PvdA Europees parlement


Meer controle op wapenhandel

8 oktober 2008

Jan Cremers Een Europees vergunningenstelsel voor wapenhandel is vandaag goedgekeurd door de Commissie Interne Markt en Consumentenzaken van het Europees Parlement. Door de inzet van PvdA-europarlementariër Jan Cremers zijn daarin garanties opgenomen voor meer transparantie en een betere controle op de handel in wapens.

Het huidige stelsel, waarbij elke lidstaat haar eigen vergunningensysteem voor wapens hanteert, zal vervangen worden door een uniform Europees stelsel. Wel blijven lidstaten zelf verantwoordelijk voor het al dan niet afgeven van vergunningen. De Europese Commissie deed het voorstel met als doel de handel in defensieproducten binnen te EU te vergemakkelijken.

Volgens Cremers was het toezicht en de controle op de wapenhandel, ook als het gaat om wapens die naar buiten de EU verhandeld worden, helemaal niet in het voorstel opgenomen. NGO's, parlementen en actiegroepen proberen al jaren meer zicht te krijgen op de weinig transparante handel in wapens. Er moet echt voorkomen worden dat dit voorstel er toe leidt dat we hiermee weer van voor af aan moeten beginnen. Er moet meer transparantie en controle op wapenhandel komen, met de bijbehorende sancties voor bedrijven die zich niet aan de regels houden, aldus Cremers.

Wat Cremers tegen de borst stuit is dat er slechts oog was voor commerciële en industriële belangen. De Europese Commissie en de Europese ministers doen alsof defensieproducten gewoon zomaar weer een product zijn waarvoor de markt geliberaliseerd wordt. Het gaat hier niet om spelcomputers of zo, dit is levensgevaarlijk spul en zo moeten we het ook behandelen.

Op aandringen van Cremers heeft het Europees Parlement besloten dat bedrijven precies moeten bijhouden welke wapens ze ontvangen en exporteren. Deze gegevens moeten ze ook laten controleren door de relevante autoriteiten. Lidstaten moeten bedrijven die zich niet aan hun verplichtingen houden of valse informatie verstrekken strafrechterlijk vervolgen.

De 'European Code of Conduct', een vrijwillige code die de lidstaten in 1998 overeengekomen zijn om te voorkomen dat wapens in conflictgebieden belanden, is prominent opgenomen in de nieuwe wetgeving. Het Europees Parlement maakt hiermee duidelijk dat van lidstaten en van het bedrijfsleven verwacht wordt dat ze zich echt aan deze code houden en op een verantwoorde manier met wapens om gaan. Nog steeds komen Europese wapens terecht in conflictgebieden in ontwikkelingslanden, waar ze veel slachtoffers eisen. Europa moet haar verantwoordelijkheid nemen, aldus Cremers.