Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

Faculteit Bètawetenschappen


1 oktober 2008

Diagnose astma bij jonge kinderen moeilijk

Hoog gebruik astmamedicijnen bij kinderen

Het vaststellen van astma bij jonge kinderen is erg moeilijk. Ruim een derde van de kinderen kreeg voor zijn achtste een keer astmamedicatie, maar zij hebben lang niet allemaal astma. Dat blijkt uit het onderzoek van apotheker Mira Zuidgeest. Zij promoveert op 8 oktober aan de Universiteit Utrecht.

Bij jonge kinderen is het erg lastig een astmadiagnose te stellen. Er bestaat nog geen goede test die voor hen werkt. "Veel jonge kinderen met luchtwegklachten hebben geen astma en groeien later over hun klachten heen", licht Zuidgeest toe. "Maar het verschil tussen deze kinderen en die met astma is op jonge leeftijd moeilijk te maken. Voor artsen is het lastig te bepalen wanneer een kind baat heeft bij astmamedicatie en wanneer niet."

Uitproberen

Zuidgeest onderzocht hoe artsen medicijnen voorschrijven in de praktijk. Het blijkt dat nog niet de helft van de kinderen die astmamedicatie krijgen, de diagnose astma heeft. Bij jonge kinderen wordt, vanwege het gebrek aan diagnostische middelen, een proefbehandeling met astmamedicatie aangeraden. Artsen kunnen dus ook medicatie voorschrijven om te zien hoe het kind er op reageert, om zo de diagnose zekerder te stellen. "In ons onderzoek zien we dan ook dat veel kinderen maar eenmalig astmamedicatie krijgen voorgeschreven", aldus Zuidgeest.

Per huisarts verschillend

Hoeveel kinderen astmamedicatie voorgeschreven krijgen, verschilt overigens sterk per huisarts, vooral bij jonge kinderen. Voor kinderen onder de zes jaar loopt dit uiteen van 4 tot 25%. "Ook dit komt wellicht door de moeilijke diagnostiek bij jonge kinderen met astmatische klachten", verklaart Zuidgeest.

Medicatiegebruik niet willekeurig

Toch is het gebruik van medicijnen door jonge kinderen niet zo willekeurig als het lijkt. Kinderen die op oudere leeftijd (8 jaar) astma hadden, gebruikten vaak al meer en sterkere astmamedicatie in de jaren daarvoor. Gemiddeld kregen ze 4 jaar lang medicatie. Kinderen met klachten op jongere leeftijd, maar die op achtjarige leeftijd geen astma hadden, kregen in de jaren daarvoor minder en lichtere medicijnen. Zij gebruikten gemiddeld 2 jaar lang medicatie.

Overmatig gebruik voorkomen

De resultaten van Zuidgeest laten zien dat het belangrijk is om astmadiagnostiek en medicatiegebruik bij kinderen te verbeteren. Daarnaast is het nodig om gestarte astmamedicatie continu te evalueren om overmatig gebruik te voorkomen.

Drug Innovation

De Universiteit Utrecht heeft haar toponderzoek gebundeld in vijftien focusgebieden. Met deze focusgebieden wil de Universiteit Utrecht hoogwaardig onderzoek stimuleren en bijdragen aan het oplossen van grote maatschappelijke vraagstukken. Het hierboven beschreven onderzoek valt binnen het focusgebied 'Drug Innovation'. Hierin wordt onderzoek gedaan naar het ontwikkelen van nieuwe, beter werkende geneesmiddelen, bijvoorbeeld door het zoeken naar werkzame stoffen, het ontwikkelen van effectieve dragers en het analyseren van de effectiviteit van geneesmiddelen. Meer informatie is te vinden op www.uu.nl/focusgebieden.

Dit onderzoek was een samenwerking tussen de Universiteit Utrecht en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Meer informatie

Roy Keeris, persvoorlichting Universiteit Utrecht, (030) 253 2411, r.b.keeris@uu.nl.