Gasunie


Persbericht

8 oktober 2008, groningen/hannover

Eerste geïntegreerde netwerkuitbreiding door GTS en Gasunie Deutschland

De Gasunie-dochtermaatschappijen Gas Transport Services B.V. (GTS, de Nederlandse beheerder van het landelijke gastransportnet) en Gasunie Deutschland Services GmbH (Gasunie Deutschland, netbeheerder in Noord-Duitsland), gaan op basis van een geïntegreerde aanpak een Open Season houden om de interesse van de markt voor additionele transportcapaciteit in kaart te brengen. De resultaten van deze marktbevraging zullen voor een belangrijk deel de basis vormen voor de planning van aanvullende netwerkuitbreidingen in Noord-Duitsland en Nederland.

Het is de eerste keer in Europa dat netwerkontwikkeling op deze manier gestalte krijgt, dat wil zeggen op basis van een grensoverschrijdende aanpak door een onafhankelijke, ('gesplitste') eigenaar van gastransportnetten.

Deze geïntegreerde benadering moet ervoor zorgen, dat de capaciteitsontwikkeling aan beide zijden van de grens synchroon verloopt. Hierdoor verkrijgen Gasunie's klanten - de gebruikers van het net - ruimere mogelijkheden. De keuze van Gasunie voor deze geïntegreerde aanpak weerspiegelt het huidige grensoverschrijdende karakter van de handel in gas.

Concurrerende gasinfrastructuurmarkt

Het belang van internationaal gastransport neemt toe. Dit komt door de groei van de markt en door de verschuiving van binnenlandse productie naar steeds meer import van buiten de EU, zoals vanuit Rusland, Noorwegen en via LNG. Gasunie Deutschland ondervindt een groeiende belangstelling van shippers voor het boeken van capaciteit in haar systeem. Marktpartijen kijken momenteel naar tal van nieuwe projecten in Noord-Duitsland, variërend van elektriciteitscentrales tot ondergrondse opslagen, die extra capaciteit zullen vereisen in het systeem. Ook zal er vervanging moeten komen voor de afnemende gasproductie in Noord-Duitsland, hetgeen een toename in de vraag naar extra entry capaciteit veroorzaakt. Ook de voortschrijdende marktopening in Duitsland leidt tot de vraag naar meer capaciteit, omdat marktspelers hun portfolio willen spreiden. Deze ontwikkelingen leiden tot meer concurrentie in de Duitse gasinfrastructuurmarkt. Ook in Nederland neemt de vraag naar transportcapaciteit toe, onder andere vanwege gasvraagontwikkeling in de centrale elektriciteitsopwekking, de aanvoer van LNG en het creëren van aansluitingen voor gasopslagen. In Nederland is overigens al een groot investeringsproject gaande, ten bedrage van meer dan 1 miljard euro, gebaseerd op een eerdere Open Season.

De beginfase van de werkzaamheden zal volgens planning in het laatste kwartaal van 2008 plaatsvinden. Het is de bedoeling eind 2008 een beeld te hebben naar aanleiding van eerste reacties van geïnteresseerde bedrijven. Het boeken van transportcapaciteit door shippers zal plaatsvinden vanaf herfst 2009. Gasunie streeft ernaar de uitbreiding van haar netwerk synchroon te laten lopen met de uitbreiding van naburige netwerken.

GTS en Gasunie Deutschland zijn beide dochterondernemingen van het onafhankelijke gasinfrastructuurbedrijf Gasunie. GTS is de beheerder van het landelijke net in Nederland en Gasunie Deutschland is momenteel de enige onafhankelijke transporteur in Duitsland. Beide bedrijven werken nauw samen op het gebied van netbeheer, en ontwikkelen een geïntegreerde benadering voor de verdere netwerkontwikkeling. Zij zorgen voor voldoende capaciteit voor klanten, voor balancering van het systeem en voor de aansluitingen op andere netten.