Gemeente Venlo


Mensen willen informatie over omgevingsrisicos

8-10-2008

Publieksonderzoek wijst uit: Inwoners in Noord- en Midden-Limburg niet erg ongerust

De inwoners van Noord- en Midden-Limburg maken zich niet uitzonderlijk ongerust over de omgevingsrisico's. Ze ervaren criminaliteit, transport van gevaarlijke stoffen en drinkwaterproblemen als meest bedreigende risico's. Dit blijkt uit een onderzoek van Actorion Communicatie Adviseurs onder inwoners van de gemeenten Bergen, Roerdalen, Venlo, Venray en Weert.

Inwoners van Noord- en Midden-Limburg willen graag via het plaatselijke of regionale huis-aan-huisblad over omgevingsrisico's geïnformeerd worden. Ook brieven, folders en de website van de gemeenten worden gewaardeerd, naast de regionale kranten en lokale TV-omroepen. Overigens wensen de mensen niet overvoerd te worden met informatie. Een keer per jaar is voldoende, of als er iets ingrijpends in de buurt gebeurt. Bijvoorbeeld de komst van bedrijf dat met gevaarlijke stoffen werkt.

Enquête
In totaal hebben meer dan dertienhonderd inwoners de vragenlijst ingevuld. De uitkomsten uit de vijf gemeenten zijn representatief voor de gehele regio. Overigens zegt bijna 70% van alle respondenten dat ze nog nooit iets hebben meegemaakt, waarbij ze op dat moment behoefte hadden aan informatie over risicobronnen.

Verantwoordelijkheid
De inwoners van de gemeenten vinden dat zowel de gemeente als de risicobedrijven verantwoordelijk zijn voor een veilige leefomgeving. Slechts een derde deel van de respondenten is echter van mening dat de gemeente risicobronnen goed controleert. Dit komt overeen met het feit dat veel mensen (80% van de respondenten) informatie verlangen over wat de gemeente precies doet om rampen te voorkomen. Hier lijkt dus zeker nog een slag gemaakt te kunnen worden door gemeenten.

Communicatie
Wat de communicatie over omgevingsrisico's betreft, vindt men dat zowel de overheid als het bedrijfsleven verantwoordelijk is voor het verstrekken van informatie. Hierbij vindt men de overheid wel met afstand de meest betrouwbare bron: slechts 17% denkt dat als bedrijven burgers informeren, ze dit open en volledig doen. Voor de overheid bedraagt dit percentage 85%. Wel dicht men risicobedrijven meer kennis over risico's toe dan de overheid: 51% om 30%. Slechts 19% van de mensen vindt dat ze zelf de verantwoordelijkheid heeft naar informatie over risico's te zoeken.

Sirene
De meeste mensen (80%) geven aan dat als de sirene gaat, er iets ernstigs bij hen in de buurt is. 69% geeft aan dat ze dan ook daadwerkelijk weten wat ze moeten doen. 11% van de respondenten zegt dat ze gewoon doorgaan waar ze mee bezig zijn, wanneer de sirene gaat. Vreemd genoeg wijst de praktijk echter uit dat de meeste inwoners niet reageren als de sirene op een ongewoon tijdstip afgaat. Er zijn veel voorbeelden waar mensen zelfs de plaats van het incident gaan opzoeken.

Omwonenden
Direct omwonenden vinden informatie over risico's niet belangrijker dan het algemene publiek. Ook zijn ze niet meer betrokken bij het onderwerp. Wel vinden ze het minder riskant om in de buurt van een risicobron te wonen, dan inwoners die op grotere afstand zitten. Ook houden ze beter in de gaten wat er allemaal gebeurt rondom risicobronnen.

Verder willen omwonenden meer detailinformatie over de aard en eventuele gevolgen van risicobronnen in hun omgeving. Bijvoorbeeld over een bedrijventerrein, snelweg of spooremplacement.

Hoog water
Aan inwoners van Bergen en Venlo zijn extra vragen gesteld over het overstromingsgevaar van de Maas. Ongeveer driekwart van de inwoners uit beide gemeenten denkt bij een overstroming van de Maas zelf niet onder water te komen te staan. Ook vermoedt maar een klein deel (14%) van de inwoners dat de kans op overstromingen de afgelopen 10 jaar groter is geworden, terwijl die door alle maatregelen juist veel kleiner is geworden. Hierbij kunnen we denken aan de aanleg van kades, het uitbaggeren van de Maas en de komst van opvangbekkens in de uiterwaarden.

Negen op de tien mensen zou wanneer de burgemeester hen dringend zou adviseren te evacueren vanwege een grote kans op overstromingen, dit ook doen. Dit duidt erop dat inwoners veel vertrouwen hebben in het gemeentebestuur.

De inwoners hebben in het geval van een overstroming behoefte aan informatie van de overheid over de waterstanden en welke woningen bedreigd worden. Verder willen ze informatie over de locaties waar men hulpapparatuur op kan halen. De burgers geven in de enquête aan dat ze ook vertrouwen hebben die informatie en hulp te krijgen.

In het onderzoek is de mensen ook gevraagd wat ze als hun eigen verantwoordelijkheid zien als het gaat om het voorbereiden op overstromingen. De meesten noemen het in huis halen van een zaklamp/noodverlichting (91%), het opzoeken van Rampenzender L1 (87%) en het hebben van een gereedschapsset en reservesleutels (80%). We zien echter een groot verschil tussen wat mensen denken dat ze moeten doen en wat ze ook al daadwerkelijk hebben gedaan. Een zaklamp heeft bijna iedereen in huis; een noodvoorraad water of voedsel nauwelijks.

Onderzoeksrapport
Het volledige onderzoeksrapport is in te zien via de websites van de gemeenten die hebben deelgenomen aan het onderzoek.