Persbericht Gemeente Amersfoort woensdag 8 oktober 2008
Nieuwe cijfers over Amersfoort
' Amersfoort in cijfers 2008 is uit. Het 55e exemplaar sinds 1948. In het boekje zijn cijfers over Amersfoort te vinden, gerangschikt naar de thema s bevolking, wonen, werken/weten en leefsituatie.
Amersfoort groeit door geboortegolf
Op 1 januari 2008 telde Amersfoort 141.203 inwoners. Dat zijn er 2.135 meer dan een jaar eerder. Het is de sterkste groei in het nieuwe millennium. Dit is nu een keer niet in de eerste plaats te danken aan het vestigingsoverschot maar juist aan het geboorteoverschot. Aan de daling in het aantal geboorten van de laatste jaren lijkt voorlopig een einde gekomen.
Het vestigingsoverschot lag in het afgelopen jaar op bijna 1.000, waarvan meer dan de helft voor rekening komt van Vathorst en Hooglanderveen.
Minder verhuizingen
Terwijl de laatste jaren meer dan 10.000 mensen verhuisden binnen de stad, ligt dat aantal nu op slechts 8.686. Ook verhuisden er minder mensen naar Vathorst, namelijk 734 waarvan ruim de helft uit Amersfoort-Noord.
Bijna 162.000 inwoners in 2018
De komende tien jaar zullen er jaarlijks gemiddeld 1.000 woningen gebouwd worden, voornamelijk in Vathorst en Hooglanderveen. Het vestigingssaldo zal daarom naar verwachting dezelfde hoge waarden bereiken als in de jaren negentig. Amersfoort zal fors blijven groeien. Over tien jaar verwachten we dat de stad ruim 162.000 inwoners zal tellen en tot 2018 door blijft groeien. De groei vindt vooral in Vathorst en Hooglanderveen plaats: hier wonen nu nog zo n 12.000 mensen, maar in 2018 zijn er dat naar verwachting al 33.000.
Vestiging
Het afgelopen jaar kwamen 7.400 personen in de stad wonen. Zo'n 81% kwam uit een andere gemeente in Nederland, waarvan een derde uit de provincie Utrecht. Uit de regio Eemland, de ons omringende gemeenten, vestigden zich in totaal bijna 1.300 mensen. De vestiging in Amersfoort uit het buitenland komt voor meer dan de helft uit niet-westerse landen. Koplopers daarin zijn Turkije en Marokko.
Veel nieuwbouw komende tien jaar
Amersfoort is de laatste 25 jaar stormachtig gegroeid. De woningvoorraad nam sinds 1980 toe van 30.000 tot 58.629 woningen op 1 januari 2008. De komende tien jaar komen daar nog eens 10.000 woningen bij, de meeste daarvan (7.000) in Vathorst en Hooglanderveen. Vorig jaar zijn daar 550 woningen opgeleverd, zodat er op 1 januari 2008 ruim 3.500 huizen stonden. Behalve in Vathorst zijn er vorig jaar 133 woningen opgeleverd in Kruiskamp, in Nieuwland en het Soesterkwartier nog elk rond de 30 woningen. In Nieuwland is de gerealiseerde woningbouw vooral gestapeld, in Vathorst en Hooglanderveen ligt het accent juist op eengezinswoningen.
Variaties in woonmilieus
De Amersfoortse woningvoorraad kenmerkt zich door een grote variatie in woningtypen en woonmilieus. Zo is er de historische binnenstad met fraaie grachtenpanden en het groene, villarijke Bergkwartier. De wijken uit de jaren '50 en '60 kenmerken zich vooral door betaalbare woningen in een combinatie van laag- en hoogbouw. Ook de nieuwbouw weet zich goed te onderscheiden door bijzondere architectuur (Kattenbroek) of milieukwaliteit (Nieuwland).
Meer laagbouw, meer koop
Zo'n 67% van de woningvoorraad bestaat uit eengezinswoningen. Dat aandeel zal - gezien het type woningen dat in Vathorst gebouwd zal worden - groter worden. In de Stadskern en de wijken uit de periode van de wederopbouw (jaren '50 en '60) bestaat de woningvoorraad voor ongeveer tweederde uit flatwoningen. Het gros van de woningen uit deze naoorlogse bouw is in beheer bij woningcorporaties. Twintig jaar geleden was één op de drie woningen een koophuis. Op 1 januari 2008 is dat toegenomen tot 55%. Die groei zal zich ook in de toekomst voortzetten. Van de huurwoningen werd eind vorig jaar driekwart door woningcorporaties beheerd. Van ruim de helft daarvan - 53% ofwel bijna 14.000 huizen - is De Alliantie de eigenaar.
Woningzoekenden
Het aanbod van huurwoningen is vrijwel constant de laatste 6 jaar. Het overgrote deel van die woningen is sociale huur en is vaak gelegen in de stedelijke naoorlogse prioriteitswijken.
In 2007 waren 7.161 huishoudens actief op zoek naar een huurwoning. Hiervan hebben 1.158 of 16,1% een woning geaccepteerd. Actief woningzoekenden zijn meestal jong, alleenstaand en hebben een relatief laag inkomen.
Werken in Amersfoort
In april 2007 gaven ruim 8.200 Amersfoortse bedrijven werk aan ruim 67.500 mensen (12 uur per week of meer). Ten opzichte van 2000 is daarmee de werkgelegenheid met ruim 11% gegroeid. De zakelijke dienstverlening, de gezondheidszorg en de handel vormen samen meer dan de helft van de werkgelegenheid. Iets minder dan de helft van de beroepsbevolking (15-64 jaar) werkt ook in Amersfoort.
Dienstverlening banenmotor
Met een kwart van de werkgelegenheid (17.000 arbeidsplaatsen!) vormt de zakelijke dienstverlening nog steeds de belangrijkste sector in Amersfoort. Met name de handel heeft voor de grootste groei in banen gezorgd. In het jaar 2006/2007 ging het om 700 arbeidsplaatsen. Qua spreiding vormt het CSG (Zonnehof en delen van de Stadskern en Isselt) het kloppend hart van de Amersfoortse economie: er werken nu bijna 16.000 mensen. Op werklocatie De Hoef is eveneens veel werkgelegenheid geconcentreerd (10.000 arbeidsplaatsen). Het aantal eenmansbedrijven is aanzienlijk, we zien deze vooral terug in de nieuwbouwwijken.
4% werkzoekend
Cijfers van het CWI laten zien dat het aantal niet-werkende werkzoekenden (NWW) verder is gedaald tot 3.700 mensen. Dat is 3,9% van de potentiële beroepsbevolking. De werkloosheid onder etnische minderheden is conform het landelijke beeld 3 à 4 maal hoger dan onder Nederlanders.
Onderwijs
In Amersfoort volgen ruim 42.000 leerlingen voltijd onderwijs. Hiervan zitten er ruim 15.000 in het basisonderwijs en bijna evenveel in het algemeen voortgezet onderwijs. Verder volgen zo'n 1.750 kinderen speciaal onderwijs. Tot slot kent Amersfoort nog een ruim aanbod mbo-scholen (8.300 leerlingen) en enkele hbo-instituten. Daarop zitten in totaal ruim 2.000 studenten.
Gemiddelde stad?
Amersfoort herbergt niet meer de gemiddelde bevolking van Nederland, zoals in de jaren 70 en 80 nog vaak werd beweerd. De bevolking is relatief jong, welgesteld en goed opgeleid. In vergelijking met andere grote steden is het autobezit hoog en telt Amersfoort veel tweeverdieners. Vier van de vijf volwassenen (82%) maakt thuis gebruik van internet.
Stemgedrag en levensbeschouwing
De uitslag van de Gemeenteraadsverkiezingen 2006 laat zien dat de PvdA met bijna een kwart van de stemmen de grootste partij in de stad is. Zo'n 20% van de stemmen ging naar lokale partijen. In vergelijking met de landelijke uitkomsten stemde de stad verhoudingsgewijs minder op het CDA en meer op GroenLinks, SP en ChristenUnie. Overigens was de opkomst van de verkiezingen (59%) wel hoger dan vier jaar geleden (57%). Iets meer dan de helft van de volwassen Amersfoorters (52%) rekent zichzelf tot een kerkelijke gezindte of levensbeschouwelijke groepering. 19% noemt zich katholiek, 10% PKN (Nederlands-hervormd), 12% anders christelijk en 7% islamitisch.
Leefbaarheid
De monitor Leefbaarheid en Veiligheid die Amersfoort iedere twee jaar houdt, geeft een goed beeld van de tevredenheid van de bewoners op wijkniveau. Zo geeft de Amersfoorter zijn woning gemiddeld een 7,6 en de buurt waarin hij woont het rapportcijfer 7,2. In vergelijking met voorgaande jaren blijft het oordeel over de buurt ongeveer gelijk. De woning en vooral Amersfoort als stad om in te wonen worden steeds beter gewaardeerd. Het rapportcijfer voor de stad steeg van een 6,7 in 1997 naar een 7,2 in 2007. In de jongere wijken van Amersfoort wordt de leefbaarheid doorgaans positiever gewaardeerd. Een ruime meerderheid is tevreden over het voorzieningenniveau in de eigen buurt, zoals winkels (80%), het openbaar vervoer en wegenonderhoud (68%).
Veiligheid
Veiligheid is een belangrijk speerpunt in het lokale beleid. Dat uit zich onder andere in het project Veilig Amersfoort, dat in 2007 vooral actief is in Stadskern, Kruiskamp, Soesterkwartier en Randenbroek. In 2006 registreerde de politie zo'n 11.500 aangiften. Dat is, net als het jaar ervoor, een daling van zo'n 4%. Vooral de aangiften woning- en bedrijfsinbraak daalden. Daarentegen steeg het aantal auto-inbraken in 2006 na een forse daling sinds 2003. Het gevoel van veiligheid is sinds 2003 niet veranderd: een kwart van de bevolking voelt zich wel eens onveilig in de eigen buurt.
Hoog opgeleid
Het opleidingsniveau in Amersfoort is relatief hoog. Een op de drie volwassen Amersfoorters heeft een hbo- of universitaire opleiding afgerond. Een op de drie Amersfoortse huishoudens is een huishouden met tweeverdieners.
Meer weten? Kijk op internet:
Vraag Amersfoort in cijfers aan via
Het boekje is ook verkrijgbaar bij de Informatiewinkel in de Observant. Stadhuisplein 7.
Noot voor de redactie,
Gemeente Amersfoort