Gemeente Dordrecht
Datum 8 oktober 2008
Gemeenten in Zuid-Holland Zuid aan de slag met huisverbod
Nieuw instrument in strijd tegen huiselijk geweld
De Eerste Kamer stemde gisteren in met de Wet tijdelijk huisverbod. Burgemeesters beschikken hierdoor per 1 januari 2009 over een nieuw instrument om bij dreiging van huiselijk geweld, de pleger tien dagen uit huis te plaatsen. De negentien gemeenten in de veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid willen het nieuwe instrument toepassen. De besluitvorming ten behoeve van de afzonderlijke colleges van Burgemeester en Wethouders wordt centraal voorbereid.
De voorbereidingen zijn gericht op het eenduidig en correct toepassen van procedures en op het organiseren van de hulpverlening.
De nieuwe wet maakt het mogelijk een huisverbod op te leggen aan degene van wie een (ernstige) dreiging van huiselijk geweld uitgaat. Hierdoor wordt de veiligheid van de (potentiële) slachtoffers van huiselijk geweld vergroot.
Het verbod houdt in dat de betreffende persoon (de 'uithuisgeplaatste') gedurende een bepaalde periode zijn of haar woning niet mag betreden en ook geen contact mag opnemen met zijn of haar huis-geno(o)t (e), partner of kinderen. Op deze wijze wordt in een noodsituatie escalatie voorkomen en kan hulp worden geboden.
De burgemeester is bevoegd tot het opleggen van de maatregel. Het preventief huisverbod vormt een aanvulling op de mogelijkheden die er zijn in het strafrechtelijk traject.
In onze regio werken politie, GGD, het Openbaar Ministerie en gemeenten samen in de strijd tegen huiselijk geweld. Zij zijn verenigd in de regionale Stuurgroep Huiselijk geweld, die wordt voorgezeten door de Dordtse wethouder A.T. Kamsteeg.
Wethouder Kamsteeg: "Het opleggen van een huisverbod is niet zomaar een beslissing. Het zorgt ervoor dat een pleger letterlijk tien werkdagen een contactverbod heeft met de huiselijke kring en verplicht is hulpverlening te aanvaarden. Voor het opleggen van een huisverbod, zijn zorgvuldige procedures nodig. Ook moet zeker zijn dat de benodigde hulpverlening voor de slachtoffers snel op gang komt. Onze inspanningen zijn erop gericht dat geregeld te hebben per 1 januari. De inschatting is dat in onze regio jaarlijks maximaal 150 tot 200 huisverboden zullen worden opgelegd. Het aantal meldingen van huiselijk geweld was ruim 1300 in 2007 (bron: politie Zuid-Holland Zuid)".