Gemeente Hoorn


Bewustwording en vroeger uitgaan in heel West-Friesland om alcoholgebruik jongeren te verminderen

8 oktober 2008 - Stuurgroep Jeugd en Alcohol West-Friesland presenteert plan van aanpak. Het reeds ingezette beleid om te voorkomen dat jongeren gaan drinken, moet de komende drie jaar voluit worden voortgezet. Dit door jongeren en ouders te wijzen op de risicos van onherstelbare hersenschade. Daarnaast moet de tijd waarop de horeca in de weekeinden geen nieuwe bezoekers meer mag toelaten, in heel West-Friesland op zo kort mogelijke termijn naar 00.00 uur. Cafés en uitgaansgelegenheden moeten om 02.00 uur dicht, tenzij er ontheffing wordt verleend.

Die ontheffing komt er alleen als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan op het gebied van veiligheid en het schenken van alcohol aan jeugdigen. Dit zijn enkele van vele voorstellen uit een breed pakket aan maatregelen dat de stuurgroep Jeugd en Alcohol heeft aangeboden aan de colleges van B en W van West-Friesland en Schagen.

Eind 2007 hebben tien West-Friese gemeenten (inclusief Schagen) met de minister van Binnenlandse Zaken afspraken gemaakt over het verminderen van het alcoholgebruik bij de jeugd en het verminderen van overlast door jongeren als gevolg van alcohol en drugs. Aanleiding voor deze afspraken waren het overmatig alcoholgebruik door jongeren en het toenemend uitgaansgeweld. Van de West-Friese jongeren drinkt 43 procent overmatig. Uit zeer recente cijfers blijkt dat bij 90 procent van de incidenten met geweld er alcohol en/of drugs in het spel zijn.

De uitwerking van de afspraken met de minister om het alcoholgebruik onder West-Friese jongeren terug te dringen is in handen gelegd van de Stuurgroep Jeugd en Alcohol. Deze stuurgroep wordt gevormd door de burgemeesters dr. G.O. van Veldhuizen van Hoorn (voorzitter), J.G.A. Baas van Enkhuizen en H.A. Eggermont van Stede Broec en wethouder D. te Grotenhuis van Drechterland.

Breed pakket Op 7 oktober 2008 heeft de stuurgroep haar plan van aanpak officieel aangeboden aan de colleges van B en W van West-Friesland en Schagen. De stuurgroep zet in op meerdere sporen. In de eerste plaats is er een stevig pakket aan maatregelen en activiteiten die moeten voorkomen dat jongeren gaan drinken. Het gaat dan met name om voorlichting en bewustwording bij jongeren, opvoeders en aanbieders van alcohol. De centrale boodschap is dat alcohol op jonge leeftijd onomkeerbare hersenschade oplevert. Het drinken van alcohol door jongeren moet dan ook zo lang mogelijk worden uitgesteld. Daarnaast wordt sterk ingezet op zorg en opvang van jongeren en hun ouders die in de problemen zijn gekomen. Ten slotte wil de stuurgroep de beschikbaarheid van alcohol door jongeren verminderen, onder andere door de controle op het naleven van bestaande en nieuwe regels te verbeteren en te verscherpen.

De belangrijkste maatregelen De belangrijkste maatregelen uit het plan van aanpak zijn: vier jaar lang op alle basisscholen van West-Friesland en Schagen voorlichting aan leerlingen en ouders over de risicos van jeugd en alcohol digitale lessen over alcohol en drugs voor alle tweedeklassers in West-Friesland en Schagen in het voortgezet onderwijs trainingen voor 1.200 professionals die veel met jongeren werken over het leren signaleren van psychische problemen en alcohol- en drugsgebruik voorlichtingscampagnes gericht op jongeren, ouders, opvoeders en aanbieders van alcohol inrichting van één meldpunt voor West-Friesland en Schagen waar psychische problemen of problemen met alcohol en drugs kunnen worden gemeld inrichting van een alcoholpoli in het Westfries Gasthuis voor nazorg en voorlichting verkennen van mogelijkheden om scholieren in te (laten) zetten als mystery guest bij controle op alcoholverkoop aan jongeren verdere gesprekken met sleutelfiguren die een rol spelen in de verkrijgbaarheid van alcohol uniforme regels in heel West-Friesland en Schagen voor (vroegere) toegangs- en sluitingstijden in de horeca uniforme regels in heel West-Friesland en Schagen voor het schenken van alcohol in kantines in sportclubs- en jeugd- en buurthuizen uniforme regels voor de beschikbaarheid van alcohol bij evenementen afspraken met detailhandel voor het stoppen met prijsstunts meer menskracht voor controle op naleving van de regels en het opleggen van sancties bij niet-naleving

Vroeger uitgaan Er is onder de West-Friese bevolking een breed draagvlak voor maatregelen die het vroeger uitgaan stimuleren. Meer dan de helft van de West-Friezen is er voorstander van dat horeca- en uitgaansgelegenheden na 00.00 uur geen nieuwe bezoekers meer toelaten. Ruim driekwart van de West-Friezen wil een sluitingstijd van 02.00 uur of eerder. De helft van de ondervraagden denkt dat het vervroegen van het tijdstip waarop nog nieuwe bezoekers mogen binnenkomen, het tevoren indrinken door jongeren vermindert. Een overgrote meerderheid, 80 procent, wil wel eerder uitgaan als er al vroeg een goede sfeer is en ook vrienden er zijn.

De stuurgroep Jeugd en Alcohol stelt de colleges van B en W voor om alleen nog maar een ontheffing van het regionale sluitingsuur van 02.00 uur te geven als uitgaansgelegenheden aan bepaalde voorwaarden voldoen. Dan moet gedacht worden aan bijvoorbeeld huisregels, portiers, een blaastest aan de deur en identiteitscontrole.

Kosten De stuurgroep Jeugd en Alcohol schat de voorlopige kosten voor uitvoering van dit plan van aanpak op 200.000 euro per jaar. Het plan van aanpak richt zich op de komende drie jaar. De helft van de kosten moet worden opgebracht door de gezamenlijke West-Friese gemeenten. Voor de andere helft is subsidie aangevraagd bij de provincie Noord-Holland.

Ten slotte pleit de stuurgroep Jeugd en Alcohol voor het strafbaar stellen van jongeren beneden de 16 jaar voor het bezit van alcohol. Dit moet op landelijk niveau gebeuren.

Lees ook de volgende informatie op www.westfrisland.nl * Het complete plan van aanpak Jeugd en alcohol in West-Friesland * Persbericht: 'West-Friesland wil vroeger uit.' Peiling onder ruim 1.100 deelnemers Westfriese burgerpanel * Resultaten internetpeiling 'Vroeger uitgaan' * Persverklaring voorzitter stuurgroep Jeugd en Alcohol, dr. G.O. van Veldhuizen (burgemeester Hoorn) * Nieuwsbericht webinterview kinderarts Arjen Verboom * Webinterview kinderarts Arjen Verboom * Het interventieboek