Geweld leren signaleren in Beroepsonderwijs - Conferentie 8 okt 2008

07/10/2008 14:32

MOVISIE

Bijna 80% van de professionals in zorg, welzijn en onderwijs krijgt te maken met slachtoffers van kindermishandeling. Slechts 6 % van de respondenten vindt dat de beroepsopleiding hen voldoende heeft toegerust voor het professioneel handelen. (Bron: Tijdschrift voor Kindermishandeling, nr.1, juni 2008) Uit onderzoek van TNO/MOVISIE/NJi ( 2007) blijkt dat beroepsopleidingen in de jeugd(gezondheids)zorg te weinig structureel aandacht besteden aan huiselijk en seksueel geweld en kindermishandeling. Op initiatief van het ministerie van Onderwijs organiseren MOVISIE en Nederlands Jeugdinstituut (NJi) op 8 oktober een werkconferentie voor sleutelfiguren in opleidingen en werkgevers- en werknemersorganisaties in de sector zorg, welzijn en onderwijs. Doel: beroepscompetenties benoemen voor professionals en commitment krijgen van werkgevers, werknemers, vakbonden en onderwijsinstellingen om de geweldsproblematiek meer aandacht in de opleidingen te geven.

Huiselijk geweld, seksueel geweld, kindermishandeling, eergerelateerd geweld, geweld tegen homo's vinden we onacceptabel als samenleving. Zowel plegers als slachtoffers ervaren gevoelens van schaamte en schuld, waardoor niet snel hulp wordt gevraagd. Voor een adequate aanpak zijn goed opgeleide professionals nodig, die geweld kunnen signaleren en weten hoe te handelen. In de verschillende (beroeps)opleidingen en bij- en nascholingen blijkt de aandacht voor deze onderwerpen onvoldoende te zijn. Professionals missen de nodige kennis en vaardigheden waardoor er in de praktijk vaak sprake is van handelingsverlegenheid. Om de professional goed voor te bereiden op de beroepspraktijk adviseren werkgevers en beroepsverenigingen dat in de beroepsopleidingen en het bij- en nascholings- circuit een structureel onderwijsaanbod komt over huiselijk en seksueel geweld, aan cultuur gerelateerde vormen van geweld, homovijandigheid en kindermishandeling.

Op 8 oktober komen vertegenwoordigers van onderwijs, beroepsverenigingen, werkgevers en werknemers in zorg en welzijn bij elkaar om gezamenlijk te inventariseren hoe het onderwijs goed gekwalificeerde professionals kan afleveren als het gaat om het signaleren, voorkomen en aanpakken van geweldsproblematiek.

Op het programma staan o.a. lezing van Sietske Dijkstra, lector vrouwenopvang en huiselijk geweld; voorbeelden van opleidingen die met succes 'geweldscompetenties' hebben opgenomen in hun curriculum; debat over autonomie van opleidingen versus maatschappelijke druk; werksessies van verschillende onderwijssectoren om te bepalen welke stappen nodig zijn voor structurele aandacht voor geweldsproblematiek; de conferentie wordt afgesloten met een reactie van het ministerie van Onderwijs.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.huiselijkgeweld.nl