Ingezonden persbericht
Tentoonstelling en activiteiten in het SieboldHuis
Zaterdag 4 oktober t/m zondag 26 oktober 2008
ACTIVITEITEN
Obento en sushi maken bij B&C
o.a. op 8 oktober en 24 november
Ook in Leiden kun je leren hoe je sushi of bento-boxen maakt. Het samenwerkingsverband BplusC (Bibliotheek plus Centrum voor Kunst en Cultuur, waarin o.a. de Leidse bibliotheken, muziekschool en Volkshuis verenigd zijn) organiseert op 24 november een cursus sushi maken. Ook kun je leren hoe de traditionele Japanse lunchbox wordt gemaakt: deze houten trommeltjes bevatten ingrediënten als rijst, ei, groenten, vis en vlees. Gezond én lekker. De volgende workshop 'Obento' is op 8 oktober.
Beide workshops worden later in het jaar en in 2009 ook nog aangeboden, meer info en mogelijkheid tot inschrijven is te vinden op www.BplusC.nl.
Camera Japan
17 september t/m 29 oktober 2008
Binnenkort begint in meerdere steden in Nederland weer het Camera Japan festival. Nog uitgebreider dan de vorige edities, toont het dit jaar weer klassieke en hedendaagse films, live-optredens, een tentoonstelling, maar ook dans en architectuur.
Ook het SieboldHuis neemt deel, samen met het Leids Filmfestival, in de nachten van 31 oktober en 1 en 2 november.
Meer info: www.camerajapan.nl.
Camera Japan
17 September until 29 October
Very soon, the Camera Japan festival starts again, this year in even more locations in the Netherlands and Belgium. Not only contemporary movies and classics are programmed, but also exhibitions, dance, architecture and live shows.
The SieboldHuis takes part within this program on the nights of 31 October and 1 and 2 November, in cooperation with the Leiden Filmfestival.
More information: www.camerajapan.nl.
TENTOONSTELLINGEN
EXHIBITIONS
Vanaf woensdag 8 oktober, gedurende slechts twee weken:
De schitterende prins in Nederland. Japanse prenten, manga en vertalingen rondom 1000 jaar Vertelling van Genji
8 t/m 22 oktober 2008.
De vertelling van Genji is één van de belangrijkste culturele iconen van Japan door de eeuwen heen, en zonder twijfel het beroemdste meesterwerk uit de Japanse literatuurgeschiedenis. Precies duizend jaar geleden maakte de schrijfster van dit klassieke verhaal, Murasaki Shikibu, in haar dagboek voor het eerst melding van haar Genji, de 'schitterende prins' aan het keizerlijk hof.
Om dit bijzondere millennium te markeren organiseert het SieboldHuis in samenwerking met de Universiteit Leiden, de Society for Japanese Arts en Hotei Japanese Prints de tentoonstelling 'De schitterende prins in Nederland'. Prenten, schilderingen, manga en bijzondere boeken uit Nederlandse verzamelingen tonen de verfijnde, speelse en de erotische kanten van dit meesterwerk in traditioneel en hedendaags Japan.
Op zaterdagmiddag 18 oktober, 15-17 uur, zal in het SieboldHuis een symposium gehouden worden over Nederlandse en andere vertalingen van de Vertelling van Genji, onder de titel "De schitterende prins in het Nederlands". Sprekers zijn:
- Jos Vos (vertaler, o.m. Eeuwige reizigers. Een bloemlezing uit de klassieke Japanse literatuur, Arbeiderspers, 2008) over "Het verhaal van Genji: meer dan 'de helaasheid der dingen'!" en
- Ivo Smits (hoogleraar Letteren en culturen van Japan, Universiteit Leiden) over "Elke generatie zijn eigen prins: Genji-vertalingen in het Nederlands en Engels".
Aanmelden via: info@sieboldhuis.org.
Op zondag 12 oktober om 14.00 uur is er een inleiding bij en rondleiding in de tentoonstelling, verzorgd door Ivo Smits. Aanmelden via info@sieboldhuis.org.
VERWACHT
Hiroshige. Leven en landschappen uit het oude Japan.
naar aanleiding van het 150e sterfjaar van de bekende ukiyo-e kunstenaar.
31 oktober 2008 t/m 25 januari 2009.
De Japanse prentkunstenaar Utagawa Hiroshige (1797-1858) overleed 150 jaar geleden. Een goede reden voor het SieboldHuis, het Japan Museum in Leiden, om ruim aandacht te besteden aan een man wiens enorme oeuvre één van de belangrijkste bronnen is voor ons beeld van het 19de eeuwse Japan en dat tevens een belangrijke inspiratiebron was voor de westerse impressionisten.
Uit de meer dan vijfduizend prentontwerpen die Hiroshige produceerde, maakte het SieboldHuis een keuze van 150 topstukken, die in twee periodes worden tentoongesteld. Van 31 oktober tot en met 14 december wordt zijn vroegste werk belicht uit de periode 1812-1845, van 17 december tot en met 25 januari kunnen werken uit Hiroshige's latere periode worden bewonderd.
In Japan werd Hiroshige bekend vanaf 1832, toen hij een serie publiceerde van 55 prenten van de ruststations langs de de verbindingsweg tussen Edo en Kyoto (de Tokaido). Deze beroemde serie is in enorme aantallen verkocht, meestal als aandenken aan de reis of aan een verblijf in één van de halteplaatsen.
Hiroshige's werkelijke doorbraak als kunstenaar vond ruim na zijn dood plaats. Aan het einde van de 19e eeuw begon de export van Japanse prenten naar Europa (vooral Parijs), waar ze meteen de aandacht trokken van kunstenaars als Monet en Van Gogh. Vooral Hiroshige's prenten werden een belangrijke inspiratiebron en Van Gogh maakte van twee latere prenten van Hiroshige bijna exacte kopieën in olieverf. Het zou tot 1917 duren, ruim zestig jaar na zijn dood, tot ook in Japan de artistieke erkenning kwam en er een grote overzichtstentoonstelling werd georganiseerd. Vandaag worden Hiroshige`s landschappen wereldwijd beschouwd als de iconen van de Japanse prentkunst.
Philipp Franz von Siebold, die in 1829 uit Japan terugkeerde, maakte het begin van Hiroshige`s carrière mee, een aantal vroege vrouwenprenten van de kunstenaar bevinden zich in de Sieboldcollectie. Deze zeer zeldzame exemplaren zullen, samen met hoogtepunten uit nationaal en internationaal particulier bezit alsmede uit Nederlandse museale collecties, tijdens de tentoonstelling in het SieboldHuis te bezichtigen zijn.
Vaste opstelling
Het SieboldHuis in Leiden biedt het mooiste uit het oude Japan in een monumentaal historisch pand aan het Rapenburg; prenten, lakwerk en ceramiek, fossielen, herbaria, geprepareerde dieren, munten, kleding, oude landkaarten en honderden andere schatten. Alles is tussen 1823 en 1829 in Japan verzameld door de Beierse arts Philipp Franz von Siebold.
Permanent display
The SieboldHuis in Leiden offers the best from the old and new Japan in a house of historical stature; prints, lacquer ware and ceramics, fossils, herbaria, prepared animals, coins, textiles, old maps and hundreds of other treasures. All has been collected in Japan between 1823 and 1830 by the Bavarian physician Philipp Franz von Siebold.
SieboldHuis, Rapenburg 19, Leiden
Tel: 071 512 55 39 www.sieboldhuis.org info@sieboldhuis.org
CJP geldig.
Annelies Valgaeren | Communicatie | SieboldHuis | tel: + 31 (0)71 5125539 | annelies@sieboldhuis.org | Postbus 11007 | 2301 EA Leiden | Rapenburg 19 | fax: + 31 (0)71 5128063 | aanw. di, woe, do, vr
Van 5 september tot 5 oktober 2008 in het SieboldHuis:
Soho Nakano. Jodo - Paradijs.
www.sieboldhuis.org