Dommel en Essche Stroom in de steigers

Woensdag 1 oktober is Waterschap De Dommel gestart met de aanleg van de eerste drijvende kunststof steiger in de Dommel en de Essche Stroom die het water netter en veiliger zullen maken. Op vijf locaties -vier in de Dommel en één in de Essche Stroom- komen aanlegsteigers die 168 (roei)boten een ligplaats bieden. Het waterschap verwacht de laatste steiger eind oktober dit jaar op te leveren. Daarna kunnen de geregistreerde eigenaren met wie een huurovereenkomst wordt gesloten definitief met hun boot plaatsnemen aan de steiger. Bijna alle ligplaatsen zijn inmiddels vergeven.
Foto: Aanlegsteiger in aanbouw

Verbetering onderhoud watergang

In de huidige situatie liggen de boten her en der verspreid in het water. Soms aan een kleine steiger die door een eigenaar zelf is gemaakt, maar meestal gewoon aan een houten paal vastgebonden. Deze boten vormen een obstakel voor het goed kunnen uitvoeren van onderhoud aan de watergangen. Door de losliggende boten op vijf locaties te verzamelen kan er weer op een degelijke manier worden schoongemaakt. Zo kan ook de strijd tegen de Grote Waternavel beter gevoerd worden en zal er bovendien minder schade ontstaan aan de onderhoudsmachines.

Veilige recreatie

Naast verbetering van het onderhoud wil het waterschap bijdragen aan een verbetering van het recreatief medegebruik door locaties te creëren waar boten veilig kunnen aanmeren.

Duurzame steigers

De kunststof aanlegsteigers, een duurzaam product dat weinig onderhoud nodig heeft, komen te liggen bij buurtschap Halder, de Heult bij Boxtel, Hogert in Gemonde, park Ruwenberg in Sint-Michielsgestel en bij de Spankerstraat in Esch.

Beheer

Na de realisatie van de steigers zijn het de hengelsportverenigingen die het dagelijks beheer en toezicht, alsmede de administratie handelingen (zoals uitgifte van ligplaatsen) op zich nemen. Waterschap De Dommel heeft per steiger een beheersovereenkomst gesloten met verenigingen Altijd Beet (Vught), Ons Vermaak (Esch), Dobbertje Onder (Sint-Michielsgestel) en de Eerste Gemondse Hengelsportvereniging (Gemonde). Voor één locatie zijn afspraken gemaakt met een aangrenzend eigenaar met wie eveneens eenzelfde overeenkomst is gesloten.

Bijdragen

De uitvoering van het project is mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de provincie Noord-Brabant, de Landinrichtingscommissie van de ruilverkaveling Sint-Oedenrode en de gemeenten Sint-Michielsgestel, Boxtel en Haaren.

© Waterschap De Dommel