Rijksuniversiteit Groningen

Persbericht

Rijksuniversiteit Groningen / nummer 118 / 26 september 2008

Lezing Nobelprijswinnaar Natuurkunde Frank Wilczek

Op dinsdagavond 7 oktober 2008 houdt de Amerikaanse natuurkundige Frank Wilczek een lezing getiteld "Anticipating a New Golden Age". De lezing vindt plaats in het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen (Broerstraat 5, aanvang: 20.00 uur) en richt zich behalve op de geïnteresseerde leek ook op scholieren uit het voortgezet onderwijs.

Wilczek is verbonden aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT). In 2004 kreeg hij met twee anderen de Nobelprijs voor de Natuurkunde voor zijn baanbrekend onderzoek naar de ultieme bouwstenen van de materie: de quarks. In zijn onderzoek, op de grensvlakken van de wiskunde en de natuurkunde, maakte hij de koppeling tussen het gedrag van quarks en de fundamentele krachten in de natuurkunde.

Wilczek geeft ook de eerste lezing in een nieuwe, jaarlijks terugkerende collegereeks die het centrum voor theoretische natuurkunde van de RUG start voor gevorderde studenten theoretische natuurkunde. De serie, vernoemd naar de wiskundige, astronoom, kosmoloog en natuurkundige Willem de Sitter (1872-1934), staat open voor studenten en medewerkers van de universiteiten en onderzoeksinstellingen uit Nederland. De lezingen starten op 2 oktober. Rector magnificus Frans Zwarts verricht de start van de serie.

Willem de Sitter

De serie is vernoemd naar Willem de Sitter. Na zijn studie wiskunde en natuurkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen werd hij assistent van de beroemde Groningse sterrenkundige Jacobus Kapteyn, bij wie hij in 1901 promoveerde. Later werd De Sitter hoogleraar in Leiden en directeur van de Leidse sterrenwacht.

Een belangrijke bijdrage van De Sitter was de beschrijving van de astronomische gevolgen van de Algemene Relativiteitstheorie van Albert Einstein. Het werk van De Sitter inspireerde de Engelse astronoom Eddington tot de zonsverduistering expeditie in 1919 om de afbuiging van licht door de zon waar te nemen, om zo de theorie van Einstein te bewijzen. Kort voor zijn dood publiceerde De Sitter samen met Einstein het eerste artikel over grote hoeveelheid niet-stralende materie, die vandaag de dag donkere materie wordt genoemd en nog steeds object van studie is.

Noot voor de pers

Meer informatie:


- Dr Elisabetta Pallante, tel.: 050-363 3420, e-mail: e.pallante@rug.nl


- Dr Maxim Mostovoy, tel.: 050-363 3419, e-mail: m.mostovoy@rug.nl

Redactie

Afdeling Communicatie / Postbus 72, 9700 AB Groningen / 050 - 363 44 44 / communicatie@rug.nl / www.rug.nl

Rijksuniversiteit Groningen

De Rijksuniversiteit Groningen behoort tot de top van de Europese research-universiteiten en is internationaal georiënteerd. De universiteit is maatschappelijk actief en voelt zich betrokken bij haar omgeving. Talent, ambitie en prestatie van de 25.000 studenten en 5.500 medewerkers worden waar mogelijk gehonoreerd.