Ingezonden persbericht


PERSBERICHT ORGAANDONATIE
CDA en PvdA presenteren onzalig plan orgaandonatie Roermond, 7 oktober 2008
CDA en PvdA willen dat mensen in winkels, stations en andere openbare gelegenheden een kaartje kunnen krijgen waarop ze aangeven of ze orgaandonor willen zijn. Woensdag stellen beide regeringspartijen dit plan voor tijdens een kamerdebat over orgaandonatie. In dit voorstel moeten patiëntenorganisaties als de onze de campagne voor de donorkaart op poten zetten. Het CDA denkt dat hiermee de drempelvrees bij veel mensen wordt weggenomen. Naar de mening van Hartpatiënten Nederland betekent dit voorstel terug naar af.

Wij vinden dit een slecht plan. Het levert niet meer orgaandonoren op.

De bedoeling is dat mensen het kaartje invullen en in hun beurs stoppen. Terug naar het oude systeem van voor de centrale registratie dus. Alleen die centrale registratie blijft nu ook gelden. Dubbelop dus. Het lijkt allemaal heel mooi, maar van een echt goed plan is geen sprake. Het is gerommel in de marge, en leidt af van waar het werkelijk om gaat: iedereen moet donor worden, tenzij hij of zij dat uitdrukkelijk niet wil. Het enige wat CDA en PvdA willen is de mogelijkheid om donor te worden wat uitdrukkelijker onder de aandacht te brengen. Oude wijn in nieuwe zakken dus. De huidige wetgeving deugt niet waar het gaat om het werven van orgaandonateurs, en het nieuwe voorstel van CDA en PvdA brengt daarin geen verbetering. Wij doen daarom nogmaals dringend een beroep op de Tweede Kamer om de wetgeving rond orgaandonoren aan te passen conform de voorstellen van de commissie Terlouw. Die adviseerde dit jaar het systeem zo te veranderen dat iedereen donor wordt, tenzij hij/zij expliciet heeft aangegeven dat hij zijn organen niet wil afstaan. Maar nog voordat de commissie haar advies uitbracht, liet minister Ab Klink (CDA) van Volksgezondheid al weten daar niets in te zien. Zeer tot ons verdriet.

Nu lijken ook CDA en PvdA gezien hun voorstel het advies van de commissie Terlouw naast zich neer te leggen. Het verbaast ons bovendien dat de PvdA in enkele weken tijd 180 graden gedraaid is. Eerst stond deze partij achter de voorstellen van de commissie Terlouw. Nu volgt ze braaf de minister. De minister wil aan het donorformulier bovendien de mogelijkheid toevoegen dat mensen toestemming geven voor orgaandonatie, mits ook de nabestaanden zich daarin kunnen vinden. Wat een nonsens! Dat is nu ook al het geval. De minister verandert dus niets in dit opzicht.

Andere Europese landen nemen Nederland het bestaande orgaandonatiebeleid hoogst kwalijk. België klaagt over orgaantoerisme, waarbij Nederlanders in België een nieuw orgaan krijgen. En wel omdat in Nederland onvoldoende donoren zijn. De nieuwe voorstellen van CDA en PvdA brengen daarin geen wijziging, vrezen wij.

Hoe nijpend het probleem is blijkt uit cijfers van de Nederlandse Transplantatie Stichting (www.transplantatiestichting.nl) van 1 september. In Nederland wachten op dit moment 977 mensen op een nieuwe nier, 169 op een nieuwe long, 128 op een nieuwe lever en 55 op een nieuw hart. Zet daartegenover het aantal orgaandonoren. In de eerste acht maanden van dit jaar stonden 122 donoren na hun dood een of meer organen af, blijkt uit onderzoek door diezelfde stichting. Een schrikbarend laag aantal!

Onze collega-patiëntenorganisatie de Nierstichting (www.nierstichting.nl) is op internet met een actie begonnen waarin mensen hun naam onder een petitie kunnen zetten voor een betere donatiewet. Tenslotte: op de website www.hartgenoten.nl kunnen mensen met ingang van vandaag (dinsdag 7 oktober) stemmen op een poll over de donorwetgeving. Uit een onlangs door de stichting Hartpatiënten Nederland gehouden enquête bleek dat drie van de vier sympathisanten van de Stichting voor het plan van de commissie Terlouw waren. Meer informatie daarover en lezersreacties vallen te lezen op Hartgenoten.nl

Kortom: Volg het advies van de commissie Terlouw. Iedereen donor, tenzij hij of zij dat uitdrukkelijk niet wil.

Met vriendelijke groet,

Jan van Overveld, voorzitter Hartpatiënten Nederland


*