D66

Interlandelijke adoptie door homostellen eindelijk mogelijk

8 oktober 2008

D66-Tweede Kamerlid Boris van der Ham en zijn collega in de Eerste Kamer Hans Engels zijn verheugd over het feit dat de Eerste Kamer gisteravond het wetsvoorstel aannam dat het voor homoparen mogelijk maakt een buitenlands kind te adopteren en het voor lesbische paren eenvoudiger maakt het kind te adopteren dat binnen hun relatie geboren wordt. Het gaat in beide gevallen om voorstellen van D66.

Gelijkstelling homo- en heteroparen

Met de verruiming van de adoptiewet verdwijnt de discriminerende bepaling in de wet die het voor paren van gelijk geslacht onmogelijk maakte een buitenlands kind te adopteren. D66 heeft de afgelopen jaren nadrukkelijk gestreden voor deze gelijkstelling van homoparen met heteroseksuele stellen. "Het is goed dat ouders niet worden beoordeeld op grond van hun seksuele voorkeur, maar - zoals alle ouders - op wat zij hun kinderen te bieden hebben", meent Engels. "Deze juridische gelijkstelling was hard nodig", vult Van der Ham aan.

Jarenlange juridische onzekerheid

D66 heeft de regering al in 2003 middels een breed gesteunde motie gevraagd om het verbod op interlandelijke adoptie door homoseksuele stellen op te heffen. Van der Ham: "Hoewel we de regering toen vroegen dit op korte termijn te regelen, heeft er nog vijf jaar overheen moeten gaan. Buitenlandse kinderen die worden geadopteerd door paren van gelijk geslacht verkeerden al die jaren onnodig in juridische onzekerheid over het ouderschap. Wij zijn blij dat dat nu eindelijk afgelopen is."

Duizenden kinderen beter beschermd

Van der Ham is ook blij met het feit dat het voor lesbische partners eenvoudiger wordt ouder te worden van een kind dat in hun relatie geboren is. Van der Ham: "Nu zijn de duizenden kinderen die opgroeien bij lesbische ouders eindelijk ook juridisch beter beschermd. Dat is ook in het belang van het kind."

Einde ontwikkelingen nog niet bereikt

D66-senator Engels benadrukt wel dat met dit wetsvoorstel het eindpunt van de ontwikkelingen nog niet bereikt is. Hij meent dat het kabinet onvoldoende tegemoet komt aan het advies van de commissie-Kalsbeek, die aangeeft dat voor de zogeheten duomoeder het ouderschap van rechtswege kan worden gerealiseerd. Engels: "Het kabinet wekt de schijn dat het zoekt naar wegen om het verkrijgen van het juridisch ouderschap voor lesbische paren niet royaal en eenduidig in de wet vast te leggen. D66 vraagt het kabinet, in het belang van de betreffende kinderen, een meer slagvaardige en eenduidige weg te bewandelen. De vereenvoudiging van de adoptieprocedure voor de doumoeder, die vandaag is geregeld, is een eerste stap in die richting."

Lees hier de hele bijdrage van senator Hans Engels in het debat in de Eerste Kamer.

---