 16
Het stellen van regels door ouders blijkt bepalend voor de hoeveelheid alcohol die jongeren drinken: hoe duidelijker en strenger de regels, hoe minder alcohol er wordt gedronken. Kinderen van wie de ouders alcoholgebruik thuis en buitenshuis tot een bepaalde leeftijd verbieden drinken minder dan kinderen van ouders die alcoholgebruik op jonge leeftijd niet expliciet verbieden. Dat blijkt uit recent Nederlands onderzoek. Daarom wordt de voorlichting aan ouders over de schadelijke gevolgen van alcohol voor jongeren uitgebreid. De boodschap geen alcohol onder de 16 staat daarbij centraal.
Speciale aandacht voor horecapersoneel en scholen
Ook de horeca en scholen kunnen een rol spelen in het terugdringen van alcoholgebruik onder jongeren. In dat verband komt er o.a. een training die het barpersoneel leert wat zij kunnen doen om riskant gebruik van alcohol en drugs te voorkomen of te beperken en er wordt een programma ontwikkeld om te zorgen dat scholen alcoholvrij zijn.
Financiën
Voor de uitvoering van het actieplan alcohol en jongeren trekken we voor de periode 2008 2010 een bedrag van ¬ 230.000,- uit. Bij de provincie is nog een subsidie van ¬ 100.000,- aangevraagd om verschillende interventies te kunnen intensiveren en het project na 2010 te bestendigen.
Alcoholgebruik op jonge leeftijd zorgt voor blijvende schade aan de hersenen die nog volop in ontwikkeling zijn. Dat heeft weer gevolgen voor de prestaties op school en werk. Jongeren die vroeg beginnen met drinken lopen een verhoogd risico op alcoholgerelateerde problemen op latere leeftijd. Daarnaast gaat drankmisbruik op jongere leeftijd vaak gepaard met openbare orde problemen, agressie, geweld en ongevallen.
Noot voor de redactie,
Gemeente Amersfoort