Woningmarkt kraakt, maar vertoont stabiel karakter
08/10/2008 08:29
LMV Landelijke Makelaars Vereniging
Lelystad, 8 oktober 2008, 08.00 uur
De Landelijke Makelaars Vereniging LMV maakt vandaag de resultaten van verkopen in het derde kwartaal 2008 bekend. Samenvattend komen de bevindingen neer op de volgende kenmerken:
1) Landelijk gezien stijgen de gemiddelde huizen prijzen nog wel, zij het steeds minder sterk.
2) Stijging huizenprijzen worden vrijwel geheel teniet gedaan door de (oplopende) inflatie.
3) Grote verschillen per regio.
4) Grote verschillen per type woningsoort.
5) Grote verschillen per waardesegment woningen.
6) Huizen staan langer te koop, maar ook hier geldt punt 3, 4 en 5.
7) Realisatie huizenverkopen neemt af.
8) Mogelijk minder huizen te koop.
LMV vergeleek de realisatie van verkopen van in het derde kwartaal van 2008 van de bij haar aangesloten leden met de resultaten van het tweede kwartaal van 2008 alsmede met de realisatie van het derde kwartaal 2007
Transacties
In het derde kwartaal van 2008 verkochten LMV makelaars 5101 woningen tegenover 5788 woningen in het derde kwartaal 2007, een afname van 11.9%.
Ten opzichte van het tweede kwartaal 2008, welk zeer slechte verkoopcijfers toonde, steeg het aantal transacties wel weer: er werd in het derde kwartaal 7.8% meer verkocht ten opzichte van het tweede kwartaal 2008 (5101 transacties derde kwartaal versus 4732 transacties tweede kwartaal) Over de eerste 9 maanden van 2008 realiseerden LMV makelaars 15071 transacties, een daling van circa 9,25% ten opzichte van de eerste 9 maanden 2007.
Prijzen
De gemiddelde verkoopprijs in het derde kwartaal bedroeg euro 254.500, een stijging van 0.69% ten opzichte van de prijs van het tweede kwartaal van 2008, euro 252.750. De prijzen van huizen stijgen gemiddeld nog steeds in Nederland, ook op kwartaalbasis, zij het marginaal.
In het derde kwartaal van 2007 werden huizen verkocht voor een gemiddeld bedrag van euro 246.900 een verschil van circa euro 7600 ten opzichte van de huidige prijs. De stijging van de huizenprijzen in het derde kwartaal 2008 versus derde kwartaal 2007 bedraagt 3.07%. Uitgaande van de huidige inflatiecijfers is de stijging van de huizenprijzen in Nederland vrijwel nihil tot bijna negatief.
LMV constateert een groot regionaal verschil in transactie volumes en prijsontwikkelingen. Ook dit kwartaal wordt een forse daling gezien in transacties in Limburg (-10,2%) in Friesland (-10.7%) en in Groningen (-11.2%) ten opzichte van het derde kwartaal 2007, welke fors bijdragen aan de gemiddelde transactiedaling van 11.9%. Ook de prijsontwikkeling is regionaal verschillend. In Drenthe, Groningen en Gelderland is er nauwelijks nog sprake van stijging van de prijzen, ten opzichte van de inflatie is hier zelfs sprake van relatieve daling.
Over de gehele linie is er nog sprake van stijging van de prijzen van appartementen in vergelijking met dezelfde periode in 2007: +3.81%. "Rijtjeshuizen" stijgen nog met 2.91% ten opzichte van het derde kwartaal 2007, twee onder één kap woningen met 3.41%. Vrijstaande huizen stijgen met 2.11%
Met name voor de 'duurdere categorie' woningen (euro 650.000 plus) geldt op dit moment dat de gemiddelde verkooptijd oploopt. Huizen boven de euro 750.000 worden op dit moment niet verwacht te worden verkocht binnen een periode van twee jaar. Hierbij geldt wel een regionaal verschil, de duurdere regio's en Randstedelijke gebieden ( Het Gooi, grote steden) zijn buiten beschouwing gelaten.
Een kanttekening dient te worden gemaakt bij het aantal te koop staande woningen. Hoewel door de opkomst van internetsites die gebruik maken van spidering technieken er steeds meer inzage komt in het totale aanbod van te koop staande woningen, zijn de cijfers die beschikbaar zijn niet geheel representatief. LMV volgt sinds september 2007 maandelijks het totaal aantal woningen wat door de verschillende sites (Funda, Jaap, Moviq, Huislijn. Woonkrant, ZAH, Dimo) te koop wordt aangeboden. Op dit moment worden circa 168.000 bestaande woningen te koop aangeboden op de woningportals. Op hetzelfde moment in 2007 werden 179.00 woningen te koop aangeboden op bovengenoemde sites. Een afname van 6.1%. Hoewel er geen waarde mag worden gehecht aan de commerciële statistieken van deze sites, zou dit er op kunnen wijzen dat er, naast een afname in realisatie van verkopen, er ook sprake is van afname van aanbod van te koop zijnde huizen. Let wel, het betreft hier een aanname. Het aanbod van branchegeorganiseerde makelaars wordt nauwkeurig geregistreerd, er is echter sprake van toename van verkoop via niet branche georganiseerde makelaars.
Ed van de Bijl, directeur LMV:
" De woningmarkt vertoont op dit moment een "stabiel" karakter, de trend die eind vorig jaar is gestart zet zich voort. Het aantal verkopen neemt af, de prijzen stijgen nog, zij het marginaal. Duidelijk is wel dat het gemiddelde huis en de gemiddelde prijs in Nederland niet meer bestaat, net zozeer als de gemiddelde Nederlander niet meer bestaat. Er is te veel sprake van een diffuus beeld, in Drenthe is de markt anders dan in Amsterdam. Erger nog, op de Grachtengordel in Amsterdam is de markt anders dan in de Pijp. Net zoals de markt in Annen, Drenthe, net onder Groningen, totaal anders is dan in Groningen stad zelf. Binnen 25 minuten rijden kan de woningmarkt veranderen. De waarde van woningmarktcijfers wordt derhalve steeds relatiever. Wat heb ik als starter op de woningmarkt te maken met de prijzen van huizen boven acht ton? Als ik een appartement zoek, wat heb ik dan aan de prijs van een vrijstaand huis? Statistieken zijn leuk, maar voegen niets toe. De woningmarkt wordt meer en meer maatwerk.
De meest gestelde vraag is op dit moment of de woningmarkt in Nederland beïnvloed gaat worden door de kredietcrisis? An sich niet, de woningmarkt in Nederland is het afgelopen jaar niet fors veranderd, wel het sentiment over de woningmarkt. Het algemene beeld bij de woningmarkt in Nederland is negatiever dan de feitelijke cijfers laten zien. Dit betekent niet dat wij zeggen "gaat u maar rustig slapen, er is niets aan de hand". De trend van voortdurende forse stijging van woningprijzen, zoals in de afgelopen jaren, is doorbroken.
Wat relevant is, is wat de financiële markt gaat doen. Als de rente gaat stijgen, wat moeilijk voorspelbaar is op dit moment, zal dat invloed hebben op de betaalbaarheid van woningen en daarmee op de waardeontwikkeling. Er zijn momenteel veel huizenbezitters die tegen het einde van hun hypotheektermijn aanlopen, VEH rapporteerde hier al eerder over. Dat is een serieus iets.
Consumenten zijn, terecht voorzichtiger. Sinds ongeveer een jaar koopt niemand meer een huis zonder zijn oude huis te hebben verkocht. Daardoor ontstaat stagnatie, welke tijdelijk is. Binnenkort hebben al deze mensen hun huis verkocht en komt er weer een koopgolf. Maar dat is wel afhankelijk van wat er in breder verband gebeurt. LMV juicht deze voorzichtigheid toe, dat is verstandig. Op dit moment kiezen voor dubbele lasten is gewoon niet verstandig."
http://www.lmv.web-log.nl
Noot voor de redactie:
Noot voor de redactie,