PvdA Europees parlement


PvdA: Ook toezicht op verzekeraars goed regelen

8 oktober 2008

Ieke van den Burg Het Europees Parlement heeft vandaag ingestemd met een nieuwe wetgeving voor verzekeraars, het zogenaamde Solvency II. Daarmee is een stap gezet naar goed grensoverschrijdend toezicht. Door deze wet worden polishouders in heel de Europese Unie beter beschermd tegen onverhoopt falen van een verzekeraar.

PvdA europarlementariër Ieke van den Burg: Het nieuwe toezicht is gebaseerd op de economische realiteit en niet langer op regeltjes die zeer grofmazig zijn. De verzekeraars kunnen tevreden zijn. Voor consumenten hadden wij als sociaaldemocraten meer willen regelen, bijvoorbeeld een verbod op genetische screening (een verzekeringstarief vaststellen op basis van een genetisch risico op vroegtijdig overlijden of ziekten) voor levensverzekeringen, maar daarvoor was helaas geen steun van conservatieven en liberalen".

Op het punt van de samenwerking tussen de toezichthouders van grote, grensoverschrijdende verzekeraars is zij niet helemaal tevreden. Van den Burg: "De huidige kredietcrisis in de bankensector geeft aan hoe belangrijk formele samenwerkingsverbanden van toezichthouders zijn, maar laat helaas ook zien dat regeringen en toezichthouders toch de neiging hebben om hun eigen nationaal belang te laten voorgaan.

Zij pleit daarom voor een sterke, neutrale, onafhankelijke arbiter op het Europese niveau om onenigheid tussen toezichthouders op te lossen en knopen door te hakken. "Vooral in crisissituaties is het belangrijk om zo´n boven de partijen staande autoriteit te hebben." Een blokkerende minderheid van lidstaten aarzelt nog om bevoegdheden over te dragen aan de "groepstoezichthouder" (de toezichthouder in het land waar het hoofdkantoor van de groep is gevestigd). Door zo´n garantie van onafhankelijke arbitrage zouden zij over de streep getrokken kunnen worden", volgens Van den Burg.

Het Europees Parlement heeft ook besloten dat Nederlandse pensioenfondsen niet onder de regels van Solvency II komen te vallen. Er was een sterke lobby om dat wél te doen. Van den Burg: Pensioenfondsen zijn geen verzekeraars, dus die verdienen een andere behandeling. Dat was ook uitdrukkelijk aan het begin van het traject van de wetgeving afgesproken.

Overigens is Van den Burg er helemaal voor dat het toezicht op pensioenfondsen ook de benadering verdient die nu voor verzekeraars gaat gelden: De principes en uitgangspunten kunnen hetzelfde zijn, maar de invulling moet worden toegespitst op de specifieke kenmerken van de pensioensector. Pensioenfondsen zijn gebaseerd op solidariteit binnen een collectief, hebben een langere tijdshorizon en hebben andere instrumenten om solvabiliteitsproblemen aan te pakken dan het geval is bij individuele verzekeringsproducten. De parlementariërs roepen de Europese Commissie op om snel met voorstellen te komen.