Gemeente Breda

Veiligheidsmonitor 2008

Klik hier voor vergroting.

Burgemeester en wethouders hebben de Veiligheidsmonitor 2008 vastgesteld. In het algemeen kan worden gesteld dat de veiligheid in Breda op veel fronten is verbeterd.

Er is een daling van de aangiften van geweldsmisdrijven en ook de dalende trend van aangiften van autodelicten, bedrijfsinbraken, winkeldiefstallen en verkeersslachtoffers zet zich voort. Het aantal woninginbraken is voor het eerst sinds vier jaar weer gestegen, ook is er een stijging waar te nemen van het aantal drugsverdachten.

In de veiligheidsmonitor 2008 komen net als de vorige keer de onderwerpen jeugd en veiligheid, geweld, alcohol en drugs en veilige leefomgeving aan de orde.

Jeugd en veiligheid

Ten opzichte van 2006 is het aantal meldingen van jeugdoverlast gelijk gebleven. Voor 2008 wordt zelfs een daling verwacht. Een toename van meldingen was er in Heksenwiel en Ginneken. De verwachting is dat het aantal in Heksenwiel constant zal blijven en in Ginneken zal dalen. Belangrijke verbeteringen zijn er in Geeren-Zuid en Kievitsloop.

Geweld

De aangifte van geweld is gedaald. Echter in verhouding tot het aantal inwoners worden er in Breda meer geweldsdelicten aangegeven dan gemiddeld bij de G31. De daling in Breda lijkt niet zo groot te zijn als de daling in de andere grote steden. Voor 2008 wordt er echter een grotere daling verwacht. Aangifte van geweld vindt veelal plaats in het Centrum, Brabantpark en Tuinzigt.

Alcohol en Drugs

Drugsoverlast concentreert zich rondom het station, Valkenberg, Schorsmolen, Belcrum/Doornbos-Linie en Brabantpark. De verwachting is dat de overlast rondom het station zal gaan toenemen door met name de vernieuwing en uitbreiding van het station in het kader van de HSL en de gevolgen hiervan. Het aantal verdachten van drugsdelicten neemt toe. Met name in de categorie jongvolwassenen (18-24) is een flinke stijging waar te nemen.

Er lijkt vooral sprake van overmatig alcoholgebruik in de weekenden in het Centrum en rond het station. Het (overmatige) alcoholgebruik van zeer jonge jeugdigen valt hierbij op. In de buurten rondom het station is het aantal meldingen toegenomen, in de rest van het Centrum blijft het aantal meldingen stabiel.

Veilige leefomgeving

Ruim 3,6% van de 18-24 jarigen en 1,4% van alle 25-jarigen of ouder kwamen in 2006 in aanraking met de politie. Het aantal woninginbraken is in 2007 gestegen. Ook voor 2008 wordt een stijging verwacht. Breda staat op een 4e plaats van steden met het meeste aantal inbraken per woning. Veel woninginbraken vinden plaats in gebieden met oud hang- en sluitwerk. Het Politie Keurmerk Veilig Wonen blijkt het inbraakrisico te verlagen.

Het aantal diefstallen vanaf en/of uit de auto daalt. Breda staat hiermee op een 8e plek wat betreft deze vorm van delicten. Dit is een daling ten opzichte van het jaar ervoor. De verwachting voor 2008 is dat het aantal auto-inbraken verder zal dalen.

Het aantal aangiften van een bedrijfsinbraak en winkeldiefstal daalt al jaren, zo ook in 2007 en naar verwachting ook in 2008.

Het aantal verdachten van 25 jaar of ouder neemt in 2007 af tot het niveau van 2005.

Sinds 2001 daalt het aantal verkeersongevallen. De verkeersveiligheid in de eigen woonbuurt wordt door ruim 60% van de Bredanaars als goed beoordeeld in 2007. Dit percentage is vergelijkbaar met dat van 2006.

Gebruikte gegevens

De veiligheidsmonitor is opgesteld met gegevens uit het Bedrijfsprocessensysteem (BPS) en het Landelijk Herkenningssysteem (HKS) van de politie. Er is dit jaar geen enquête gehouden, waardoor er geen nieuwe gegevens beschikbaar zijn over veiligheids- en overlastbeleving (subjectieve informatie).

Overige informatie die is gebruikt komt uit Compas van het Openbaar Ministerie, de misdaadmeter van het Algemeen Dagblad, om aangiftecijfers van verschillende steden te vergelijken, en specifieke informatie uit enkele landelijke, regionale en lokale onderzoeken..

Deze monitor is een vervolg op de metingen van 2007. De cijfers in de monitor hebben hoofdzakelijk betrekking op het jaar 2007. Doel van de monitor is om knelpunten te signaleren en prioriteiten van het veiligheidsbeleid aan te geven. De uitkomsten van de monitor zijn de basis voor de opstelling van het Jaarplan Veiligheid 2009.

Breda, 8 oktober 2008

Te downloaden:

* Veiligheidsmonitor 2008.pdf