Bont voor Dieren
--- PERSUITNODIGING ---
60.000 handtekeningen voor nertsenfokverbod
Henny Huisman voert actie met Bont voor Dieren
Amsterdam/Den Haag, 6 oktober 2008 - Morgen, dinsdag 7 oktober, overhandigt Bont voor Dieren - mede namens de Dierenbescherming - zo'n 60.000 handtekeningen aan de Tweede Kamer. Deze zijn afkomstig van burgers die een einde willen aan de nertsenfokkerij. Ook krijgen de Kamerleden een boek waarin de vaak zeer persoonlijke reacties van bijna 5000 burgers over de nertsenfokkerij zijn gebundeld. VIP's als Henny Huisman, Yvonne Kroonenberg en Karen van Holst Pellekaan zijn bij de overhandiging aanwezig om de oproep voor een nertsenfokverbod kracht bij te zetten. Ook geeft Nina de Nerts, de manshoge mascotte van Bont voor Dieren, acte de présence. De dierenbeschermers arriveren op het Plein in Den Haag met de Think Mink campagnebus.
Deze week buigt de Tweede Kamer zich over het wetsvoorstel van SP en PvdA om een einde te maken aan de nertsenfokkerij in Nederland. Het is nog onduidelijk of er een Kamermeerderheid gaat komen voor het wetsvoorstel. Dit hangt af van de Partij voor de Vrijheid en de ChristenUnie; beide partijen hebben overigens aangegeven principieel wel vóór een verbod te zijn.
Claudia Linssen, directeur Bont voor Dieren: 'Bont voor Dieren en de Dierenbescherming doen een dringende oproep aan de Kamerleden om een einde te maken aan de nertsenfokkerij in Nederland. Wij weten ons hierin gesteund door vele bekende en onbekendere Nederlanders. Het wordt hoog tijd dat de politici een belangenafweging maken die uitvalt in het voordeel van 4,5 miljoen nertsen per jaar. Maar óók in het voordeel van de honderdduizenden Nederlanders die zich dit verschrikkelijke dierenleed aantrekken.' Eerder deze week ontvingen alle 150 Kamerleden al een brief van bijna 70 bekende Nederlanders waarin deze de politici opriepen vóór een einde van de nertsenfokkerij te stemmen. Onder de ondertekenaars zijn onder meer Jan Mulder, Maarten van Rossem, Maria Goos, Georgina Verbaan, Huub Stapel, Wim T. Schippers, Claudia de Breij, Susan Smit, Ronald Giphart, Emile Ratelband en Adelheid Roosen.
In Nederland worden jaarlijks bijna 4,5 miljoen nertsen vergast. Hiermee is dit land de derde producent van nertsenbont ter wereld. De verwachting is dat van een Nederlands verbod een olievlekwerking uitgaat en steeds meer landen een verbod instellen. Kroatië, Oostenrijk en Groot-Brittannië hebben al zo'n verbod; andere landen zijn er ook mee bezig. Bont voor Dieren voert mede namens de Dierenbescherming campagne voor een fokverbod.
Nertsen zijn ook na honderd jaar gevangenschap nog niet gedomesticeerd. Dit werd in 2007 bevestigd door een inventarisatie van Wageningen UR in opdracht van het ministerie van LNV. Nertsen in fokkerijen hebben nog steeds dezelfde eigenschappen als nertsen in het wild. Dat betekent dat ze nooit wennen aan het leven op een pelsdierenfokkerij. Recent opinieonderzoek toonde bovendien wederom aan dat een meerderheid van de bevolking (77,3%) achter een verbod op de nertsenfokkerij staat.
----------