Campagne wijst op risico's medicijngebruik in het verkeer

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat begint vandaag de nieuwe publiekscampagne 'Rij veilig met medicijnen'. Met folders, posters, advertenties, een radiospot en actieve advisering van apothekers en artsen worden medicijngebruikers gewezen op de risico's bij verkeersdeelname na het gebruik van medicijnen. De campagne is onderdeel van de brede verkeersveiligheidscampagne van het ministerie van Verkeer en Waterstaat onder de noemer 'Daar kun je mee thuiskomen'.

Uit diverse onderzoeken blijkt dat jaarlijks enkele tientallen doden en ruim 1000 zwaargewonden vallen door het rijden onder invloed van medicijnen. Het gebruik van medicijnen als slaap- en kalmeringsmiddelen en antidepressiva kan een negatief effect hebben op de rijvaardigheid. Deze medicijnen hebben een versuffende werking, waardoor het concentratie- en reactievermogen en de alertheid afnemen. Dit leidt tot een verhoogd risico op verkeersongevallen.

Voor Nederland wordt aangenomen dat ongeveer 1 op de 10 automobilisten een rijgevaarlijk medicijn gebruikt. Deze bestuurders maken b ijna 2 keer meer kans op een ongeval dan mensen die dergelijke medicijnen niet hebben gebruikt. Vaak zijn zij wel op de hoogte van de mogelijke gevaren van medicijnen in het verkeer. Probleem is echter dat zij dit onvoldoende op zichzelf betrekken, als ze voor de keuze staan wel of niet te gaan rijden na gebruik van medicijnen. Doel van de campagne is dat medicijngebruikers zich meer bewust worden wat voor hen persoonlijk de risico's zijn bij verkeersdeelname na gebruik van medicijnen. De kernboodschap is: 'Check vooraf of je medicijn rijgevaarlijk is. Twijfel je of je er veilig mee kan rijden, vraag dan altijd advies aan arts of apotheker.'

Veel factoren, zoals de dosering en het moment van innemen van een medicijn, bepalen de invloed op de rijvaardigheid. Daarom is het belangrijk af te gaan op het oordeel en advies van de arts en apotheker. Zij zullen bij het verstrekken van rijgevaarlijke medicijnen nog actiever wijzen op de risico's. Daarvoor hebben ze nu de beschikking over een speciaal computerprogramma, waarmee zij patiënten efficiënt en gericht kunnen adviseren over de gevolgen van specifieke medicijnen voor hun rijvaardigheid.

De campagne start op 7 oktober en loopt door tot het eind van 2008. De voorlichting is vooral gericht op medicijngebruikers die met een motorvoertuig (auto, vrachtwagen, motor, brom- en snorfiets) deelnemen aan het verkeer. Zij kunnen over de effecten van medicijngebruik op de rijvaardigheid informatie vinden in de campagnefolder. Deze is bij de ruim 1800 apotheken verkrijgbaar. In de folder staan ook tips over mogelijke alternatieven die met de arts besproken kunnen worden. Bijvoorbeeld het voorschrijven van een vergelijkbaar medicijn met minder invloed op de rijvaardigheid, een lagere dosering of een ander moment van innemen. Meer informatie is te vinden op de website www.rijveiligmetmedicijnen.nl . Via een directe link met het geneesmiddelenbestand van www.apotheek.nl (de publiekssite van apothekersorganisatie KNMP) kunnen bezoekers gericht informatie krijgen over de effecten op de rijvaardigheid van een bepaald middel.

De campagne is een initiatief van de ministeries van Verkeer en Waterstaat en Volksgezondheid, Welzijn en Sport en DGV, hetNederlands instituut voor verantwoord medicijngebruik. De campagne is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de apothekersorganisatie Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Pharmacie (KNMP), het Wetenschappelijk Instituut van de Nederlandse apothekers (WINAp), het Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG), Stichting Health Base, CBR, Veilig Verkeer Nederland en ANWB.

Noot voor redacties (